NGBI 500: Αισθητή βελτίωση του δείκτη τον Σεπτέμβριο

Αισθητή βελτίωση κατέγραψε το Σεπτέμβριο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), βάζοντας στοπ στην καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο NGBI 500 τον φετινό Σεπτέμβριο έφτασε στο -6, έναντι -12 τον Αύγουστο, -14 τον Ιούλιο, -10 τον Ιούνιο, -9 τον Μάιο και -23 τον Σεπτέμβριο

του 2013.

Η ικανοποιητική βελτίωση του δείκτη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αποδίδεται στο ότι είναι πολύ καλύτερη η αποτίμηση της παρούσας κατάστασης των επιχειρήσεων και ελαφρώς βελτιωμένες οι προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο.

Παράλληλα, καταγράφεται στατιστικά σημαντική βελτίωση και στο ερώτημα για τις προσλήψεις-απολύσεις με διψήφιο ποσοστό πρόθεσης προσλήψεων, ενώ χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις κυμαίνεται ο τζίρος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η τάση ενίσχυσης του δείκτη τον Σεπτέμβριο είναι πιθανότατα απόρροια των αυξημένων προσδοκιών για βελτίωση του οικονομικού κλίματος, λόγω της ανόδου του τουρισμού, καθώς και άλλων παραγόντων, που δημιουργούν διάχυτη την εντύπωση ότι τερματίζεται πλέον η ύφεση στην οικονομία.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 31% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 22% τον Αύγουστο του 2014.

Την ίδια στιγμή στο 34% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ υποχωρεί στο 35%, έναντι 43% τον Αύγουστο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, αυξάνονται στο 23% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι ποσοστού 22% τον Αύγουστο.

Στασιμότητα προβλέπει το 46% (54% τον Αύγουστο) και επιδείνωση το 31%, έναντι 24% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 12% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 5% τον Αύγουστο του 2014.

Η πρόθεση απολύσεων διαμορφώνεται στο 7%, έναντι 6% τον Αύγουστο, ενώ η “μερίδα του λέοντος” των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 81%, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Σεπτέμβριο καταδεικνύουν μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως παρουσίασε ανοδική πορεία (17%, έναντι 19% τον Αύγουστο).

Συρρίκνωση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 35% (30% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Αυγούστου του 2014) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 48%, έναντι 51% τον προηγούμενο μήνα.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς.

Η επόμενη μέτρηση για τον δείκτη του μηνός Οκτωβρίου 2014 θα ανακοινωθεί στις 5 Νοεμβρίου 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα