J. Yellen: Οποιαδήποτε αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι ήπια

Σε μια προσπάθεια απολογισμού δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen, δήλωσε στην ομιλία της στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Jackson Hole, ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πιο ασφαλές τώρα παρότι υπάρχουν ακόμα κάποιες προσαρμογές που μπορούν

να γίνουν και αφορούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αναγνώρισε πως μέρος της κριτικής για την πολιτική της Fed έχει βάση, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν είναι αυτές που έφεραν μεγαλύτερη ασφάλεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η J. Yellen ανέφερε πως «οποιαδήποτε αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι ήπια και να διατηρεί την αύξηση της ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλους dealers και τράπεζες που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια».

Αν και η ομιλία της Yellen βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών, η επικεφαλής της Fed δεν έδωσε ενδείξεις σχετικά με το μέλλον της νομισματικής πολιτικής. Επικεντρώθηκε κυρίως σε ένα ιστορικό της οικονομικής κρίσης και στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που υπήρξαν από τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Όπως ανέφερε, οι κρίσεις είναι αναπόφευκτες αλλά η φούσκα στα στεγαστικά είναι ένα πολύτιμο μάθημα για όλους.

Οι δηλώσεις της έγιναν με φόντο τη λήξη της θητείας της τον Φεβρουάριο, δηλαδή σε λιγότερο από έξι μήνες. Ο Donald Trump δεν έχει ανακοινώσει για το αν θα την επαναδιορίσει και η Yellen αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το μέλλον της.

Keywords
Τυχαία Θέματα