PAUL KRUGMAN: Κόλαση για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ – Να κλείσει η συμφωνία

UPDATE:

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής, στο Μέγαρο Μουσικής, έκανε λόγο για την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικονομίας εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του: «πρέπει να υπάρξει χώρος

για μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης».

Ενώ παλιότερα ήταν μεταξύ των σκεπτικιστών αναφορικά με την ιδέα του ευρώ, στην ομιλία του περιέγραψε ορισμένες αδυναμίες και ατέλειες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος κι υποστήριξε ότι χρειάζεται να προχωρήσει η δημοσιονομική ολοκλήρωση μεταξύ των κρατών-μελών του ενιαίου νομίσματος.

Τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης, τότε το 2009 θα είχε βιώσει ό,τι η Αργεντινή το 2001. Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Krugman δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αντιστραφεί η λιτότητα που έχει εφαρμοστεί έως τώρα στην Ελλάδα αλλά χρειάζεται να μην συνεχιστεί.

Όπως είπε, όλοι χρειάζονται διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ένας «φετιχισμός» αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο κάποιες φορές ο όρος αυτός χρησιμοποιείται ως μανδύας για περισσότερη λιτότητα. Τόνισε δε ότι το κεντρικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι η ανταγωνιστικότητα.

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο να μην ζητηθεί από την Ελλάδα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά αν ο στόχος διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερο θα είναι διαχειρίσιμος. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος επισήμανε ακόμη ότι ένα Grexit θα ήταν εξαιρετικά διασπαστικό όχι μόνο για την χώρα αλλά και εκτός των συνόρων της, συμπληρώνοντας ότι παρότι οι κίνδυνοι για μετάδοση είναι μικρότεροι από το 2012 είναι υπαρκτοί.

17:30

Ο Νομπελίστας Καθηγητής Οικονομικών Paul Krugman θα μιλήσει για την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το πρίσμα της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας και θα αναφερθεί στο μίγμα πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετηθεί ώστε να καταστεί βιώσιμο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST)

Χαιρετίζει ο Ιωάννης Μάνος, Πρόεδρος ΟΜΜΑ

Προλογίζει ο Γεράσιμος Αρσένης, Πρόεδρος ADGI-INERPOST

Ομιλητής: Paul Krugman, Νομπελίστας Καθηγητής Οικονομικών

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας

Keywords
Τυχαία Θέματα