O Αραβικός Σύνδεσμος καλεί σε «διπλωματική λύση» – Η Ρωσία σημαντικός προμηθευτής δημητριακών

01:16 1/3/2022 - Πηγή: BankWars

Ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καλώντας σε μια «διπλωματική λύση» της κρίσης αυτής που διχάζει τις 22 χώρες αυτού του περιφερειακού μπλοκ.

Οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες μέχρι στιγμής δεν έχουν διαλέξει στρατόπεδο στην κρίση, επιθυμώντας να μην θίξουν τη Ρωσία, έναν σημαντικό προμηθευτή δημητριακών και όπλων, χωρίς ωστόσο να αποξενωθούν από τις ΗΠΑ.

Στο

τέλος έκτακτης συνεδρίασης που συγκλήθηκε την πέμπτη ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή που έχει ήδη αναγκάσει περισσότερους από 500.000 Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, ο Αραβικός Σύνδεσμος με έδρα το Κάιρο, έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που αντικατοπτρίζει αυτή την επιθυμία να μην προσβάλει κανένα μέρος.

Ο Σύνδεσμος υπενθύμισε «τη σημασία του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου» και έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» και «διπλωματική λύση» σε μια εμπόλεμη σύγκρουση στην οποία η Μόσχα κραδαίνει τώρα την πυρηνική απειλή.

Οι αραβικές χώρες αναλαμβάνουν επίσης να «συνεργαστούν» για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των χιλιάδων υπηκόων τους -κυρίως φοιτητών- που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία, υπό την απειλή βομβών και των απαγορεύσεων πτήσεων μεταξύ Ρώσων και Ευρωπαίων.

Ο πόλεμος μεταξύ δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών στον κόσμο απειλεί την εξασφάλιση των προμηθειών για τις αραβικές χώρες, καθώς πλανάται το φάσμα των «ταραχών για τον άρτο» και αυξάνονται τα χρέη των κρατών των οποίων οι προϋπολογισμοί έχουν ήδη επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τις επιδοτήσεις άρτου.

Ο Κόλπος, από καιρό ευθυγραμμισμένος με τις ΗΠΑ, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλός και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν από ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Η Συρία, η συμμετοχή της οποίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη στα τέλη του 2011, καθώς και η Αλγερία και το Σουδάν, που ιστορικά συνδέονται με τη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια με τη Ρωσία με στρατιωτικές συμφωνίες, φαίνεται να κλίνουν ξεκάθαρα προς τη ρωσική πλευρά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα