Lockdown: «Όχι» στο click away από τη Δευτέρα λέει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

14:15 8/1/2021 - Πηγή: BankWars

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν τελικά τα καταστήματα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε σήμερα τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα δεν πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, ούτε με τη μέθοδο του click away την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Αρνητική φαίνεται πως είναι η εισήγηση και για τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα ΚΤΕΟ, των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί μετά την Πρωτοχρονιά.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν

στις 18:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και την παράταση του γενικού lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Πάντως, τη Δευτέρα θα ανοίξουν ξανά τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα ειδικά σχολεία και ίσως αυτό που φοβούνται οι ειδικοί είναι ότι παράλληλο άνοιγμα και του λιανεμπορίου με την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων να παραμένει αργή, θα οδηγήσει σε νέα έξαρση της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες περιμένουν έτσι κι αλλιώς αύξηση των κρουσμάτων λόγω της χαλάρωσης και της κινητικότητας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και των εικόνων συγχρωτισμού έξω από εκκλησίες ανήμερα των Θεοφανίων. Το επιδημιολογικό αποτύπωμα των γιορτών θα φανεί περίπου στα μέσα Ιανουαρίου. Έτσι, οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες τόσο για την πορεία της πανδημίας όσο και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης να βρίσκονται υπό αίρεση.

Τα ρεβεγιόν εκτίναξαν το ιικό φορτίο στην Αττική

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι όταν αρχίσει να κινείται και άλλο ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη βδομάδα.

Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα όπως είπε μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες 2 εβδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα».

Εξήγησε επίσης ότι το τελευταίο 10ήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας.

Όμως, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και την Κυριακή, παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Στην πρώτη περίπτωση το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε και στην δεύτερη τριπλασιάστηκε!

Φόβοι για νέα έξαρση και προβλέψεις για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου

Πάντως, αν και η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση -δημοτικά και νηπιαγωγεία- την προσεχή Δευτέρα, πολλοί είναι οι ειδικοί που εκφράζουν σαφείς προβληματισμούς, φοβούμενοι νέα έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα.

Τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επικείμενη επαναλειτουργία του click away εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως επισήμανε, μιλώντας στο Open, τα προγνωστικά του μοντέλα, τα οποία και έχουν επαληθευτεί πλήρως μέχρι σήμερα, δείχνουν 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Έτσι, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι το ερώτημα πλέον είναι εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, τονίζοντας όμως πως σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί το λεγόμενο «ακορντεόν» αναγκαστικά ώστε να μην πιεστεί το ΕΣΥ ή αν θα κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε να επαναλειτουργήσει το λιανεμεπόριο όταν οι συνθήκες θα είναι πιο κατάλληλες. Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ξανά πως εκείνος θεωρεί καλύτερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου.

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού στις εκκλησίες που καταγράφηκαν ανήμερα των Θεοφανίων, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε δεικτικά πως δεν θα πρέπει να απορήσουμε εάν θα ξανακλείσουν τα σχολεία. Αναφερόμενος πάλι σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» και επισήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανίων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.

«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνια χθες με σόκαραν, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όχι απλώς με ανησύχησε, με φόβισε» δήλωσε ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τον εορτασμό των Θεοφανίων.  Ο καθηγητής Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέκρινε τις χθεσινές εικόνες με αυτές που παρατηρήθηκαν του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. «Το ζήσαμε του Αγίου Δημητρίου και είδαμε πόσο στοίχισε στη βόρεια Ελλάδα και πολύ φοβάμαι ότι αυτό έρχεται να προστεθεί σε όποια έξαρση από τις γιορτές και από το άνοιγμα των σχολείων σε ένα κύμα που είναι ήδη σε εξέλιξη κι ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμα δυο μήνες χειμώνα».

Ο καθηγητής τόνισε πως με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα ανακοπής του δεύτερου κύματος της πανδημίας και εκτίμησε ότι, «με βάση τη φυσαρμόνικα θα πάμε πίσω δύο μήνες».

Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης εκτίμησε πως το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να γίνει μετά τις 15-20 Ιανουαρίου όταν θα υπάρχουν τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα για τις συνέπειες της απειθαρχίας των εορτών. «Βιάστηκε η πολιτεία να ανακοινώσει το άνοιγμα των σχολείων. Γιατί βιάστηκε κατά την ταπεινή μου εκτίμηση; Γιατί δεν έχουμε τα στοιχεία, τα δεδομένα να πάρουμε αυτή την απόφαση. Αυτό εξαρτάται από το πως θα απαντήσει η πανδημία στη συμπεριφορά μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής ημέρας. Δηλαδή θα έλεγα καλό θα ήταν επειδή αντιμετωπίζει την πανδημία με επιστημονικό τρόπο, ακούγοντας τους επιστήμονες, αυτό κάνει η πολιτεία. Δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνει από αυτή τη λογική της. Θα έπρεπε κατά συνέπεια τα σχολεία να ανοίξουν μετά τις 15 -20 Ιανουαρίου για να έχουμε όλα τα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δεν θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος. Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ, εξήγησε. «Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Ο ίδιος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», έβαλε «φρένο» σε όποια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο, προτείνοντας σκληρό lockdown μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, καθώς προβλέπει νέο, ισχυρό κύμα της πανδημίας. Χαρακτήρισε «πολύ υψηλού ρίσκου» οποιαδήποτε ενέργεια γινει χωρίς να γνωρίζουμε το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί μετά τις γιορτές και ο ίδιος προτείνει έγκαιρα σκληρό lockdown μέχρι τέλη Ιανουαρίου κι έπειτα να γίνει στοχευμένη άρση των περιοριστικών μέτρων: «Το ανοίγω-κλείνω κι όποιον πάρει ο Χάρος, δεν είναι πολιτική. Δεν διευκολύνει ούτε εμές στο σύστημα υγείας ούτε την οικονομία». Στο ενδεχόμενο να αρθούν αυτή την περίοδο κάποια περιοριστικά μέτρα, τόνισε: «Όχι αυτή τη στιγμή, προς Θεού…».

Κατά του ανοίγματος των σχολείων τάχθηκε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίσουν τα παιδιά στις τάξεις. «Ακροβατούμε μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας. Τα νούμερα δυστυχώς, δεν βγαίνουν. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, θεωρήθηκε ότι είναι κι αυτά σε έναν βαθμό υπεύθυνα για τη διασπορά του κορωνοϊού. Όταν στις γιορτές υπήρξε ένα lockdown μόνο στα λόγια, πώς μπορούμε να πούμε ότι ανοίγουμε; Γύρω στις 15/1 θα πάρουμε τα αποτελέσματα για το τι έγινε μέσα στις γιορτές. Θα πρέπει να έχουμε επίσημα νούμερα και μετά να ανοίξουν τα σχολεία» τόνισε ο κ. Μαζάνης. Επισήμανε δε ότι: «Άνοιγμα σχολείων, σημαίνει άνοιγμα παραθύρου να μπει ξανά ο κορωνοϊός. Κινδυνεύουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα. Όταν ανοίξουμε τα σχολεία θα ανοίξουμε την πόρτα και στους άλλους ιούς. Θα γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε χτίσει…». «Για τα σχολεία, κι αν τηρηθούν όλα τα νέα αυστηρά μέτρα και όλες οι προϋποθέσεις (αποστάσεις, ολιγομελή τμήματα, ωράριο προσέλευσης, μάσκες και στα διαλείμματα) δεν θα είμαστε και πάλι σίγουροι. Να κάνουμε το click at school: Με εκ περιτροπής μαθήματα, μία μέρα η μία τάξη, μία μέρα η άλλη. Δεν έχουμε αίθουσες».

«Μετά το κλείσιμο των σχολείων η νοσηρότητα στα ιατρεία έχει σχεδόν μηδενιστεί. Περιόρισε όχι μόνο τον κορωνοϊό και τις άλλες ιώσεις. Δεν χτυπά τηλέφωνο για παιδί που έχει πυρετό. Οι παιδίατροι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Τα έχουμε ζήσει αυτά. Εχουμε μέτρο σύγκρισης για το τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί μπαίνουμε μέσα στις οικογένειες.», είπε στο OPEN.

«Έχει ληφθεί μία απόφαση, ελπίζουμε να είναι όλα ομαλά, γιατί έχουμε δύσκολο δρόμο», σχολίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων να ανοίξουν νηπιαγωγεία, Δημοτικά και ειδικά σχολεία και στις «κόκκινες περιοχές».

Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση που δεν ήταν ομόφωνη, χαρακτηρίζοντας «φυσιολογικό» το να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων, ενώ ο ίδιος ανήκει σε όσους μειοψήφισαν. Έκρουσε, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου επικαλούμενος τη χθεσινή προειδοποίηση του ΠΟΥ προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Έδωσε επίσης το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού από περίπου 300 έφτασαν στις σχεδόν 7.000.

Ερωτηθείς για την κατεύθυνση των εισηγήσεων της Επιτροπής για το άνοιγμα της αγοράς, που αναμένονται σήμερα, αρκέστηκε να εκφράσει την επιφυλακτικότητά του, λέγοντας ότι η Επιτροπή είναι μπροστά σε ένα δίλημμα. «Από τη μία ένας πατέρας που θέλει να πάει στη δουλειά του, για να μπορέσει να φέρει φαγητό στο παιδί του, από την άλλη το παιδί του που του λέει ότι θέλει να δει τη δασκάλα και τους φίλους του. Ο καθένας από τους αυτούς, όμως, κινδυνεύει να μπει στην Εντατική. Ποιον σώζουμε;».

Σχετικά με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής δήλωσε πως ένα πιθανό σενάριο που αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή είναι να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια τέλος Ιανουαρίου, τουλάχιστον, και το λιανεμπόριο τουλάχιστον μια έβδομα μετά.

Την ανησυχία της για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο 15ημερο λόγω της χαλάρωσης των εορτών εξέφρασε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα. «Όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό. Το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας».

Αναφορικά με τον εορτασμό των Θεοφανίων, η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε», ενώ για το άνοιγμα των σχολείων ξεκαθάρισε ότι είναι καλύτερο τα παιδιά να είναι εκεί, παρά «χύμα στα πάρκα».

Παγώνη: Απόκριες δεν θα κάνουμε

Δεν πρέπει να κάνουμε πλάνα ούτε για τις απόκριες, δήλωσε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Απόκριες δεν θα κάνουμε, αλλά μάσκες θα φοράμε. Θα είναι σαν να κάνουμε απόκριες. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες πόσο θα κρατηθούν τα μέτρα».

Όπως είπε μιλώντας στο Mega, «είναι δύσκολες μέρες, το ξέρουμε όλοι. Καρναβάλι δεν θα γίνει, είναι δυνατόν με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας να γίνονται καρναβάλια; Χθες ήταν λίγα τα κρούσματα, αλλά ήταν πολύ λίγα και τα τεστ. Πάντα τις αργίες δεν μπορούν να γίνουν πολλά τεστ».

Keywords
lockdown, click, δευτερα, click, Πρωτοχρονιά, νέα, Χριστούγεννα, οφείλεται, σχολεια, συγκεκριμένο, σημαίνει, θεσσαλονικη, ΑΝΤ1, αθηνα, ελλαδα, alpha, κρητη, γινει, school, δίλημμα, εκπα, mega, καρναβαλι, τεστ, ΑΠΘ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, ωραριο καταστηματων, ομαδα διας, καρναβαλι 2011, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εορταστικο ωραριο, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, κρουσματα σημερα, ανοιγμα σχολειων, γιορτη σημερα, ξανα, κοινωνια, αποκριες, αποτελεσματα, φυσαρμονικα, τι σημαινει, βγαινουν, χωρες, αχιλλεας, δουλεια, εικονες, εκπα, θεμα, ιατρικη, σμυρνη, τα νεα, τεστ, τηλεφωνο, alpha, mega, αυξηση, αιρεση, αργιες, βγαινει, βδομαδα, εβδομαδες, βορεια, γαλα, φαγητο, γινει, γινεται, γινονται, δυστυχως, δίλημμα, εγινε, ειπε, εκπαιδευση, εκτιμηση, εβδομαδα, ενεργεια, επρεπε, υπομονη, ιωσεις, κυβερνηση, κυμα, χτυπα, λειτουργια, λυματα, λογια, μηνες, μοντελα, νικο, ομαδα, παντα, οφείλεται, παιδι, παιδια, παμε, πολιτεια, πορτα, σεναριο, σιγουρα, σιγουρος, συγκεκριμένο, φυσικα, χειροτερα, ανηκει, δημοτικα, εκκλησιες, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, γκαγκα, κυριακη, μπροστα, μυαλα, πληροφοριες, school, σημαίνει, σπυρος, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα