G20: Οι ισχυροί του πλανήτη αποφασίζουν για Συρία, οικονομία, τράπεζες

09:49 5/9/2013 - Πηγή: BankWars

Στη σκιά της κρίσης στη Συρία ξεκινά σήμερα στην Αγία Πετρούπολη η Σύνοδος των G20.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, επιδιώκει να είναι ένας άψογος οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής των 20 οικονομικά ισχυρότερων χωρών του κόσμου που ξεκινά αύριο στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας. Η Σύνοδος πραγματοποιείται στο ανάκτορο του Κωνσταντίνου, το

οποίο είναι δύσκολα προσβάσιμο όχι μόνο σε διαδηλωτές, αλλά και σε δημοσιογράφους.
Παρά την επιθυμία του Ρώσου Προέδρου για μια αρμονική σύνοδο, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα συμβάλλει στην “καταπολέμηση της ανεργίας και σε περισσότερη ευημερία” σε παγκόσμιο επίπεδο, η όγδοη σύνοδος αυτού του επιπέδου αναμένεται κάθε άλλο παρά αρμονική.

Το θέμα που φαίνεται να κυριαρχήσει, κι ας μη βρίσκεται στην ατζέντα, είναι η επίλυση της κρίσης στη Συρία. Ανοιχτό παραμένει αν θα πραγματοποιηθεί τελικά κατ΄ ιδίαν συνάντηση του αμερικανού προέδρου Barack Obama, με τον ρώσο ομόλογό του, η οποία ακυρώθηκε από τον Λευκό Οίκο με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν.

Αν και τα ζητήματα διεθνούς πολιτικής ζητούν επιτακτικά λύσεις, στο επίκεντρο της Συνόδου της ομάδας των 20 βρίσκεται η οικονομία. Και συγκεκριμένα ένας ενδιάμεσος απολογισμός της μεταρρύθμισης των χρηματαγορών, που αποφασίστηκε μετά την πτώχευσης της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008.

Ενόψει της Συνόδου η καγκελάριος Merkel δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα: «Τη σύνοδο θα απασχολήσουν κυρίως οικονομικά θέματα, αλλά και η ανάπτυξη. Στην Σύνοδο των G20 στην Κορέα πριν από τρία χρόνια είχαμε καταλήξει ότι μόνο όταν οι πιο φτωχές χώρες αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη φτώχεια τότε θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα θα μας απασχολήσουν σίγουρα και διεθνή ζητήματα, όπως το Συριακό»

Οι ηγέτες της ομάδας των 20 μπορούν να είναι ικανοποιημένοι από την μεταρρύθμιση των χρηματαγορών που αποφασίστηκε στη Σύνοδο των G20 του Λονδίνου πριν από τρία χρόνια, εκτιμά ο Μάρτιν Φάουστ από την Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης: «Σε αντίθεση με το παρελθόν πι τράπεζες είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένες με ίδια κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες. Την ίδια στιγμή το πρόβλημα του υπερβολικού μεγέθους ορισμένων τραπεζών παραμένει. Το κράτος εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένο να βοηθήσει αν προκύψει πρόβλημα. Είναι ούτως ή άλλως γνωστή η έκφραση “to big to fail“. Θα έπρεπε να περιοριστεί το μέγεθος κυρίως των τραπεζών εκείνων που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο».
Την ομάδα των 20 αναμένεται να απασχολήσουν και οι οικονομικές αναταράξεις σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Ινδίας και της Βραζιλίας, αλλά και η πρωτοβουλία των G20 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πολυεθνικών εταιριών. Υπάρχει συνεπώς πληθώρα ζητημάτων προς συζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα