Moody’s: Χρειάζονται 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον οι κυπριακές τράπεζες – Στο 35% τα “κόκκινα” δάνεια

Οι κυπριακές τράπεζες και τα συνεργατικά ενδέχεται να χρειαστούν μέχρι €1,5 δισ. περισσότερα από όσα προνοεί το κυπριακό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, που διατηρεί το outlook του κυπριακού τραπεζικού κλάδου αρνητικό.

Οι προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος παραμένουν αρνητικές, αναλλοίωτες από το Μάιο του 2009, σύμφωνα με έκθεση του οίκου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Όπως αναφέρεται, η οικονομική κρίση στην Κύπρο

προκάλεσε μια βαθιά και παρατεταμένη οικονομική ύφεση που εκτιμάται να επιβαρύνει το ήδη δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον.

Το outlook αντανακλά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, δηλαδή την οξεία επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού, τις συνεχείς ανησυχίες για τη φερεγγυότητα τους, τη χρηματοδότηση και τις πιέσεις ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Ο οίκος αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 12% φέτος και 6,4% το 2014.

Οι εκτιμήσεις του οίκου παραμένουν πολύ πιο δυσμενείς από τις αντίστοιχες προβλέψεις των πιστωτών και από τις εκτιμήσεις της Cystat για τη μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας.

Στην έκθεση, αναφέρεται ότι οι ακραίες συνθήκες, θα χαρακτηρίζονται από μια απότομη πτώση στην εγχώρια κατανάλωση, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη διάβρωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και του πλούτου, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας (17,3% τον Ιούνιο του 2013 από 13,8% στα τέλη του 2012).

Επίσης, εκτιμάται να υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση του τομέα των ακινήτων και μειωμένος όγκος δραστηριότητας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (που ιστορικά αποτελούσε ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας), δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης του υπεράκτιου επιχειρηματικού μοντέλου του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον οίκο, η σοβαρή οικονομική συρρίκνωση θα εντείνει τις ήδη μεγάλες πιέσεις στην ποιότητα ενεργητικού οδηγώντας σε εξαιρετικά ψηλές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Ο οίκος εκτιμά ότι τα προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν σε περίπου 26% των χορηγήσεων από το Δεκέμβριο του 2012, έξι μήνες πριν από το bail-in ενώ αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 35% το τέλος του 2013.

Σύμφωνα με τους Moody’s, σαν αποτέλεσμα της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού, οι τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν νέα κεφάλαια πέραν της ανακεφαλαιοποίησης τους για να αντέξουν πιθανές πιστωτικές ζημιές από τα χαρτοφυλάκια δανείων τους ή τη ψηλή έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα.

Το κυπριακό πρόγραμμα προβλέπει κεφάλαια μέχρι €2,5 δισ. για στήριξη των τραπεζών, εκ των οποίων το €1,5 δισ. θα απορροφηθεί από το συνεργατισμό, αφήνοντας «μαξιλάρι» €1 δισ. για τις υπόλοιπες ανάγκες που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο του οίκου, οι κυπριακές τράπεζες και τα συνεργατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου υπερβαίνοντας κατά περίπου €1,5 δισ. τα €2,5 δισ. της στήριξης από την ΕΕ.

Οι Moody’s αναφέρουν ότι ως συνέπεια των απωλειών των καταθετών, η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα έχει διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό και επιταχύνθηκε η εκροή καταθέσεων.
Ο οίκος αναφέρει ότι ενώ οι περιορισμοί στις αναλήψεις καταθέσεων εμποδίζουν την πλήρη εκροή, εκτιμάται ότι οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται.

Ο οίκος δεν αναμένει οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών να αρθούν πλήρως εκτός αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου και το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Ο οργανισμός αξιολόγησης εκτιμά ότι η εξάρτηση των τραπεζών από την κεντρική τράπεζα για χρηματοδότηση, που ανήλθε στα €11, 3 δισ. στο τέλος του Αυγούστου του 2013, θα αυξηθεί περαιτέρω.

Πηγή: Stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα