H Γερμανία μπαίνει στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών – Έμπρακτα στο πλευρό της Γαλλίας

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι το Βερολίνο αλλάζει ρότα και ενεργοποιεί στρατιωτικά μέσα στον πόλεμο της Γαλλίας κατά του IS. Διεθνής νομιμοποίηση παρέχει πρόσφατο ψήφισμα των ΗΕ. Οριστικό πράσινο φως από τη Βουλή.

Η Γερμανία “γλιστρά” σταδιακά στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης IS. Με αναγνωριστικά, μια φρεγάτα, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού

και δορυφορική συνεργασία για τον εντοπισμό των στόχων το Βερολίνο ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα των Γάλλων για συνδρομή.

Έμπρακτα στο πλευρό της Γαλλίας

Μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες συμμετέχει στο Ιράκ εναντίον του IS στο πλευρό των Κούρδων Πεσμεργά, τους οποίους στηρίζει μόνο με όπλα και εκπαίδευση, είναι απούσα όμως στη Συρία λόγω της δύσκολης και αδιαφανούς διεθνοπολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης. Οι κυβερνήσεις των χωρών που συμπτύσσουν τον συνασπισμό έχουν διαφορετικούς στόχους: ορισμένες θέλουν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ασάντ, άλλες να τον στηρίξουν κι άλλες πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Και όλα αυτά χωρίς ψήφισμα των ΗΕ, επειδή Ρώσοι και Κινέζοι διαφωνούν. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν η αφορμή που έκανε την καγκελάριο Μέρκελ να αλλάξει ρότα και να ταχθεί ανοιχτά και έμπρακτα στο πλευρό του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Το μεσημέρι η καγκελάριος είχε ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο, όπου τέθηκαν οι βάσεις για τη στρατιωτική συνδρομή που θα δώσει το Βερολίνο στο Παρίσι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρίαση των ΚΟ των δύο κυβερνητικών εταίρων η ίδια η Μέρκελ ενημέρωσε τους βουλευτές για τις συζητήσεις που είχε στο Παρίσι και τους ενημέρωσε για τα νέα σχέδιά της κυβέρνησης.

Αναγνωριστικά, φρεγάτα, αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα

Συγκεκριμένα, στη διάθεση των Γάλλων η Γερμανία θα θέσει 4 με 6 αναγνωριστικά Tornado νέας γενιάς (Reconnaissance Litening Targeting Pod) που φέρουν ψηφιακό σύστημα αναγνώρισης στόχου με υψηλής ανάλυσης ηλεκτροπτικoύς και υπέρυθρους αισθητήρες. Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μπορούν να καταγράψουν με εκπληκτικό τρόπο και τις μικρότερες μεταβολές στη γη. “Θα πρέπει, ει δυνατόν, άμεσα και με ακρίβεια να γνωρίζουμε πού είναι οι αντάρτες του IS, πού η αντιπολίτευση και πού κινούνται τα νέα προσφυγικά κύματα” είπε νωρίτερα στην Handelsblatt η υπουργός.

Εκτός αυτού στο πλευρό των Γάλλων το Βερολίνο θα παραχωρήσει φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που θα παρέχει προστασία στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στις συριακές ακτές. Το αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα που θεωρείται σχετικά σπάνιο, θα βοηθήσει στον ανεφοδιασμό των γαλλικών Mirage και Rafale, έτσι ώστε να πετούν περισσότερο διάστημα και να βομβαρδίζουν χωρίς διακοπές. Η γερμανογαλλική συνεργασία συμπληρώνεται και σε επίπεδο χρήσης δορυφόρων, δεδομένου ότι οι δύο χώρες διαθέτουν ένα από τα καλύτερα δορυφορικά συστήματα διεθνώς.

Για τρίτη φορά συμμετοχή σε πόλεμο

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ υπερασπίστηκε την αλλαγή πολιτικής. “Δεν δείχνουμε μόνο αισθήματα συμπόνιας, αλλά και την αλληλεγγύη μας” τόνισε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Παρά το γεγονός ότι η γερμανική συμμετοχή δεν στηρίζεται σε εντολή του ΟΗΕ ο Σταινμάιερ δεν έδειξε να προβληματίζεται και παρέπεμψε στο πρόσφατο ψήφισμα των ΗΕ, το οποίο καλεί όλες τις χώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσει στο Παρίσι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον των τζιχαντιστών του IS.

Από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για δύσκολα αλλά ορθά και απαραίτητα βήματα. Σε περίπτωση που οι σημερινές πρώτες αποφάσεις πάρουν το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο που αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως πριν από την ερχόμενη Τετάρτη και εγκριθούν από τη γερμανική βουλή θα πρόκειται για την τρίτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας που οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν σε επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση εχθρού. Οι δύο προηγούμενες ήταν στο Κοσσυφοπέδιο, όπου τα γερμανικά αναγνωριστικά Tornado σφυροκόπησαν τη σερβική αεράμυνα και στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν.

Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα