MONEY TALKS

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΗΜΕΡΑ…

Είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο ή όχι; Ποιός έχει δίκιο; Ο Σαμαράς που λέει “ναι” ή ή ο Τσίπρας που λέει “όχι”;

Οικονομικά, γνωρίζετε. Όπως γνωρίζετε και το τι συμβαίνει στη διεθνή πολιτική – οικονομική σκηνή με τις ποικίλες συγκρούσεις συμφερόντων…

…Ο bankieris, από την πλευρά του, σε καμία περίπτωση δεν διεκδικεί

τον τίτλο του «ειδικού», ώστε με ευκολία να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι ή όχι βιώσιμο το χρέος…

…Για να έχουμε όμως αυτή την απάντηση, δεν αρκούν, όπως πολλοί νομίζουν, οι μαθηματικές, οικονομετρικού τύπου προβολές των χθεσινών και των σημερινών μεγεθών στο μέλλον….

...Εκείνοι που επιστημονικά και με αξιοσύνη κάνουν αυτές τις προβολές και βγάζουν συμπεράσματα, είναι περισσότερο…μελλοντολόγοι (υπάρχουν μεταξύ τους και κομπογιανίτες χαρτορίχτρες) παρά οικονομολόγοι. Όπως ένας οποιοσδήποτε απλός πολίτης καταλαβαίνει, το πόση θα είναι η ανάπτυξη του ΑΕΠ μιάς χώρας, δεν εξαρτάται μόνο από αυτήν. Σε συνθήκες παγκόσμιου «μπουμ» η χώρα ανεβαίνει και αυτή στο κύμα, σε περίπτωση παγκόσμιου…»μπαμ», η χώρα βουλιάζει…

….Με τα σημερινά δεδομένα του ελληνικού χρέους και των προβλεπόμενων ρυθμών ανάπτυξης, το δίκιο βρίσκεται στην πλευρά του Α.Τσίπρα που υποστηρίζει – και το φωνάζει – ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ποιά όμως θα είναι τα δεδομένα σε 4, 5 ή 10 χρόνια; Ποιός μπορεί να αποκλείσει γεωπολιτικές (για παράδειγμα) εξελίξεις και νομισματικές πολιτικές από την Ε.Ε που θα οδηγήσουν σε οικονομική άνθηση; Στην περίπτωση αυτή, το δίκιο θα αποδειχθεί ότι το είχε ο Α.Σαμαράς….

….Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, το δίκιο, σοφό είναι, να μην το αποδώσουμε από σήμερα. Κάτι τέτοιο άλλωστε έκανε και η δανείστρια της Ελλάδας, η Ευρωζώνη, όταν στο τέλος του 2012 είπε «κάνετε αυτά που σας λέμε και όταν τα καταφέρετε, εμείς εδώ είμαστε να εξετάσουμε τρόπους ελάφρυνσης των χρεών». Κάπως έτσι, φθάσαμε σήμερα να συζητάμε – και άν – τη «μέση λύση» μεταξύ διαγραφής χρέους και μη διαγραφής, που δεν είναι άλλη, παρά η χρονική επιμήκυνση κατά 50 χρόνια της αποπληρωμής και τα μηδενικά σχεδόν επιτόκια.

Κάπου εδώ, η οικονομία, υποτάσσεται στην πολιτική.Δείτε πως και γιατί:

- Οι Ευρωπαίοι, βασιζόμενοι σε αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση, πάνε να …την κάνουν γυριστή. Αφού είναι βιώσιμο το χρέος σας, δεν έχουμε λόγο να προχωρήσουμε σε καμία αλλαγή των αρχικών όρων!

– Οι Αμερικανοί, που για άλλους λόγους πιέζουν την Ε.Ε να τυπώσει χρήμα (όπως έκαναν και αυτοί) προκειμένου να μην κινδυνεύσει η παγκόσμια ανάπτυξη, ακούνε ευχάριστα τις ελληνικές πολιτικές πλευρές που λένε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Απλά, οι Αμερικανοί, θέλουν να στριμώξουν τους Ευρωπαίους, να αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, διαγράφοντας ελληνικό χρέος που έχουν στα συρτάρια των κρατών μελών…

...Αυτή, με πολύ απλά λόγια, είναι η «σύγκρουση» Ευρωζώνης και ΕΚΤ από τη μία πλευρά και ΔΝΤ από την άλλη….

…Στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό , η «σύγκρουση» αυτή μεταφράζεται σαν «σύγκρουση» μνημονιακών και αντι-μνημονιακών δυνάμεων. «Μη βιώσιμο το χρέος, θα το διαγράψουμε», λέει ο Α.Τσίπρας, «βιώσιμο και θα δούμε πως θα πετύχουμε ελάφρυνση» απαντά ο .Σαμαράς, επιχειρηματολογόντας πως «αν δεχθούμε το «μη βιώσιμο», θα γίνουμε εύκολη λεία των αδηφάγων αγορών»…

…Ο Πρωθυπουργός, το πιθανότερο, εφαρμόζει την αλάνθαστη ρήση που λέει ότι «στην πολιτική γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και λέγονται πράγματα που δεν γίνονται», ενώ ο κ.Τσίπρας, από τη ρήση αυτή, εν γνώση του, κρατάει μόνο το δεύτερο μέρος της ρήσης, «λέγονται πράγματα που δεν γίνονται»…

…Δυστυχώς, είτε η Ελλάδα επίσημα πει πως το χρέος είναι βιώσιμο, είτε πει πως δεν είναι, το λόγο και το βέτο το έχουν οι δανειστές. Οι αγορές γνωρίζουν τα πάντα, με το νι και με το σίγμα και δεν έχουν κανένα λόγο να δράσουν με βάση το τι λέμε εμείς, είτε εμφανιζόμενοι απέναντί τους ως …Σαμαρο-Βενιζέλοι, είτε ως ΣΥΡΙΖαίοι….

…Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, για να πάμε εντελώς κόντρα σε δανειστές και αγορές, πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να θυσιάσουμε πολλά. Και οι εποχές που αυτός ο λαός θυσίαζε πολλά, καλώς ή κακώς έχουν περάσει….

Ο Bankieris

Keywords
Τυχαία Θέματα