Goldman Sachs: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed – Συνολικά 8 μειώσεις μέχρι το 2025

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον επικείμενο κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed, προχώρησε η Goldman Sachs, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της FOMC τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs για τις ΗΠΑ, καθίστανται αρκετά δύσκολο, έως απίθανο, πλέον, να υπάρξει

μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαΐου. Ως εκ τούτου, ο οίκος αναθεωρεί την εκτίμηση του για μια πρώτη μείωση τον Μάιο, αναμένοντας πλέον, συνολικά τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2024 (έναντι πέντε προηγουμένως) τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, με ακόμη τέσσερις να υλοιποιούνται το 2025 (έναντι τριών μειώσεων προηγουμένως), οδηγώντας και πάλι την τελική γραμμή στο εύρος του 3,25% – 3,5%.

Βάση αναθεώρησης πέρα των πρακτικών, αποτέλεσε η ομιλία του διοικητή της Fed Christopher J. Waller. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα χρειαστεί να δει και τα στοιχεία τουλάχιστον των επόμενων δύο μηνών ως προς την πορεία του πληθωρισμού, προτού μπορέσει να κρίνει εάν ο Ιανουάριος αποτέλεσε έναν παροδικό μήνα ανόδου, τη στιγμή που μια χρονική καθυστέρηση των μειώσεων κατά λίγους μήνες να είναι απίθανο να βλάψει την οικονομία. Επειδή υπάρχουν μόνο δύο γύροι στοιχείων για τον πληθωρισμό και λίγο περισσότεροι από δύο μήνες μέχρι τη συνεδρίαση της FOMC το Μάιο, τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι μια μείωση επιτοκίων ήδη από τον Μάιο, την οποία ανέμεναν οι αναλυτές του οίκου προηγουμένως, δείχνει απίθανη.

Παράλληλα, τα σχόλια και άλλων αξιωματούχων της Fed αυτή την εβδομάδα και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης υποδηλώνουν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων είναι πιθανό να καθυστερήσει, μέχρι τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος της Fed Philadelphia Timothy Harker υποστήριξε ότι ο «μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος» για την επίτευξη των στόχων της FOMC «προέρχεται από μια πρώιμη δράση μείωσης των επιτοκίων» ενώ και η διοικητής Michelle Bowman τόνισε ότι η στιγμή για την έναρξη του κύκλου μειώσεων «σίγουρα δεν είναι τώρα». Ο πρόεδρος της Fed Atlanta, Bostic επισήμανε πως θα ανέμενε μια σταδιακή επιστροφή της πολιτικής της Fed σε μια πιο «ουδέτερη» στάση το καλοκαίρι.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC τον Ιανουάριο σημείωσαν ότι οι «περισσότεροι» συμμετέχοντες είδαν τους κινδύνους για την επίτευξη των στόχων της Fed να κλίνουν προς την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής, ενώ μόνο «μερικοί» συμμετέχοντες τόνισαν τον κίνδυνο υπερβολικής αυτηροποίησης.

Η Goldman Sachs συνεχίζει να βλέπει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου ως ένα ακραίο επίπεδο και αναμένει ότι ο δομικός πληθωρισμός PCE θα μειωθεί στο 2,5% σε ετήσια βάση μέχρι τη συνεδρίαση του Μαΐου και στο 2,2% έως τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Προηγουμένως ανέμενε μια μείωση των επιτοκίων το Μάιο, καθώς εκτιμούσε ότι το 2,5% σε πληθωρισμό θα πληρούσε την απαίτηση που εντάσσεται στη δήλωση της FOMC «ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς» το 2%. Ωστόσο, τώρα φαίνεται πιο πιθανό, η FOMC να περιμένει να μειώσει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, πλησιάσει ακόμη περισσότερο στο 2%.

Keywords
Αναζητήσεις
goldman-sachs-ton-iounio-i-proti-meiosi-epitokion-apo-ti-fed--synolika-8-meioseis-mechri-to-2025.htm
Τυχαία Θέματα