Nixon – WSJ: Πιθανότερο σενάριο το Grexit – Έλλειμμα 10-15%!

Το βασικότερο σενάριο δεν είναι πλέον η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αναφέρει σε άρθρο του στη Wall Street Journal o βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας, Simon Nixon.

Επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, επισημαίνει πως η πιθανότητα να εγκαταλείψει ο κ. Τσίπρας τα αιτήματα της αποκαλούμενης Αριστερής Πλατφόρμας είναι μόλις 5% και τονίζει πως η χώρα οδεύει σε μία μακρά περίοδο εσωτερικής

χρεοκοπίας με κλειστές τράπεζες και κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Θεωρεί πιθανότερο το σενάριο διεξαγωγής εκλογών ή δημοψηφίσματος εν μέσω αυτού του κλίματος, ώστε να δημιουργηθούν νέες πολιτικές συνθήκες που να επιτρέψουν την επίτευξη συμφωνίας. Τονίζει, όμως, πως η Ευρώπη μπορεί πλέον να αντέξει το σοκ του Grexit.

«Είναι ακόμη πιθανό να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αν και δεν είναι πλέον αυτό το βασικό σενάριο για πολλούς αξιωματούχους. Αν μη τι άλλο, οι περισσότεροι φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί πολύ περισσότερο προτού βελτιωθεί. Κανείς δεν θεωρεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα, που αρχικά είχε τεθεί ως τελική προθεσμία. Η νέα προθεσμία τώρα λέγεται πως είναι η 11η Μαΐου. Όμως, μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών και παραγόντων που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, υπήρχε ελάχιστη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τότε», αναφέρει το άρθρο.

«Οι δύο πλευρές δεν έχουν έρθει πιο κοντά από τότε που ανέλαβε την εξουσία η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, προ τριμήνου. Τίποτα κυριολεκτικά δεν έχει επιτευχθεί» δήλωσε αξιωματούχος. Ουσιαστικά, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις στοιχίζει περισσότερα χρήματα ή μειώνει τα δημόσια έσοδα, με βάση παράγοντες της ευρωζώνης. Αναφέρουν ότι εάν αθροίσεις τις κυβερνητικές προτάσεις, το πλεόνασμα του προϋπολογισμούμετατρέπεται σε έλλειμμα 10%-15%, ενώ το χρέος εκτινάσσεται σε περισσότερο από το 120% του ΑΕΠ για το 2022. Με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσε η ευρωζώνη -πόσο μάλλον το ΔΝΤ- να εκταμιεύσει κονδύλια με βάση αυτούς τους φανταστικούς αριθμούς, σημειώνει ο Simon Nixon.

Keywords
Τυχαία Θέματα