Morgan Stanley: 11 δισ. χρειάζονται οι τράπεζες για κεφαλαιακή επάρκεια και χρηματοδότηση της οικονομίας

Nέους προβληματισμούς θέτει η Morgan Stanley για τους στόχους που θέτει το πλάνο μείωσης των NPEs στις ελληνικές τράπεζες. Όπως εξηγεί σε τελευταίο της report, το βασικό σενάριο (δεσμεύσεις και στόχοι που έχουν τεθεί) δεν βοηθά ώστε να υπάρξει εισροή επενδυτών στους τραπεζικούς τίτλους, υπό τον φόντο μιας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

H θεωρεί πως οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs έως το 2021 είναι φιλόδοξοι. Συνεπάγονται μείωση κατά

60% των ΝΡΕs μέχρι τα τέλη του 2021, με τους αντίστοιχους δείκτες να μειώνονται από το περίπου 50% σήμερα σε περίπου 20% το 2021. Όπως επισημαίνει, υπάρχει σημαντικός σκεπτικισμός στην αγορά σε ό,τι αφορά την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους τους με ουδέτερο τρόπο ως προς τα κεφάλαιά τους, όπως και αποδεικνύεται από την απόδοση των τιμών των μετοχών τους, οι οποίες έχουν υποχωρήσει από 34% έως 72% από τις αρχές του έτους.

Κατά την άποψη της Morgan Stanley οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, αλλά τα έσοδα θα παραμείνουν έντονα πιεσμένα. Ο επενδυτικός οίκος αναμένει βελτίωση των ποσοστών αθέτησης και ανάκτησης στην Ελλάδα λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών, της αύξησης των πωλήσεων χαρτοφυλακίου και εκκαθαρίσεων και της ανάπτυξης πιο ελκυστικών προϊόντων αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες. Ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξος όσο οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης των οργανικών NPEs.

Στο βασικό της σενάριο η Morgan Stanley αναμένει ότι οι τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs αλλά με τον τρόπο αυτό το κόστος κινδύνου θα παραμείνει “κολλημένο” σε υψηλά επίπεδα και τα έσοδα θα παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλά.

Στην μακροσκελή ανάλυση της κατά την οποία εξετάζονται τα σενάρια για την μείωση των NPEs και ο αντίκτυπος αυτών στις τράπεζες, η Morgan Stanley εκτιμά πως το κόστος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που απαιτείται για να διατηρήσουν οι ελληνικές τράπεζες τον δείκτη CET1 στο 14% για τους επενδυτές θα είναι 11,1 δισ. ευρώ

Οι ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι ως το 2021 και η πιθανή “καταπόνηση” που θα επιφέρει στους τραπεζικούς ομίλους κάνει την Morgan Stanley να αφαιρεί τις τιμές στόχους για τις τέσσερις μετοχές και παραμένει με σύσταση «equal weight» και για τις 4 συστημικές τράπεζες.

Στον αντίποδα, πεποίθηση του γνωστού οίκου, είναι πως η δημιουργία μιας bad bank μπορεί να ξεκλειδώσει ένα «επενδυτικό story, καθώς θα επιτρέψει στον κλάδο να αξιοποιήσει κεφάλαιο για να επιταχύνει τη μείωση των NPEs.

Για την ώρα – όπως τονίζει – δεν είναι σε θέση να το κάνουν χωρίς να υπάρξει διάχυση (dilution) των υφιστάμενων μετόχων.

Κατά τα λοιπά, σε επιμέρους εκτιμήσεις:

Η Morgan Stanley θεωρεί πως ΕΤΕ και Eurobank έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να πιάσουν τους στόχους για την μείωση των NPEs. Αυτό εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της υψηλότερης κάλυψης NPEs και της χαμηλότερης ζημιάς ως ποσοστό των προ προβλέψεων εσόδων που έχουν οι δυο πρώτες έναντι των Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank.Στο βασικό σενάριο το κόστος κινδύνου (cost of risk) παραμένει υψηλό και η πώληση δανείων ακριβή. Με βάση αυτό υποστηρίζει ότι αυτό το σενάριο προσφέρει λίγες δυνατότητες να παιχτεί η ελληνική ανάκαμψη μέσω των τραπεζών καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με πιεσμένες αποδόσεις τα επόμενα τρία χρόνια.Οι διαγραφές και οι πωλήσεις είναι τα βασικά “εργαλεία” κατά τα οποία οι τράπεζες μπορούν να έρθουν πιο κοντά στους στόχους. Ο οίκος είναι επιφυλακτικός για τη συνεισφορά της οργανικής μείωσης των NPEs και περιμένει η τελευταία να συνεισφέρει μόνο 12% από τα 49 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα