S&P: Μόνο με την θετική πρώτη αξιολόγηση η αναβάθμιση της Ελλάδας

Η Standard & Poor’s, η οποία σήμερα θα δημοσιοποιήσει έκθεση για την Ελλάδα, δεν πρόκειται ούτε να την αναβαθμίσει, ούτε να την υποβαθμίσει.

Ο διεθνής οίκος ξεκαθάρισε πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα, από CCC+ στην κατηγορία Β, εάν θεωρούσε πως η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών από τη χώρα είναι μικρότερη του 50% και καταγραφόταν ουσιαστική βελτίωση σε βασικά οικονομικά μεγέθη, συνδέοντας αυτές τις εξελίξεις και με την πρώτη αξιολόγηση. Τυχόν

αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, θα μπορούσε να πυροδοτήσει υποβαθμίσεις.

ιδικότερα η S&P ξεκαθάρισε τα εξής:

1. H σταθερή προοπτική για το αξιόχρεο της Ελλάδας CCC+ τους επόμενους 12 μήνες δείχνει ότι οι κίνδυνοι (αναθεώρησής του) είναι ισορροπημένοι.

2. Θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η Ελλάδα, εάν ο οίκος θεωρούσε πως η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών της είναι μικρότερη από μία στις δύο. Κάτι που εξαρτάται από μία βελτίωση στα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας. Η εξέλιξη αυτή, συνεχίζει, θα ερχόταν πιθανότατα μόνο μετά από την πρώτη αξιολόγηση και εκταμίευση, πιθανόν σε συνδυασμό με την εκ νέου αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Η επιτυχής εφαρμογή από την Ελλάδα στοιχείων του προγράμματος θα συνέβαλε πιθανότατα στην ενίσχυση του συμπιεσμένου τώρα δυναμικού της για επενδύσεις και ανάπτυξη και θα βοηθούσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει καλή θέληση στους επίσημους πιστωτές της για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

3. Αντιστρόφως θα μπορούσε να προκύψει υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελλάδας εάν η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες συμφώνησε με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Κομισιόν. Μία διακοπή του προγράμματος του ESM θα μπορούσε να υπονομεύσει την ένεση κεφαλαίων από αυτόν στις ελληνικές τράπεζες και την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Παρατεταμένα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος του ESM θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενική αθέτηση πληρωμών για το χρέος της Ελλάδας, ένας κίνδυνος που ο οίκος καλύπτει με το αξιόχρεό CCC.

4. Εκτιμά πως η ελληνικη οικονομία συρρικνώθηκε το 2015 κατά 0,3%, προβλέπει μηδενική ανάπτυξη φέτος, αλλά σημαντική αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% το 2017, όπως και το 2018.

5. Θεωρεί πως πέρσι σημειώθηκε πρωτογενές έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% και αρκετά χαμηλά πλεονάσματα 1,7% και 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 και το 2018, αντιστοίχως. Για το δημόσιο χρέος προβλέπει μικρή αύξησή του φέτος στο 196,6% του ΑΕΠ από 195,4% το 2015, αλλά αποκλιμάκωσή του το 2017 και το 2018 στο 189,6% και 181,8%, αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα