S&P: Σε κίνδυνο οι ελληνικές επιχειρήσεις εάν καθυστερήσουν οι μειώσεις επιτοκίων

Οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες είναι ανάμεσα σε εκείνες που θα κινδυνεύσουν περισσότερο εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αργήσει να μειώσει τα επιτόκια, προειδοποιεί η S&P, καθώς η συζήτηση για το timing της νομισματικής χαλάρωσης συνεχίζεται.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι κεντρικές τράπεζες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό της μετα-πανδημικής εποχής και άρα μπορούν να αρχίσουν

να μειώνουν σταδιακά τα επιτόκια.

Τι θα γίνει, όμως, εάν οι μειώσεις των επιτοκίων καθυστερήσουν κατά ένα τρίμηνο ή και περισσότερο;

Το γράφημα της S&P δείχνει τις επιπτώσεις για τις εισηγμένες εταιρείες κάθε χώρας στην περίπτωση που η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής καθυστερήσει. Όπως φαίνεται, η φερεγγυότητα των επιχειρήσεων παραμένει ανθεκτική στην Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Αυστρία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο βελτιώνεται, λόγω της ομαλοποίησης του επιχειρηματικού κύκλου.

Όμως η Ελλάδα και η Ιταλία παρουσιάζουν απώλεια ανάπτυξης και μειωμένες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται πιέσεις στην κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων και να αυξάνεται το πιστωτικό ρίσκο τους.

Εξετάζοντας την Ιταλία, όπου οι επιπτώσεις προβλέπονται σημαντικότερες, η S&P διαπίστωσε ότι οι κλάδοι που θα βιώσουν τις ισχυρότερες πιέσεις εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων καθυστερήσουν, είναι εκείνοι των καταναλωτικών ειδών πρώτης ανάγκης, της πληροφορικής, των υπηρεσιών επικοινωνιών και του real estate.

Keywords
Αναζητήσεις
sp-se-kindyno-oi-ellinikes-epicheiriseis-ean-kathysterisoun-oi-meioseis-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα