MORGAN STANLEY: Ομολογιούχοι και καταθέτες θα στηρίξουν τις τράπεζες! – Τι προβλέπει για την Ελλάδα

Η Morgan Stanley, στην τελευταία έκθεση της για τις μακροοικονομικές προοπτικές, υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά ότι απλά έχει περιοριστεί.

Σημειώνει ακόμη ότι η “διάσωση” της Κύπρου έχει αργήσει πολύ και προβάλλει ερωτήματα για την επιτυχία της Ελλάδας να εκτελέσει τελικά

το πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley τονίζουν ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος ΟΜΤ της ΕΚΤ δεν έχει γίνει και παράλληλα δεν έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών απευθείας απ’ τον ESM. Μάλιστα εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Σημειώνουν δε ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης αν και άρχισαν να μιλούν για τραπεζική ένωση τελικά έχουν στραφεί απλά στο να αυστηροποιήσουν τους κεφαλαιακούς κανόνες και να εναρμονίσουν το καθεστώς λειτουργίας των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό η Morgan Stanley βλέπει πιθανότητα οι ομολογιούχοι… ακόμα και οι καταθέτες να καλούνται πλέον να στηρίξουν τα τραπεζικά ιδρύματα!

Σε ότι έχει να κάνει με τις οικονομικές προοπτικές, η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τις επιδόσεις φέτος σε Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία, κυρίως στα μεγέθη των επενδύσεων και της κατανάλωσης ωθεί τη Morgan να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για το σύνολο της Ευρωζώνης. Έτσι στο βασικό της σενάριο περιμένει φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης της για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5%, κάτι όμως που δεν πρόκειται να “αναγκάσει” την ΕΚΤ να ρίξει τα επιτόκια.

Η εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία, σύμφωνα με την επενδυτική, αναμένεται σύντομα να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ένα σταυροδρόμι αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη.

Για την Ελλάδα η Morgan Stanley, υπό το βασικό της σενάριο, περιμένει μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 4,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,4% του ΑΕΠ το 2014. Ωστόσο περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης που θα φθάσει το 0,3% του ΑΕΠ φέτος και 1,9% το 2014. Όμως η δυναμική αύξησης του δημοσίου χρέους θα συνεχιστεί φθάνοντας το 173% του ΑΕΠ φέτος και το 174,4% του ΑΕΠ το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα