JP Morgan: Ουδέτερη προς το παρόν για τα ελληνικά ομόλογα – Πότε βλέπει την επενδυτική βαθμίδα

Ουδέτερη στάση τηρεί απέναντι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η JP Morgan, αφού εντοπίζει αυξημένη αβεβαιότητα και κίνδυνο ενίσχυσης του πολιτικού «θορύβου», καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές.

Παρόλα αυτά, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος παραμένει «εποικοδομητικός» απέναντι στα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι οι αποδόσεις τους θα είναι αντίστοιχες ή και ελαφρώς χαμηλότερες έναντι των αντίστοιχων ιταλικών

τίτλων έως το τέλος του 2023.

Ειδικότερα, η JP Morgan περιμένει το spread του ελληνικού 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 210 μονάδες βάσης τον Ιούνιο του 2023 (από τα σημερινά επίπεδα των 195 μονάδων βάσης), και χαμηλότερα στη συνέχεια: Στις 190 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο του 2023, στις 180 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2023 και στις 165 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024.

Σε ό,τι αφορά τις ήπιες υπο-αποδόσεις που εμφάνισαν οι ελληνικοί τίτλοι έναντι άλλων της περιφέρειας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η JP Morgan τις αποδίδει στο premium λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς, με φόντο την αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των ανησυχιών για τις τράπεζες.

Πάντως, για τους επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα με overweight θέσεις, η JP Morgan χαρακτηρίζει ελκυστικά τα 7ετή-10ετή ομόλογα.

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, πλεόνασμα, πληθωρισμό

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί σε 224 δισ. ευρώ φέτος, με πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1%, ο πληθωρισμός στο 6% σε μέσα επίπεδα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα προσεγγίσει το 1,8%.

Βλέπει σημαντική πτώση στο ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ στο 162%, εξαιτίας και του υψηλού πληθωρισμού, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 8,6%.

Ακόμη η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads θα κινηθούν ανοδικά από τις 195 μονάδες βάσης στις 210 μ.β. τον Ιούνιο και έπειτα πτώση στις 190 μ.β. τον Σεπτέμβριο, 180 μ.β. τον Δεκέμβριο και 165 μ.β. σε ένα έτος από σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας.

Η JPM τοποθετεί την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 στο report με τις προοπτικές της φετινής χρόνιας και δεν αλλάζει την εκτίμησή της. «Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων χωρών με χαμηλή αξιολόγηση, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, εξηγεί η JPM.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα