Probank: Ζημιές 18 εκ. ευρώ το 2012 – Ενισχυμένα ίδια κεφάλαια 58% – Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Μετά τις προβλέψεις που συστάθηκαν για την περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού, το τελικό, μετά από φόρους αποτέλεσμα για το 2012, ανήλθε σε ζημία ύψους €18 εκατ., για τον Όμιλο της Probank και € 16 εκατ. αντίστοιχα για την Τράπεζα

Aναλυτικότερα με ενεργητικό στα €3,3 δισ. μειωμένο μόλις κατά 2,6%, σε σχέση με πέρυσι ,τα καθαρά ενοποιημένα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου ανήλθαν στα €136 εκατ. μειωμένα κατά 15% σε σχέση με το 2011, με το κόστος καταθέσεων να έχει αρνητική επίπτωση στους καθαρούς

τόκους.

Η προσπάθεια για τη διακράτηση και αύξηση των καταθέσεων απέδωσε και οι καταθέσεις ανήλθαν στα €3,1 δισ., αυξημένες κατά 5,8% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας το υψηλότερο ιστορικά μέγεθος καταθέσεων στην 11ετή πορεία της Τράπεζας, τη στιγμή που η συνολική τραπεζική αγορά καταγράφει εκροές και πτώση καταθέσεων για το κλείσιμο του 2012 κατά -7,3%.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών αυξήθηκαν κατά 4%.

Η συντηρητική πολιτική διαχείρισης των χορηγήσεων, που έφτασαν μετά από προβλέψεις τα €2,5 δισ. σε επίπεδο Ομίλου, μειωμένες κατά 4,8% σε σχέση με πέρυσι, σε συνάρτηση με τη μεγάλη αύξηση των καταθέσεων απέδωσε στιβαρό λόγο, Δανείων προς καταθέσεις, στο 81% ενισχύοντας την άμεση διαθέσιμη ρευστότητα του Ομίλου.

Αυτό επέτρεψε μέσα σε σκληρά οικονομικές συνθήκες, την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των πελατών, ενισχύοντας την πολιτική της Τράπεζας που από ιδρύσεως επέλεξε στρατηγικά και κατάφερε μέχρι και σήμερα με σύνεση, να μην ξεπεράσουν ποτέ τα Δάνεια τις Καταθέσεις της, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Probank.

Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων (προ προβλέψεων) μειώθηκε κατά 8,3%, φτάνοντας στο ποσό των €84 εκατ., έναντι €92 εκατ. της προηγούμενης χρήσης με τις δαπάνες προσωπικού μειωμένες κατά 9,6%.

Τα προ προβλέψεων και φόρων κέρδη έφτασαν για τον Όμιλο τα €52 εκατ. και τα €48 εκατ. για την Τράπεζα.

Οι προβλέψεις για απομειώσεις δανείων έφτασαν τα €75 εκατ. για τον Όμιλο και τα €68 εκατ. για την Τράπεζα, αυξημένες κατά 18% και 14,5% αντίστοιχα και σε επίπεδο Ομίλου, καλύπτουν σωρευτικά το 52,6% των καθυστερήσεων πέραν των 90 ημερών και το 100% των πιθανών απωλειών.

Μετά τις προβλέψεις που συστάθηκαν για την περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού, το τελικό, μετά από φόρους αποτέλεσμα, ανήλθε σε ζημία ύψους €18 εκατ., για τον Όμιλο και € 16 εκατ. αντίστοιχα για την Τράπεζα.

Με θετικά ίδια κεφάλαια, υψηλή ρευστότητα και απεξάρτηση από οποιαδήποτε αρωγή του ευρωσυστήματος, η Τράπεζα PROBANK μετά το κούρεμα των ομολόγων του 2011 και έκλεισε και τότε με θετικά Iδια Kεφάλαια, αλλά και αυξάνει στο κλείσιμο του 2012 την καθαρή της θέση, τη στιγμή που όλες οι μεγάλες συστημικές τράπεζες είχαν και έχουν αρνητική καθαρή θέση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κεφαλαιακή της επάρκεια που επλήγει το 2011 από το PSI +, βρίσκεται στο τέλος του 2012 ενισχυμένη από τη στήριξη των παλαιών μετόχων και νέων επενδυτών που την εμπιστεύτηκαν στην πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού της Κεφαλαίου, που ξεκίνησε στις αρχές του 2012 και έληξε πέρυσι το καλοκαίρι συγκεντρώνοντας €59,2 εκατ.

Η PROBANK είναι η πρώτη και μοναδική Τράπεζα που είχε σχεδιάσει από το 2011 και άρχισε να εκπονεί από το 2012, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της εκτιμώντας με ακρίβεια ένα ολόκληρο χρόνο πριν, το ποσό που χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί (282 εκατ.).

Η PROBANK δεν κάνει χρήση των μέτρων ρευστότητας και δεν έχει λάβει ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου, αναφέρει στην ανακοίνωση.

Διακρίνοντας από νωρίς την τάση για άνιση μεταχείριση των συστημικών τραπεζών σε σχέση με τις μη συστημικές που έχουν αποκλειστεί από τη βοήθεια του Ε.Τ.Χ.Σ., εμπιστεύθηκε τη μεγάλη μετοχική της βάση και την πιστή της πελατεία, μια και πάντα ήταν και συνεχίζει να είναι, Τράπεζα που στηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άρχισε με την αύξηση που έφερε +€59,2 εκατ. και +2.656 νέους μετόχους το καλοκαίρι του 2012 και συνεχίζει με τη διάθεση έως τον Απρίλιο του 2013, δύο ομολογιακών δανείων μετατρέψιμων σε μετοχές, το ένα υψηλού επιτοκίου, συνολικού ύψους € 221,6 εκατ.

Αλλαγές στο καταστατικό

Στην πρόσφατη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 11/4/2013 που συγκέντρωσε μεγάλη απαρτία ύψους 83,1%, η μεγάλη πλειοψηφία του 97,4 % του σώματος των μετόχων, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων για την επιβίωση της Τράπεζας, ψήφισε την τροποποίηση του άρθρου του καταστατικού της Τράπεζας που περιόριζε το ανώτερο ποσοστό ιδιοκτησίας μετόχου στο 5%, παρέχοντας στο εξής, τη δυνατότητα στο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράζεται έντονα την περίοδο αυτή, να προχωρήσει σε ανάλογη πρόθεση συμμετοχής στην προσπάθεια για την κεφαλαιακή στήριξη της Τράπεζας.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση ενέκρινε και επικύρωσε επίσης με μεγάλο ποσοστό πλειοψηφίας 97,3%, την εκλογή των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που δίνει την ευκαιρία στην Τράπεζα να ενισχύσει το Διοικητικό της Συμβούλιο με άτομα κύρους, ισχυρής γνωστικής υποδομής και μεγάλης τραπεζικής εμπειρίας σε διεθνείς τράπεζες.

Η PROBANK έτσι, με ενισχυμένη Διοίκηση είναι πανέτοιμη ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις των καιρών και να προχωρήσει σε ανάπτυξη μεγεθών και εργασιών.

Τα νέα μέλη είναι :

Ο κ. Μ. Γιαλούρης, Οικονομικός Διευθυντής του Ωνασείου Ιδρύματος και ο εκπρόσωπός του στο Δ.Σ. της Τράπεζας. Έχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως και αντιπρόεδρος της Citibank στην ανάπτυξη ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων και τη διαχείριση κινδύνου.

Ο κ. Μ. Κομονδούρος, Οικονομολόγος με πολυετή προϋπηρεσία σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε διεθνείς τράπεζες στο εξωτερικό όπως η UBS και η S.G.Warburg με εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική και τη διαχείριση σύνθετων μορφών κεφαλαιακών ενισχύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβουλεύοντας μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους στη χρηματοοικονομική τους αναδιάρθρωση.

Ο κ. Δ. Μανωλόπουλος, Ιδρυτικός μέτοχος της PROBANK, Πρόεδρος Δ.Σ. και εκτελεστικό μέλος της Space Hellas ΑΕ, εταιρείας πρωτοπόρου στον τομέα των συνθέτων Δικτύων, με πείρα στην ανάληψη έργων on-line δικτύωσης των μεγαλύτερων οργανισμών, εταιρειών και τραπεζών της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα