Mεγάλα προβλήματα στις εισαγωγές – Αναμένονται ελλείψεις σε κρέας

Προβλήματα στην εισαγωγή πρώτων υλών και προϊόντων προκαλεί η αδυναμία εκτέλεσης πληρωμών προς το εξωτερικό, σύμφωνα με όσα αναφέρουν εκπρόσωποι βιομηχανιών και εισαγωγέων τροφίμων.

Εφ’ όσον το καθεστώς αυτό συνεχισθεί και τις επόμενες μέρες, οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα αρχίσουν να παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε προϊόντα στην αγορά, αρχής γενομένης από το κρέας, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες εισάγονται.

Χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος,

επιβεβαίωσε τα προβλήματα που υπάρχουν στις εισαγωγές πρώτων υλών, δεδομένου ότι δεν μπορούν να σταλούν τα απαιτούμενα εμβάσματα στο εξωτερικό. Τα επιτελεία των βιομηχανιών τροφίμων και ποτών βρίσκονται στο «πόδι» αναζητώντας λύσεις και εναλλακτικές προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε όλα τα επίπεδα, από την παραγωγή, μέχρι και την διάθεση των προϊόντων τους, επανεξετάζοντας την έκθεσή τους σε κάθε μικρή και μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Εκπρόσωπος των εισαγωγέων κρέατος αναφέρει ότι την προσεχή εβδομάδα οι εισαγωγές θα είναι σημαντικά μειωμένες και θα αφορούν κυρίως τα φθηνότερα είδη κρέατος. Καθώς οι ασφαλίσεις πιστώσεων έχουν τερματισθεί πλήρως, όσες παραγγελίες εκτελούνται, πληρώνονται από λογαριασμούς που διατηρούν ορισμένοι από τους Έλληνες εισαγωγείς στο εξωτερικό, για εμπορικούς λόγους. Ωστόσο, πρόκειται για μικρό αριθμό εισαγωγέων -ο οποίος ουσιαστικά παίρνει στα χέρια του το εμπόριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται- και ως εκ τούτου, με περιορισμένη δυνατότητα εισαγωγής προϊόντων.

Ταυτόχρονα, περιορίζονται ή τερματίζονται οι παραδόσεις κρέατος σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία στα οποία οι εισαγωγείς –έμποροι έχουν μεγάλο «άνοιγμα» και από τα οποία παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές τους.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο οι ίδιοι, όσο και η χώρα και οι καταναλωτές είναι πρωτόγνωρη και εξετάζουν μέρα με τη μέρα τις κινήσεις τους.

ΠΗΓΗ: Foodbusiness.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα