H Eurobank στηρίζει τις καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις

Δίπλα στις δυναμικές, εξωστρεφείς επιχειρήσεις με υπηρεσίες, με προϊόντα, με τεχνογνωσία, αλλά και με πραγματικές απτές πρωτοβουλίες, βρίσκεται η Eurobank, με απώτερο σκοπό να προάγει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την καινοτομία και την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυτό αναφέρει ο κ. Σταύρος Ιωάννου, Γενικός Διευθυντής του Retail Banking της Eurobank,

κατά την εκδήλωση της παρουσίασης του οδηγού για τις εξαγωγές που διαμόρφωσε η τράπεζα σε συνεργασία με το ΣΕΒΕ.

Η ομιλία του κ. Σταύρου Ιωάννου:

Εκ μέρους της διοίκησης του ομίλου Eurobank σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση και σας ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησής μας. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι αρκετοί από τους παρευρισκόμενους ταξιδέψατε από κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να βρεθείτε απόψε μαζί μας. Συναισθανόμενος την σημασία που έχει για όλους η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είμαι σίγουρος ότι στο τέλος της παρουσίασης θα έχετε επιβεβαιώσει ενδόμυχα ότι πραγματικά άξιζε τον κόπο.

Στην προσπάθειά μας αυτή, έχουμε εταίρους και συνεργαζόμαστε στενά με τους κορυφαίους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας, το ΣΕΒ (Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), τους εξαγωγικούς φορείς όπως τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηματομεσιτών, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εξωτερικών καθώς και διμερή διεθνή επιμελητήρια.

Όπως γνωρίζετε, το πρότυπο ανάπτυξης της χώρας μας, βασίστηκε μέχρι την κρίση σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και κυρίως της κατανάλωσης.
Παρά την πρόοδο η οποία έχει καταγραφεί τα τελευταία τρία έτη στις εξαγωγές, η ελληνική οικονομία παραμένει σχετικά κλειστή και ο εξαγωγικός τομέας είναι πολύ μικρός ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών το 2012 ήταν ίσες με το 27% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου 45,9% στην Ευρωζώνη των 17.

Αντιθέτως, η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει σχεδόν 74% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου 58% στην Ευρωζώνη των 17, παρά τις μεγάλες μειώσεις των τελευταίων τριών ετών, εξαιτίας του γεγονότος ότι το ΑΕΠ και οι επενδύσεις μειώθηκαν εξίσου ή και ταχύτερα.
Ενδεικτικό του μη βιώσιμου προηγούμενου μοντέλου ανάπτυξης, άρα και της προόδου που πρέπει να συντελεστεί, είναι το γεγονός ότι κατά την πρώτη δεκαετία της συμμετοχής στο Ευρώ, οι εξαγωγές συνεισέφεραν μόλις το 44,7% της ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου 106,3% στην Ευρωζώνη των 17, και υστέρησαν σημαντικά της αρνητικής συμβολής των εισαγωγών.
Η πολλαπλασιαστική επίδραση των εξαγωγών στο ΑΕΠ είναι πολύ σημαντική. Μελέτες έχουν υπολογίσει ότι μία αύξηση 1% στην διεθνή ζήτηση για ελληνικά αγαθά και υπηρεσίες, η οποία μεταφράζεται μεσοπρόθεσμα σε μία ισοποσοστιαία αύξηση των εξαγωγών, επιφέρει μία μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,23%.

Το δυναμικό ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών είναι μεγάλο. Μελέτη της Eurobank (2012) εκτιμά ότι, δεδομένων των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, εάν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 30% τα τελευταία έτη μεταφραστεί σε αύξηση των εξαγωγών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να αυξάνονται με πραγματικό ετήσιο ρυθμό 8% κατά τα επόμενα 7 έτη, έναντι μέσης ετήσιας αύξησης των παγκόσμιων εξαγωγών κατά 5%.

Πιστεύουμε λοιπόν σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηριχθεί και θα στηρίζει την εξωστρέφεια της οικονομίας και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα.
Πρέπει να στηρίξουμε τις σύγχρονες εξαγωγικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά πρέπει να εκπαιδεύσουμε και τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν εξαγωγικό προσανατολισμό να βγουν στις ξένες αγορές και να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, και ότι η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την επιβίωση, ο χρηστικός αυτός οδηγός που εκδίδεται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος θα αποτελέσει, πιστεύω, ένα πολύτιμο βοήθημα στην προσπάθειά τους.
Εμείς στη Eurobank, ακριβώς όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο Τραπεζικό Οργανισμό, είμαστε δίπλα στις δυναμικές, εξωστρεφείς επιχειρήσεις με υπηρεσίες, με προϊόντα, με τεχνογνωσία, αλλά και με πραγματικές απτές πρωτοβουλίες, για να συμβάλουμε από την πλευρά μας στην κατάκτηση των διεθνών αγορών

Στο σημείο αυτό κρίνω σκόπιμο να κάνω μία σύντομη αναφορά σε αυτές τις τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες της Τράπεζας:

1. Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»:
Ο Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας “Η Ελλάδα Καινοτομεί” προκηρύχθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2010, από τη Eurobank και τον ΣΕΒ με στόχο να αναδείξει τον πλούτο της έρευνας στη χώρα, να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια προς επένδυση, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στη δυναμική επιχειρηματικότητα και την καινοτόμο επιστημονική δραστηριότητα.
Ο 2ος Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, με την πανηγυρική τελετή λήξης στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με συμμετοχή πάνω από 700 ατόμων, μελών της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

2. Πρόγραμμα GO INTERNATIONAL:

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουμε ως στρατηγικούς εταίρους τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηματομεσιτών, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στόχος του Προγράμματος είναι η επίτευξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εξωστρέφειας και προβολής σε διεθνείς αγορές που θα διασφαλίσουν πολλαπλά οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας το εξαγωγικό δυναμικό των ελληνικών επιχειρήσεων, είτε με τη διεύρυνση των δικτύων συνεργασίας που ήδη διαθέτουν, είτε προετοιμάζοντας την πρώτη έξοδό τους στο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού.
Το “Go International” αποτελείται από:
Μία σειρά επιχειρηματικών αποστολών, που καθεμία περιλαμβάνει διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4 αποστολές:
• Λευκωσία, Φεβρουάριος 2011
• Βελιγράδι, Οκτώβριος 2011
• Βουκουρέστι, Ιούνιος 2012
• Μόσχα, Μάιος 2013
Συνολικά έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 6.250 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ 356 ελληνικών εξαγωγικών εταιριών, 22 εκ των οποίων είναι ερευνητικά κέντρα υψηλής τεχνολογίας, και 750 εισαγωγικών επιχειρήσεων από 16 χώρες

3. Διαδικτυακή Πύλη Εξαγωγέων Exportgate.gr:
Το Exportgate.gr αποτελεί τη ‘συνέχεια’ του Προγράμματος Go International στο Διαδίκτυο.
Στόχος της Πύλης, είναι να αποτελέσει ένα εύχρηστο, εύκολα προσβάσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό εργαλείο για τη σύναψη εμπορικών σχέσεων, την υλοποίηση συμφωνιών και τη διευκόλυνση συναλλαγών ανάμεσα σε ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες και δυνητικούς εισαγωγείς σε όλο τον κόσμο.

Ενημερωτικό Σημείωμα του ΣΕΒΕ για τις βασικές δράσεις που υλοποιούνται και με τη συνεργασία της Eurobank

H Eurobank τρέχει το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-ΕΤΕΑΝ», ύψους 140 εκ. ευρώ, έχοντας υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με το ΕΤΕΑΝ και υπολογίζοντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα «πέσουν» 100 εκ. ευρώ στην αγορά.
Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σύμμαχος των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, προχωρά το πρόγραμμα με τις Εγγυητικές επιστολές από την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-ΟΑΕΠ» από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.
Το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εξωστρέφεια ΙΙ», που διαμορφώσαμε σε στενή συνεργασία με τους συνδέσμους εξαγωγέων, είχε ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση και τώρα είμαστε στη φάση αξιολόγησης πάνω από 1.100 εξωστρεφών επενδυτικών προτάσεων.
Για αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά και όσες άλλες έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό, δουλεύουμε συστηματικά ώστε να πραγματοποιήσουν τις εξαγωγές τους με όσο το δυνατό απλούστερες διαδικασίες.
Υλοποιούμε τις 25 δράσεις για την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών χωρίς αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα, όπως άλλωστε πιστοποιεί και η Τρόικα, αλλά και με απτά αποτελέσματα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα στην πρόσφατη Έκθεσή της για το Doing Business, αναγνωρίζει ότι ο χρόνος εξαγωγής μειώθηκε κατά 15,8% και το κόστος κατά 6,7% ανά εμπορευματοκιβώτιο (container) σε σχέση με πέρυσι.

Original article: H Eurobank στηρίζει τις καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Keywords
eurobank, eurobank alpha, alpha eurobank, eurobank, σας ευχαριστώ, Τελετή Λήξης, doing business, retail, τραπεζες, σεβε, ελλαδα, σεβ, αεπ, συμμετοχή, συγκεκριμένο, φεβρουάριος, ετεαν, τροικα, business, original, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, τραπεζα της ανατολης, σταυρος δημας, πανελληνιες 2012, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, αεπ, γωνια, ετεαν, ιδρυμα μειζονος ελληνισμου, οικονομια, προγραμμα, πυλη, σεβ, σημερινη, αγορα, αυξηση, αξιζε, βελιγραδι, βρισκεται, γεγονος, διαδικτυο, δυναμικο, ευκολα, ευρω, εκθεση, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ετη, ετων, σεβε, υπηρεσιες, ιδρυμα, ιωαννου, ομιλια, λευκωσια, μαιος, μειζονος ελληνισμου, μοσχα, οδηγος, οκτωβριος, πεδιο, σας ευχαριστώ, σιγουρος, συγκεκριμένο, σειρα, συμμετοχή, συγχρονο, τρια, υλοποιηση, φεβρουάριος, φορα, χρονος, αγορες, business, doing business, εξαγωγες, ελληνικα, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνιος, μελετη, retail, τραπεζα
Τυχαία Θέματα