Startup Chile: Τρεις ελληνικές startups ετοιμάζουν τις “βαλίτσες” τους για Χιλή

Μέσα από εκατοντάδες αιτήσεις απ΄ όλο τον κόσμο, τρεις ελληνικές startups έγιναν δεκτές να συμμετάσχουν στο Startup Chile, ένα πρόγραμμα υποστήριξης νέων επιχειρηματιών με έδρα την Χιλή.

Το Startup Chile έχει ξεκινήσει το 2010 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Χιλής και δέχεται τρεις φορές τον χρόνο αιτήσεις από φέρελπεις νέους επιχειρηματίες απ’ όλο τον κόσμο, στοχεύοντας να γίνει η επιχειρηματική κοιτίδα της Λατινικής Αμερικής.

Το συγκεκριμένο

πρόγραμμα αν και σχετικά καινούριο έχει ήδη προσελκύσει ένα σημαντικό αριθμό startups απ’ όλο τον κόσμο κατόπιν επιλογής, οι οποίες καλούνται σε διάστημα έξι μηνών να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο προϊόν/υπηρεσία με δυνατότητες ανάπτυξης στην παγκόσμια αγορά.

Στις επιλεχθείσες startups παρέχονται βίζα για ένα χρόνο, χώρος εργασίας και διαμονής και το ποσό των 40.000 δολλαρίων, χωρίς παρακράτηση ποσοστού από την εταιρία (equity free seed capital).

Ένα από τα στοιχεία που έχει κάνει το Startup Chile αρκετά δημοφιλές, είναι και οι γέφυρες που έχει αναπτύξει με την Σίλικον Βάλεϊ: στην διαδικασία επιλογής συμμετέχουν ειδικοί από την Σίλικον Βάλεϊ ενώ, μεταξύ άλλων, διοργανώνονται και συγκεκριμένες εκδηλώσεις όπου νέοι επιχειρηματίες παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε υποψήφιους επενδυτές.

Διαβάστε επίσης: Set Up your Start Up: Μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου “startup” δικηγόρων.

Στον τελευταίο γύρο αιτήσεων, έγιναν δεκτές startups από περισσότερες από 28 χώρες του κόσμου από διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, οι οποίες θα ξεκινήσουν στο πρόγραμμα από τον Νοέμβριο του 2013.

Οι startups που έγιναν δεκτές από την Ελλάδα είναι οι εξής:

Reciclata: Η ομάδα πίσω από την Reciclata επιδιώκει να χτίσει ένα παιχνίδι ανακύκλωσης μέσα στην πόλη, ώστε όποιος επιθυμεί να αποτελεί και ο ίδιος “κέντρο” ανακύκλωσης. Αποσκοπεί στο να υπάρχουν πολυάριθμα σημεία ανακύκλωσης μέσα στην πόλη ώστε να είναι εύκολο για του πολίτες να ανακυκλώσουν, τους οποίους εν συνεχεία επιβραβεύει για κάθε αντικείμενο που ανακυκλώνουν: 1) Με πόντους (απλώς) μέσα στο παιχνίδι με τους οποίους ξεκλειδώνει levels, badges και διαγωνίζεται άλλους 2) Με εκπτώσεις από συμβεβλημένα καταστήματα.

SensorAide: Αναπτύσσει ειδικούς σένσορες οι οποίοι όντας συνδεδεμένοι με μια cloud εφαρμογή παρέχουν στους γεωργούς δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για διάφορα ζητήματα που αφορούν στις καλλιέργειες τους (υγρασία, Php του χώματος κοκ).

Swift eBook Studio: Μια ολοκληρωμένη λύση δημιουργίας διαδραστικών eBooks που θα μπορούν να «τρέχουν» σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Οι ‘Ελληνες «απόφοιτοι» του Startup Chile με..διακρίσεις

Στο πρόγραμμα του Startup Chile έχουν συμμετάσχει και ολοκληρώσει επιτυχώς και άλλες δύο startups από την Ελλάδα: η City Game και η Babelverse.

Η ομάδα του City Game με ιδρυτές τους Ιουστίνο Σαρρή και Θωμά Παπασπύρο έχει αναπτύξει ένα social game, το οποίο διαδραματίζεται σε πραγματικές πόλεις. Είναι ένα παιχνίδι με στοιχεία από Monopoly και Cityville και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς χρησιμοποιεί πραγματικά γεγονότα της πόλης για να «εξελίξει» το παιχνίδι, επιτρέποντας στους παίχτες να δρουν μέσα στην πόλη τους σε πραγματικά σημεία.

Οι ιδρυτές καθώς και η υπόλοιπη ομάδα βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Αθήνα, έχοντας λάβει πολύτιμες εμπειρίες από την συμμετοχή τους στο Startup Chile αναπτύσσοντας το City Game και βοηθώντας την ομάδα του Reciclata που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο στην Χιλή με βάση την εμπειρία τους.

Μάλιστα, η City Game αναδείχθηκε στις 15 καλύτερες startups, στο σύνολο 100 startups απ’ όλο τον κόσμο, που “αποφοίτησαν” από το Startup Chile, κατά την διάρκεια ενός Demo Day, ενώπιον επενδυτών από την Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Το τελευταίο αποτελεί μια καθιερωμένη εκδήλωση- διαγωνισμό μετά το πέρας κάθε εξαμηνιαίου κύκλου στο Startup Chile.

Επίσης η Babelverse αποτελεί ακόμη μια startup που ξεκίνησε από την Ελλάδα, με τη συμμετοχή της το 2010 στο Startegy και εν συνεχεία στο StartUp Weekend, τον Νοέμβριο του 2010, συμμετείχε στο Start-up Chile.

Διαβάστε: Γκρεμίζοντας τον Πύργο της Βαβέλ

Η Babelverse που ξεκίνησε από τους Josef Dune και Mayel de Borniol επιδιώκει να δώσει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρούνται σε πολυεθνικά συνέδρια αλλά και στην παρακολούθηση ξενόγλωσσων βίντεο, αυτό της γλώσσας.

Μέσα από την πλατφόρμα του, επαγγελματίες και μη μεταφραστές απ’ όλο τον κόσμο έχουν την δυνατότητα να γραφτούν και να πραγματοποιήσουν μεταφράσεις όποτε τους ζητηθεί, έναντι αμοιβής. χτυπώντας στη καρδιά το πρόβλημα της έλλειψης μεταφραστών που παρατηρείται διεθνώς.

Η γλωσσική πλατφόρμα του Babelverse συγκεντρώνει σήεμρα περίπου 5.000 μεταφραστές, 15% αυτών είναι επαγγελματίες ενώ υποστηρίζονται συνολικά 153 γλώσσες.

Της Ελένης Νάτση

Keywords
Τυχαία Θέματα