MONEY TALKS

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ


Τον ακούσατε χθες τον Πρωθυπουργό; ΦΠΑ 12%, Φορολογία επιχειρήσεων 15%, Φορολογία φυσικών προσώπων 33%, θέσεις εργασίας 770.000, ΑΕΠ στα 230 δις ευρώ…

…Αφορούν το έτος 2020. Είμαστε στο 2014…
Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για επιστροφή καταθέσεων. Απαραίτητη προυπόθεση για να έχουν φρέσκο χρήμα οι τράπεζες

να δανείζουν. Μήπως το επιτελείο του θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά την πρόταση Σάλλα για το πως μπορούν πράγματι να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό;

“Στόχος πλέον είναι η στήριξη της οικονομίας”, είπε χθες απο το βήμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο διευθύνων συμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Το ίδιο λένε όλες οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Καλό το «λουτρό» αισιοδοξίας, αλλά έχω την απόλυτη αίσθηση πως δεν λένε την πάσαν αλήθειαν. Και η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων, ίσα που φτάνουν – και αν – για να καλύψουν τις παλαιές και τις νέες τρύπες από τα κόκκινα δάνεια. Σοφό λοιπόν θα είναι να ακούσουμε και ένα σχέδιο για το πόθεν των χρημάτων που ΤΩΡΑ θα στηρίξουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Οι πολιτικοί, δικαιούνται να λένε και μια κουβέντα παραπάνω. Οι τραπεζίτες, όχι.

Χθες, ο Πρόεδρος του ΧΑ τόνισε ότι οι ανοικτές πωλήσεις δεν προκάλεσαν κανένα συστημικό κίνδυνο. Προκάλεσαν όμως ζημιές και πανικό. Μαζί με την Κεφαλαιαγορά, έχουν την απόλυτη ευθύνη να βρουν το ποιοί έστησαν το κερδοσκοπικό παιχνίδι. Αν θέλουν να έχει η Ελλάδα Χρηματιστήριο και όχι…Ρουλέτα.

Αλλαγές έρχονται στα warrants. Υπάρχει η σκέψη να δοθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικης Σταθεροτητας ένα bridge loan από τις ίδιες τις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά των τίτλων.

Τα σπουδαία έρχονται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές με την Πειραιώς να καταθέτει άμεσα την πρόταση της.

Η στήλη γράφει εδω και καιρό οτι οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να τελειώνουν με την εταιρείες που …παρασιτούν και δεν παράγουν τίποτα παρά μόνο χρέη.

Το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή των δανείων σε μετοχές και εν συνεχεία την πώληση του ποσοστού που θα κατέχει η τράπεζα στην επιχείρηση, σε ξένουςή και Έλληνες επενδυτές.

Ετοιμασθείτε, το πάρτι μόλις αρχίζει…

Προς όλους του επενδυτές: Η ευφορία στις αγορές ομολόγων και μετοχών δν θα κρατήσει για πολύ. Η κρίση, όπως λένε ξένοι αναλυτές, δεν πέρασε.

Ο Βankieris

Original article: MONEY TALKS.

Keywords
Τυχαία Θέματα