MONEY TALKS

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

Βουρ στον ταβλά με τα κουλούρια (τα ξένα κεφάλαια που διψούν να αγοράσουν Ελλάδα)…

Έτοιμη είναι και η Εθνική Τράπεζα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, θα φθάνει στα 2,5 δις ευρώ. Η τιμή της αμκ της Εθνικής αναμένεται μεταξύ 2,5 με 3 ευρώ. H προηγούμενη αύξηση έγινε στα 4,29 ευρώ.

Σήμερα οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν 15,61%

και το ΤΧΣ κατέχει το 84,39% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, οι ιδιώτες θα κατέχουν περίπου το 37% των μετοχών

Η διοίκηση της ΕΤΕ προσπάθησε να αποφύγει την αμκ. Ωστόσο, το… αφεντικό (τρόικα, κυρίως DG com) άλλα είχε στο νου του, εξ ου και μετά την συνάντηση του Αλμούνια με τον Γιάννη Στουρνάρα, την προηγούμενη Πέμπτη, λύθηκαν οι γλώσσες και στην Αιόλου άρχισαν τις διαρροές για την επικείμενη αύξηση.

Και επειδή η τράπεζα κατάφερε να περάσει την γραμμή η αύξηση να γίνει με δικαίωμα υπέρ των παλαιών μετόχων, γι` αυτό η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι πιο χρονοβόρα σε σχέση με την αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha Bank.

Οι εργασίες είναι τόσο πυρετώδεις, που ανακλήθηκαν και οι άδειες των μεγαλοστελεχών…

Την ίδια στιγμή τρέχει και η ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Σήμερα το ΤΧΣ θα ορίσει την ελάχιστη τιμή αύξησης και μαθαίνω ότι θα είναι 0,31 ευρώ. Το εύρος θα ορισθεί αύριο από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Η αύξηση της Eurobank είναι 2,86 δις ευρώ και το Fairfax του Watsa θα είναι ο ένας εκ των δύο βασικών μετόχων. Στις 25 Απριλίου ξεκινά η διαδικασία.

Ο βασικός επενδυτής έχει κληθεί από το ΤΧΣ και την τράπεζα να βάλει κεφάλαια τουλάχιστον 1,2 δις ευρώ έως 1,5 δις ευρώ.

Στην δικαιοσύνη μαθαίνω ότι θα προσφύγουν οι μικρομέτοχοι της Eurobank, οι οποίοι έχουν συνολικά το 1%, ίσως λίγο παραπάνω. Ζητούν να μην αποκλεισθούν από την αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο το αίτημά τους έπεσε στο κενό.

Ο Bankieris

Original article: MONEY TALKS.

Keywords
Τυχαία Θέματα