Ifo – Ζιν: Ελλάδα, όπως λέμε …Μογγολία!

Σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι όπως η Μογγολία!

«Και οι δύο χώρες είναι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ δεν ανήκουν στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Και στις δύο επικρατεί το χάος. Στις πόλεις επικρατεί μια άγρια οικιστική

ανάπτυξη, η οποία εξαιτίας της έλλειψης μιας λειτουργούσας πολεοδομίας παραπέμπει σε διεφθαρμένα συστήματα δημόσιας διοίκησης» υπογραμμίζει ο Sinn, ο οποίος προσθέτει: «Το επίπεδο διαβίωσης είναι αξιοπρόσεκτο αλλά παραμορφωμένο. Δεν λείπουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα iPads, οι επίπεδες τηλεοράσεις… και τα καταστήματα Louis-Vuitton, ωστόσο λείπουν δρόμοι και άλλα στοιχεία δημόσιων υποδομών. Με εξαίρεση την αγροτική οικονομία, νέες θέσεις εργασίας προσφέρουν το κράτος, το εμπόριο, και οι διεθνείς οργανισμοί».

Επιπλέον, ο Sinn επισημαίνει ότι και στις δύο χώρες απουσιάζει η μεταποιητική βιομηχανία. «Η Ελλάδα αγοράζει τομάτες από την Ολλανδία και ελαιόλαδο από της Γερμανία», υπογραμμίζει ο Sinn, τονίζοντας ότι αν και η Μογγολία ζει από την εξαγωγή του ορυκτού της πλούτου, η Ελλάδα ζει από την εξαγωγή των χρεογράφων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα