Orange Grove: Εγκαίνια με ελληνοολλανδικό «αέρα» και καλωσόρισμα των πρώτων συμμετεχόντων

Με μπύρα, άφθονη μουσική και ενδιαφέρουσες ομιλίες Ελλήνων και Ολλανδών επιχειρηματιών, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου τα επίσημα εγκαίνια του Οrange Grove, ενός νέου χώρου εργασίας, δικτύωσης και συνολικής υποστήριξης Ελλήνων και Ολλανδών επιχειρηματιών.

Διαβάστε επίσης: Το Orange Grove ανοίγει επίσημα τις “πόρτες” του σε νέους επιχειρηματίες

Στα εγκαίνια εκτός από τον Ολλανδό πρέσβη κ. Γιαν Φέρστεϊχ, τον λόγο πήραν Έλληνες και Ολλανδοί επιχειρηματίες στο πλαίσιο ενός διαδραστικού πάνελ, με συντονιστή τον

κ. Πίτερ Οικονομίδη, πρόεδρο της Felix BNI και brand strategist.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο πάνελ ήταν και o Πωλ Ευφμορφίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Cocomat, η Mirjam van Praag, καθηγήτρια επιχειρηματικότητας στο πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, ο Ρόμπιν Σλάκχορστ, συνιδρυτής της Symbid.com, μίας εταιρείας επενδύσεων σε startups πρώιμου σταδίου ο Δημήτρης Ρόκος, ιδρυτής της εταιρείας AMD Technologies και ο Νίκος Κακαβούλης ιδρυτής του Dailysecret.

Από την “διαρροή εγκεφάλων” στην “κινητικότητα εγκεφάλων”

Μια ημέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια του χώρου την Τετάρτη, παροσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση για δημοσιογράφους οι ομάδες και οι ιδέες που έγιναν δεκτές στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι το Orange Grove καλεί σε νέο γύρο αιτήσεων φέρελπεις νέους επιχειρηματίες οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου. (για περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Κατά την διάρκεια της ενμερωτικής εκδήλωσης για δημοσιογράφους, ο Ολλανδός πρέσβης κ. Γιαν Φέρστεϊχ δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του: “Έφτασα στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012. Έχοντας συναντήσει πολλούς ανθρώπους μέχρι τώρα, διαπίστωσα πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν η ανεργία των νέων. Ως αποτέλεσμα αυτής, ένα σημαντικό νούμερο νέων Ελλήνων μετακόμισε στην Ολλανδία για σπουδές. Ενώ κατ’ αρχήν η διεθνής ανταλλαγή φοιτητών είναι πολύ θετική, στην υπάρχουσα κατάσταση, δημιουργείται ο κίνδυνος της « διαρροής εγκεφάλων». Μαζί με την Ελληνο-Ολλανδική επιχειρηματική κοινότητα συζητήσαμε το πώς θα μπορούσαμε να μετριάσουμε την διαρροή τονώνοντας συγχρόνως την κινητικότητα: δημιουργώντας μια αμφίδρομη κινητικότητα των νέων επιχειρηματιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Συζητήσαμε με επιχειρήσεις, με κορυφαία πανεπιστήμια και με Έλληνες απόφοιτους Ολλανδικών Πανεπιστημίων και αναπτύξαμε την ιδέα του Orange Grove.Ένας ακόμα λόγος για την Πρεσβεία ήταν για να δείξουμε τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η συνεργασία στην Ευρώπη. Προχωρούμε με θετικές ενέργειες για να βγούμε από το σημερινό αρνητικό κλίμα.”

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι ότι το Orange Grove έχει ήδη συγκεντρώσει την υποστήριξη ελληνικών και ολλανδικών εταιριών, πανεπιστημίων και φορέων οι οποίοι θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια των συμμετεχόντων να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις ή να τις εξελίξουν περισσότερο. Κύριος χορηγός του είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ενώ στην λίστα των υπόλοιπων χορηγών περιλαμβάνονται οι εταιρείες Philips, Coco-Μat, Interamerican και KLM. Υποστηρικτές του Orange Grove είναι οι εταιρείες FrieslandCampina, Randstad, Wind, Felix BNI, P.C Podimatas Audovisual, S.A, BE Networks, η τράπεζα ABN AMRO αλλά και το ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Orange Grove θα παρέχεται στους συμμετέχοντες σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Άμστερνταμ, του Ντέλφτ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι συμμετέχουσες ομάδες

Οι επιχειρηματικές ιδέες και οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Orange Grove είναι οι εξής:

Mobile app για την ναυσιπλοϊα: Η ιδέα που επιδιώκει να αναπτύξει ο κ. Μιχαήλ Συνοδινός αφορά στην δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα για την διευκόλυνση της ναυσιπλοϊας στα ελληνικά νησιά. Μέσω της κάμερας ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου και με την χρήση επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) ο χρήστης θα μπορεί εύκολα να εντοπίζει κοντινά λιμάνια/ φάρους.

Πλατφόρμα για μεταφορές και logistics: Η Ελένη Ροξάνη Κοτσολουκά, γεννημένη στην Ολλανδία θα δουλέψει πάνω σε μια online πλατφόρμα η οποία θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των εταιρειών που μεταφέρουν αγαθά και των πελατών τους, επιδιώκοντας την εξυγίανση της αγοράς των μεταφορών και logistics.

Αγνό παρθένο ελαιόλαδο από οικογενειακούς ελαιώνες στην Μεσσηνία : H Χριστίνα Στριμπάκου και η ομάδα της έχει ήδη ξεκινήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και παράγει συσκευασμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την επωνυμία «LIA cultivators» από οικογενειακούς ελαιώνες στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Περιηγήσεις στο κέντρο της Αθήνας: H Monique van Hulst,ολλανδικής καταγωγής, έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα, «Let’s meet in Athens», μέσω της οποίας προσφέρει περιηγήσεις με τα πόδια ή το ποδήλατο σε όσους το επιθυμούν (ως επί το πλείστον ξένους Ολλανδούς τουρίστες)στο κέντρο της Αθήνας.

Πλατφόρμα e-learning για ξένες γλώσσες: H Αθηνά Πήττα στοχεύει να αναπτύξει μια πλατφόρμα e-learning μέσω της οποίας θα προσφέρεται ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ξένες γλώσσες ακόμα και για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Δημιουργία e-shop για πώληση ελαιολάδου σε Ολλανδούς και ξένους:O Χρήστος Πάστρας και οι δύο συνεργάτες του που διαμένουν στην Ολλανδία, επιδιώκουν μέσω της δημιουργίας ενός e-shop να φέρουν σε επαφή τους Ολλανδούς καταναλωτές με τις μικρές οικογενειακές παραγωγές ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Φυσικός χώρος άθλησης και ευεξίας: Η Σοφία Μπελούκα στοχεύει να δημιουργήσει ένα φυσικό χώρο όπου θα παρέχονται αθλητικές δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους με επίκεντρο τον άνθρωπο και την πνευματική του ευεξία μέσω της άσκησης.

Επιχείρηση εξαγωγής ελληνικού κρασιού: Ο Νίκος Καβούνης στοχεύει να ιδρύσει μια επιχείρηση εξαγωγής ελληνικών κρασιών στις αγορές του εξωτερικού.

«Γέφυρα» μεταξύ δημιουργών εκδηλώσεων και χορηγών: O Αλέξανδρος Μέλης – Χρυσικός επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα που να εξορθολογεί τη προσφορά και τη ζήτηση στον τομέα των χορηγιών, φέρνοντας κοντά τους δημιουργούς εκδηλώσεων με τους χορηγούς.

Της Ελένης Νάτση

Keywords
Τυχαία Θέματα