Radiojar: Στήσε το δικό σου ραδιόφωνο διαδικτυακά!

12:09 3/4/2013 - Πηγή: BankWars

Μέσα στην βουή της πόλης, στον τρίτο όροφο ενός μεγάλου κτιρίου στην οδό Κατεχάκη βρίσκoνται τα γραφεία του Radiojar.

To Radiojar, αποτελεί μια ελληνική startup για την διαχείριση και λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών διαδικτυακώς, η οποία πρόσφατα έλαβε την σημαντική χρηματοδότηση ύψους 330.000 ευρώ από το Pj Catalyst Fund, ποσό το οποίο θα διατεθεί κυρίως για επέκταση της εταιρίας στο εξωτερικό.

To Pj Catalyst Fund είναι ένα νέο επενδυτικό

σχήμα (ανάμεσα σε άλλα τρία) με 15 εκατ . ευρώ για seed funding στο ενεργητικό του. Σ’ αυτό συμμετέχουν η τράπεζα Πειραιώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Jeremie. Η επένδυση στο Radiojar είναι η πρώτη που κάνει το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα.

Για τους Γιώργο Κουτσογιώργο, Σπύρο Πιλαφά, Φώτη Πολίτη και Γιώργο Τερεζάκη αυτό που ξεκίνησε ως χόμπι, έγινε τελικά επιχειρηματική ιδέα πάνω στην οποία χτίστηκε μια νέα εταιρία/ startup με έδρα την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2011, απασχολώντας σήμερα συνολικά 10 άτομα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσογιώργος: «Στις αρχές του 2010, όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε την συγκεκριμένη ιδέα ως χόμπι, διαπιστώσαμε την απουσία τεχνολογικών λύσεων/εργαλείων για κάποιον που ήθελε να κάνει ραδιοφωνική εκπομπή με άτομα από απόσταση. Βλέποντας και την διαφαινόμενη τάση για άνοδο και ανάπτυξη του λεγόμενου διαδικτυακού ραδιοφώνου σκεφτήκαμε ότι ίσως είναι μια ευκαιρία να δούμε το όλο εγχείρημα με επιχειρηματικό μάτι. Έτσι αφοσιωθήκαμε με όλο τον χρόνο μας και βάζοντας ίδια κεφάλαια αρχικά στο χτίσιμο αυτό που είναι σήμερα το Radiojar

Το Radiojar αποτελεί επομένως μια πλατφόρμα η οποία προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών σε υπάρχοντες και καινούριους ραδιοφωνικούς σταθμούς που θέλουν να στηθούν διαδικτυακά, με σαφώς χαμηλότερο κόστος και την δυνατότητα πραγματοποίησης συνεργατικών ραδιοφωνικών εκπομπών με άτομα από απόσταση.

Για παράδειγμα αν δεν υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης ενός studio για την πραγματοποίηση ραδιοφωνικών εκπομπών, το Radiojar προσφέρει το κατάλληλο λογισμικό για να πραγματοποιηθούν οι εκπομπές κανονικά απουσία του παραδοσιακού ραδιοφωνικού στούντιο.

Επιπλέον, στον ραδιοφωνικό σταθμό/ ραδιοφωνικό παραγωγό, δίνονται το κατάλληλο λογισμικό για αυτοματισμό ροής, υπηρεσίες broadcasting/livestreaming κι ένα σύνολο από άλλα εργαλεία για να στηθεί με έναν ολοκληρωμένο- επαγγελματικό τρόπο ένας ραδιοφωνικός σταθμός στο διαδίκτυο.

Δίνονται επίσης και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε ο χρήστης/ακροατής να έχει την δυνατότητα να ακούσει τις ραδιοφωνικές εκπομπές και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στην παρούσα φάση το Radiojar βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση (private beta) ενώ το επίσημο λανσάρισμά του θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013.

Το σύνολο των ραδιοφωνικών σταθμών που υποστηρίζονται από το Radiojar είναι περίπου σαράντα με 100.000 περίπου χρήστες/ακροατές κυρίως στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στην πρόσφατη χρηματοδότηση ύψους 330.000 ευρώ ο κ. Κουτσογιώργος σημειώνει: «Κατά την γνώμη μου, με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για επένδυση, αυτό που είναι δύσκολο δεν είναι να βρεις τα χρήματα αλλά να προσεγγίσεις τον υποψήφιο επενδυτή όντας καλά προετοιμασμένος. Όπερ σημαίνει ότι χρειάζεται να είναι σαφές το πρόβλημα που λύνεις και το επιχειρηματικό σου πλάνο. Και φυσικά να πείθεις κι εσύ, με την εμπειρία, την πίστη και την προσήλωση σ’ αυτό που κάνεις».

Σημειώνεται ότι το Radiojar είχε κάνει αίτηση και για χρηματοδότηση από πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Όπως λέει ο κ. Κουτσογιώργος: «Η αίτηση μας έγινε δεκτή, αλλά για εμάς ο χρόνος «έτρεχε» και ήμασταν ήδη σε συζητήσεις με το Pj Catalyst Fund. Επιπλέον, εκτιμάμε ότι το πολύ σημαντικό στοιχείο στην χρηματοδότηση που λάβαμε είναι η πρόσβαση στο δίκτυο συμβούλων/ κατάλληλων ανθρώπων που μας συμβουλεύουν στα επόμενα επιχειρηματικά μας βήματα. Ο κ. Άρης Χατζηασλάνης, από τα ιδρυτικά μέλη του Panafon Group και μέλος του advisory group της Velti, είναι σύμβουλος μας και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του για τα τωρινά και επόμενα βήματά μας. Θα ήθελα να σημειώσω επίσης ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση λειτουργεί για εμάς και ως μια σημαντική “πλάτη” για την σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό.»

Της Ελένης Νάτση

Keywords
Τυχαία Θέματα