The game is over για τους “πειρατές” της Συνδρομητικής TV

The game is over; Κάτι τέτοιοι διαφαίνεται στο θέμα της παράνομης αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων (και γενικά του περιεχομένου της συνδρομητικής τηλεόρασης) από domain names που λειτουργούν πειρατικά σε βάρος της Nova και της Cosmote και μπήκαν στο στόχαστρο της Επιτροπής για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας

(ΕΔΠΠΙ)

Βάσει μελέτης που ετέθη υπόψη της Επιτροπής  τον περασμένο Ιούλιο, οι χρήστες που έχουν αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες υπερβαίνουν τους 400.000. Με δεδομένο ότι η μηνιαία συνδρομή για τη θέαση του πλήρους πακέτου  από ιδιώτες συνδρομητές ανέρχεται περίπου στα 44,90 ευρώ, προκύπτει το ποσό των 215,5 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια του Δημοσίου από τον ΦΠΑ εκτιμάται σε περίπου 51,7 εκατ. ευρώ.

Με εντολή της ΕΔΠΠΙ όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου καταχωρημένοι στο Μητρώο Παρόχων Δικτύων και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) υποχρεούνται να διακόψουν άμεσα την πρόσβαση σε 62 domain names.

Οι συνδρομητικές πλατφόρμες προσκόμισαν στην ΕΔΠΠΙ δειγματοληπτικά φωτογραφικές απεικονίσεις και μαγνητοσκόπηση (video) της λειτουργίας των παράνομων portals, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες αυτά αναμετέδωσαν χωρίς άδεια ποδοσφαιρικούς αγώνες ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους.

Η παραβίαση πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο και απευθείας θέαση (video streaming), μέσω ειδικών συσκευών – αποκωδικοποιητών (π.χ. android boxes), τις οποίες προμηθεύουν έναντι χρηματικού ανταλλάγματος στους ενδιαφερομένους χρήστες -πελάτες τους, οι ιδιοκτήτες- διαχειριστές των παράνομων διαδικτυακών πυλών, συνήθως μέσω ενδιάμεσων μεταπωλητών. Οι συσκευές αυτές παρέχονται με προεγκατεστημένο λογισμικό και ειδική διαμόρφωση ώστε, συνδεόμενες σε οποιαδήποτε τηλεοπτική συσκευή, να δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη τους να παρακολουθεί παράνομα περιεχόμενο της νόμιμης συνδρομητικής.

Η απόφαση της Επιτροπής για τους “62”, ήρθε μετά και την νέα ρύθμιση του υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού σχετικά με τον προληπτικό διαδικτυακό αποκλεισμό πρόσβασης από την ΕΔΠΠΙ για γεγονότα Εθνικής ή Διεθνούς Τηλεθέασης.
Η ρύθμιση δίνει την δυνατότητα διακοπής της παράνομης αναμετάδοσης περιεχομένου ακόμα και κατά τη διάρκεια του αθλητικών ή άλλων προγραμμάτων, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία. Παράλληλα προβλέπει και το κλείσιμο των νέων ιστοσελίδων που δημιουργούν οι πειρατές μετά το κλείσιμο της αρχικής σε 30 λεπτά το πολύ, ενώ πριν απαιτούσε διαδικασίες που χρονικά μπορούσαν να διαρκέσει έως 15 ημέρες.

Σημειώνεται ότι την παράνομη αναμετάδοση περιεχομένου πραγματοποιεί συνήθως ένα διεθνές δίκτυο πειρατικών ιστοσελίδων το οποίο διατηρεί «αντιπροσώπους» σε αρκετές χώρες. Ο πειρατικός συνδρομητής με μια μικρή αφορολόγητη συνδρομή αγοράζει ένα dreambox – έναν τύπου Media player μέσω του οποίου έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο. Ακόμα και όταν εντοπιστεί η παράνομη ιστοσελίδα, οι πειρατές δημιουργούν ένα mirror site σε άλλη ηλεκτρονική διεύθυνση, δίνοντας πρόσβαση στους συνδρομητές τους μέσα από αυτό.

Αποτέλεσμα της προαναφερθείσας διαδικασίας ήταν οι δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων να υποχρεούνται στην ίδια γραφειοκρατική διαδικασία από την αρχή για κάθε mirror site που δημιουργούνταν και οι πειρατές να συνεχίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα