PwC: Κεφαλαιακή «τρύπα» 280 δισ. ευρώ στις ευρωτράπεζες

Οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα «αφήσουν» στις ευρωπαϊκές τράπεζες μια κεφαλαιακή «τρύπα» ύψους 280 δισ. ευρώ, την οποία θα πρέπει να καλύψουν το 2014, σύμφωνα με έκθεση της PwC.

Οι ισολογισμοί των τραπεζών

θα μπουν στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ τον επόμενο χρόνο, μια διαδικασία που θα μπορούσε να αποκαλύψει κεφαλαιακές ελλείψεις εάν οι τράπεζες θεωρηθεί ότι δεν έχουν βάλει στην άκρη αρκετά χρήματα ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των επισφαλών δανείων.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με μερικά ακόμα χρόνια ταραγμένα χρόνια», ανέφερε ο Miles Kennedy, financial services partner της PwC. «Για τις τράπεζες που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ, οι προκλήσεις δεν θα είναι λιγότερο έντονες».

Τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Barclays έχουν ήδη αυξήσει τα κεφάλαιά τους κατά δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο τα ευρήματα της PwC τονίζουν τις προσδοκίες των αγορών ότι θα χρειαστούν περισσότερα.

Η PwC εκτιμά πως οι τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του κενού μέσω διαφόρων μέτρων όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων, όμως το μεγαλύτερο μέρος της τρύπας θα καλυφθεί με αυξήσεις κεφαλαίου ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

«Αν και οι ρυθμιστικές αρχές πιθανότατα θα δώσουν στις τράπεζες κάποιο περιθώριο για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, ωστόσο οι αγορές θα ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις», σύμφωνα με τον Kennedy.

«Εκτιμούμε πως το 2014 θα υπάρξει μια μεγάλη μεταστροφή στην έμφαση, από την απομόχλευση σε ότι αφορά τα assets –πώληση περιουσιακών στοιχείων- προς την απομόχλευση σε ότι αφορά το παθητικό – αυξήσεις κεφαλαίου και αναδιαρθρώσεις».

Original article: PwC: Κεφαλαιακή «τρύπα» 280 δισ. ευρώ στις ευρωτράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα