Frigoglass: Ζημιές – ρεκόρ για το 2015 στα 62 εκατ. ευρώ

Σε 62,086 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες της Frigoglass το 2015, από 56,502 εκατ. ευρώ το 2014, σε επίπεδα ρεκόρ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη και σε ό,τι αφορά στα τέταρτο τρίμηνο του 2015, οι ενοποιημένες πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου σημείωσαν πτώση κατά 29,5% ανερχόμενες σε €89,9 εκατ., κυρίως λόγω της αναμενόμενης σημαντικής μείωσης των επενδύσεων των πελατών μας σε επαγγελματικά ψυγεία στη Ρωσία. Οι ασθενείς μακροοικονομικές συνθήκες στη Ρωσία

επηρέασαν αρνητικά του Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης στην Ανατολική Ευρώπη, με τις πωλήσεις να μειώνονται με διψήφιο ποσοστό.

Επιπρόσθετα, οι πωλήσεις του τριμήνου επηρεάστηκαν από τη μεταβολή της εποχικότητα των πωλήσεων του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης στη Νιγηρία μεταξύ τρίτου και τετάρτου τριμήνου, σε σχέση με πέρσι. Στον Κλάδο Υαλουργίας, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10%, λόγω της μειωμένης ζήτησης από πελάτες ζυθοποιίας στη Νιγηρία.

Το μικτό κέρδος (προ αποσβέσεων), μειώθηκε σε €19,6 εκατ., με το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους να μειώνεται κατά 170 μονάδες βάσης στο 21,8%. Η πτώση αυτή αντικατοπτρίζει την μείωση του όγκου στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, συντελώντας σε χαμηλότερη απορρόφηση των παγίων εξόδων, καθώς επίσης και το λιγότερο ευνοϊκό γεωγραφικό μείγμα πωλήσεων,.

Οι δυσμενείς αυτοί παράγοντες υπεραντιστάθμισαν τα οφέλη που προήλθαν από τις χαμηλότερες τιμές πρώτων υλών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης, καθώς επίσης και την υψηλότερη συνεισφορά του Κλάδου Υαλουργίας στο μείγμα πωλήσεων. Τα λειτουργικά έξοδα (προ αποσβέσεων) μειώθηκαν κατά 4,2% σε €13,5 εκατ., αντικατοπτρίζοντας κυρίως δράσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), κατέγραψαν πτώση της τάξης του 38,4% στο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €12,6 εκατ., με το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους να μειώνεται κατά 210 μονάδες βάσης σε 14%.

Εξαιρουμένης της εφάπαξ αποζημίωσης ύψους €3,1 εκατ. πέρσι, το περιθώριο κέρδους θα ήταν οριακά βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα οφέλη από τη μείωση του ενεργειακού κόστους στον Κλάδο Υαλουργίας αντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση των χαμηλότερων όγκων στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης.

Οι αποσβέσεις αυξήθηκαν κατά 5,5% ανερχόμενες σε €9,1 εκατ., επηρεασμένες αρνητικά από τις υψηλότερες επενδύσεις στον Κλάδο Υαλουργίας.

Χαμηλότερα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), συνεπικουρούμενα από αυξημένες δαπάνες απόσβεσης, διαμόρφωσαν τα Λειτουργικά Κέρδη (EBIT) σε €3,5 εκατ., σε σχέση με €11,9 εκατ. πέρσι. Οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες ανήλθαν σε €13,4 εκατ., έναντι €10,1 εκατ. πέρσι, καθώς επηρεάστηκαν από την αύξηση του ύψους του δανεισμού και συναλλαγματικές ζημιές.

Η Frigoglass κατέγραψε καθαρές ζημιές €41,5 εκατ. στο τρίμηνο, επιβαρυμένες από προβλέψεις ύψους €14,1 εκατ. για απομείωση αποθεμάτων λόγω της προώθησης ενεργειακά αποδοτικών επαγγελματικών ψυγείων τα τελευταία χρόνια, αμοιβές τρίτων σχετικά με την διαδικασία πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας και υψηλότερους φόρους, κυρίως λόγω διαγραφής αναβαλλόμενης φορολογίας ενεργητικού.

Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων εξόδων, η Frigoglass κατέγραψε καθαρές ζημιές €15,9 εκατ., σε σχέση με ζημιά ύψους €6,2 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε €304,5 εκατ., σε σύγκριση με €234,3 πέρσι.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο επίπεδο καθαρού κεφαλαίου κίνησης λόγω της συσσώρευση αποθεμάτων (προ απομειώσεων) για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης του πρώτο εξάμηνο του 2016, σε υψηλές κεφαλαιακές δαπάνες από την ανακατασκευή ενός κλιβάνου στη Νιγηρία, στην εξαγορά του εναπομείναντος 20% της Frigoglass Jebel Ali και δυσμενείς συναλλαγματικές διαφορές.

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:
“Πρόσφατα ανακοινώσαμε τη λύση της συμφωνίας πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας, καθώς ο αγοραστής δεν εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης. Οι εναλλακτικές προσφορές που υπεβλήθησαν δεν αντικατόπτριζαν την αξία του Κλάδου και ως εκ τούτου δεν κρίθηκαν συμφέρουσες. Η οικονομική στήριξη του μεγαλύτερου μετόχου μας και των συνεργαζόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων θα μας επιτρέψει την ολοκλήρωση μίας ενδελεχούς επανεξέτασης του Ομίλου με στόχο την επίτευξη της βέλτιστης κεφαλαιακής δομής. Η εμπιστοσύνη που επέδειξαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) στη διοίκηση και τις επιχειρηματικές μας προοπτικές, θέτοντας ισχυρά θεμέλια μελλοντικής ανάπτυξης, μας δεσμεύουν στο να εκπληρώσουμε τα επιχειρηματικά μας πλάνα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου επηρεάστηκαν από τη σημαντική πτώση των πωλήσεων κυρίως εξαιτίας του ασθενούς οικονομικού περιβάλλοντος στη Ρωσία. Επιβαρύνθηκαν επίσης με προβλέψεις για απομειώση αποθεμάτων λόγω της σταδιακής απόσυρσης παλιάς τεχνολογίας προϊόντων και της προώθησης της νέας γενιάς ενεργειακά αποδοτικών επαγγελματικών ψυγείων ICOOL και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα σχετιζόμενα με τη διαδικασία πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας. Η αβεβαιότητα των οικονομικών συνθηκών σε Ρωσία και Νιγηρία θα συνεχίσει να επηρεάζει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε αύξηση πωλήσεων και διεύρυνση των περιθωρίων κερδοφορίας για το έτος, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στη μείωση του κόστους”.

Κλάδος Επαγγελματικής Ψύξης

Οι πωλήσεις στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης μειώθηκαν κατά 39%, υπεραντισταθμίζοντας την αύξηση των εννέα μηνών. Η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοράς οφείλεται κυρίως στη μειωμένη ζήτηση αναψυκτικών και ποτών στη Ρωσία. Οι πωλήσεις στους εμφιαλωτές της Coca-Cola σημείωσαν μείωση 38% στο τέταρτο τρίμηνο, αντιστρέφοντας την ανοδική τάση των τριών προηγούμενων τριμήνων. Οι πωλήσεις προς τους πελάτες ζυθοποιίας σημείωσαν πτώση διψήφιου ποσοστού κυρίως λόγω της μεταβολής της εποχικότητας των παραγγελιών στη Νιγηρία.

Ευρώπη

Στην Ανατολική Ευρώπη, οι πωλήσεις του τριμήνου αντικατοπτρίζουν τις ασθενείς μακροοικονομικές συνθήκες στη Ρωσία. Το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, ο υψηλός πληθωρισμός και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών συνέχισαν να ασκούν πίεση στην κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών, οδηγώντας σε μειωμένες επενδύσεις σε επαγγελματικά ψυγεία από τους πελάτες μας. Οι πωλήσεις στη Ρωσία μειώθηκαν σε διψήφιο ποσοστό στο τρίμηνο, καθώς επηρεάστηκαν επίσης από παραγγελίες που μετατέθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Στη Δυτική Ευρώπη, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε €11,6 εκατ., έναντι €13,2 εκατ. το προηγούμενο έτος, αντικατοπτρίζοντας τις χαμηλότερες πωλήσεις στην Ελλάδα λόγω ευμετάβλητων εμπορικών συνθηκών υπεραντισταθμίζοντας τη σταδιακή ανάκαμψη στις άλλες αγορές της περιοχής.

Αφρική και Μέση Ανατολή

Στο τρίμηνο, οι πωλήσεις στην Αφρική και Μέση ανατολή σημείωσαν μείωση της τάξης του 43%. Η διαφορετική εποχικότητα των πωλήσεων στη Νιγηρία οδήγησε σε διψήφια μείωση των πωλήσεων στο τρίμηνο. Στη Νότια Αφρική, οι πωλήσεις επίσης μειώθηκαν σε διψήφιο ποσοστό κυρίως λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, συγκρινόμενες με ένα ισχυρό τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το τέταρτο τρίμηνο του 2014 επηρεάστηκε θετικά από την εξομάλυνση της παραγωγής από την απεργία των εργαζομένων διάρκειας ενός μήνα τον Ιούλιο 2014. Οι πωλήσεις στις αγορές της Ουγκάντα και της Ζάμπια αυξήθηκαν, ενώ ο όγκος πωλήσεων κατέγραψε πτώση στη Ζιμπάμπουε και στην Κένυα.

Ασία και Ωκεανία

Οι πωλήσεις στην Ασία μειώθηκαν κατά 40%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεταβολή της εποχικότητας των πωλήσεων στην Κίνα κατά το δεύτερο μισό του έτους και στην μετάθεση παραγγελιών για τις αρχές του 2016, καταγράφοντας διψήφια πτώση στις πωλήσεις. Η ζήτηση στην Κίνα επίσης επηρεάστηκε από την αύξηση του ανταγωνισμού και την επιβράδυνση της οικονομίας. Οι πωλήσεις στην Ινδία μειώθηκαν σε διψήφιο ποσοστό, κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης από πελάτες αναψυκτικών και ποτών.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €0,9 εκατ., συγκριτικά με €8,5 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η υστέρηση απορρόφησης των παγίων εξόδων, το λιγότερο ευνοϊκό γεωγραφικό μείγμα πωλήσεων και η πίεση των τιμών στην Ασία επιβάρυναν το περιθώριο EBITDA και υπερανιστάθμισαν τα οφέλη από την πτώση των τιμών των πρώτων υλών και των πρωτοβουλιών μας μείωσης κόστους.

Οι αποσβέσεις ανήλθαν σε €4,1 εκατ., 7% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως εξαιτίας της ενοποίησης της παραγωγικής βάσης στην Ευρώπη. Οι λειτουργικές ζημίες (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε €3,3 εκατ., σε σύγκριση με κέρδη ύψους €4,1 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε €41,9 εκατ., σε σύγκριση με ζημίες ύψους €9,5 εκατ. πέρσι, επιβαρημένες από προβλέψεις για απομείωση αποθεμάτων, τη διαγραφή αναβαλλόμενης φορολογίας ενεργητικού και των υψηλότερων καθαρών χρηματοοικονομικών δαπανών λόγω αυξημένου δανεισμού.

Κλάδος Υαλουργίας

Το τέταρτο τρίμηνο, οι πωλήσεις στον Κλάδο Υαλουργίας σημείωσαν μείωση κατά 10,1%, αντανακλώντας κυρίως ένα όλο και πιο δυσμενές εμπορικό περιβάλλον στην Νιγηρία. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, των μη ευνοϊκών συναλλαγματικών διαφορών και του αυξανόμενου πληθωρισμού επηρέασαν αρνητικά την κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών στη Νιγηρία.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, οι πωλήσεις των δραστηριοτήτων στη Νιγηρία σημείωσαν μείωση κατά 11% σε €27,5 εκατ. κατόπιν του κατά πέντε ποσοστιαίων μονάδων αρνητικού αντίκτυπου από την υποτίμηση του Νάιρα (Νιγηρίας). Οι πωλήσεις γυάλινων φιαλών κατέγραψαν πτώση κατά 8% λόγω της μειωμένης ζήτησης από πελάτες ζυθοποιίας στη Νιγηρία και της πτώσης των εξαγωγών στις γειτονικές χώρες. Η μείωση των πωλήσεων γυάλινων φιαλών αντισταθμίστηκαν μερικώς από την αύξηση των πωλήσεων προς πελάτες των κλάδων αναψυκτικών και ποτών, οινοπνευματώδη ποτών και καλλυντικών. Η μείωση των πωλήσεων από πελάτες ζυθοποιίας επίσης αντανακλά μία ισχυρή βάση σύγκρισης επαυξημένη από την επιτυχημένη προώθησής νέων προϊόντων των πελατών μας.

Οι πωλήσεις πλαστικών κιβωτίων κατέγραψαν διψήφια μείωση, συγκρινόμενες με ένα ισχυρό τρίμηνο πέρσι. Οι πωλήσεις μεταλλικών πωμάτων κατέγραψαν μονοψήφια μείωση λόγω της μεταβολής της εποχικότητας των πωλήσεων σε σχέση με πέρσι.

Το τέταρτο τρίμηνο, οι πωλήσεις στη μονάδα στο Ντουμπάι κατέγραψε πτώση κατά 7% σε €9,6 εκατ., επηρεασμένες από τη μη ευνοϊκή συγκριτική βάση του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Οι παραγγελίες στη Δυτική Αφρική παράχθηκαν στη μονάδα μας στο Ντουμπάι, καθώς οι μονάδες στη Νιγηρία λειτουργούσαν σε πλήρη δυναμικότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η βελτίωση της αποδοτικότητας και της ποιότητας ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης συντήρησης του κλιβάνου τον Μάρτιο του 2015 μας βοήθησε να διευρύνουμε περαιτέρω την πελατειακή μας βάση στη Δυτική και Νότια- ανατολική Ασία.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €11,7 εκατ., συγκριτικά με €12,0 εκατ. πέρσι, με το αντίστοιχο περιθώριο να βελτιώνεται κατά 260 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι, στο 31,7%. Η διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA είναι απόρροια της βελτιωμένης κοστολογικής βάσης της μονάδας Jebel Ali λόγω της εκτεταμένης συντήρησης του κλιβάνου. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την ανακατασκευή ενός κλιβάνου στη Νιγηρία τον Σεπτέμβριο του 2015, συμβάλλοντας στην επάνοδο της παραγωγής με βελτιωμένες επιδόσεις σε όλους τους βασικούς δείκτες αποδοτικότητας. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε €6,8 εκατ. έναντι €7,8 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, επηρεασμένα αρνητικά από τις υψηλότερες αποσβέσεις λόγω των αυξημένων κεφαλαιουχικών δαπανών. Τα καθαρά 7 κέρδη ανήλθαν σε €0,4 εκατ. έναντι κέρδη ύψους €3,3 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2014, επιβαρυμένα από αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα και φόρους.

Επιχειρηματική Προοπτική

“Παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, διατηρούμε την ηγετική μας θέση παγκοσμίως στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων επαγγελματικής ψύξης. Το 2015 παρουσιάσαμε τις νέες σειρές ψυγείων ICOOL και SMART. Η επιτυχία της σειράς ICOOL αντικατοπτρίζεται στην τοποθέτηση 52 χιλιάδων ψυγείων στην αγορά για τους εμφιαλωτές της Coca-Cola, αριθμός που αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% της συνολικής τους ζήτησης για το 2015. Η θετική ανταπόκριση των πελατών μας επικυρώνει τις επενδύσεις που συνεχίζουμε να υλοποιούμε σε ψυγεία νέας γενιάς και σε παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών (service)”, σημειώνει η εταιρεία και επισημαίνει πως την πρώτη μας ψηφιακή συσκευή EvoCool και την πρωτοποριακή λύση στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης που αντιμετωπίζει τις συνεχείς διακοπές ρεύματος στην Αφρική και σε άλλες αναδυόμενες αγορές.

Στον Κλάδο Υαλουργίας, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανακατασκευή ενός φούρνου στη Νιγηρία το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα την βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της δυναμικότητας. Στο Ντουμπάι, η παρατεταμένη συντήρηση του φούρνου το πρώτο τρίμηνο του 2015 και η πρόσφατη επένδυση σε μία χαμηλού κόστους εναλλακτική πηγή ενέργειας, συντέλεσαν στη βελτίωση του κόστους παραγωγής, με το λειτουργικό περιθώριο κέρδους να βελτιώνεται σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρά το ευμετάβλητο εμπορικό περιβάλλον στην Νιγηρία, την πιθανότητα υποτίμησης του Νάιρα και τις πληθωριστικές πιέσεις, η Frigoglass δηλώνει πεπεισμένη για τις προοπτικές του Κλάδου Υαλουργίας.

Παρά την αβεβαιότητα και την αστάθεια σε μερικές από τις αναδυόμενες αγορές και το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στη Ρωσία που επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις μας, αναμένουμε ότι θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη το 2016. Επιπλέον, η εταιρεία την αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους λόγω του υψηλότερου όγκου πωλήσεων, της αναμενόμενης πτώσης των τιμών πρώτων υλών, καθώς και των πρωτοβουλιών αύξηση της παραγωγικότητας και μείωσης κόστους.

Τα τελευταία χρόνια ήταν αντίξοα για τη Frigoglass, όπως σημειώνει η εταιρεία. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο συνεχίζουμε να μετασχηματίζουμε την επιχείρηση ώστε να γίνει αποδοτικότερη, να καινοτομεί και να παράγει κορυφαίες λύσεις επαγγελματικής ψύξης για τους πελάτες μας. Οι προοπτικές του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης και του Κλάδου Υαλουργίας είναι ελκυστικές και είμαστε πεπεισμένοι για την ικανότητα μας να οδηγήσουμε την επιχείρηση σε κερδοφόρα ανάπτυξη. Ωστόσο, η εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου απαιτεί σταθερή κεφαλαιακή δομή και επαρκή ταμειακή ρευστότητα. Είμαστε ικανοποιημένοι από την στήριξη του μεγαλύτερου μετόχου μας που αναμένουμε να μας εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για την εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου

Keywords
ευρω, ρεκορ, jebel ali, διακοπες ρευματος, ρωσία, ebitda, οφείλεται, jebel, λύση, προσφορες, αποσυρση, επηρεάζει, ελλαδα, απεργια, πετρελαιο, smart, εταιρεία, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, αξια, απεργια ταξι, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, απεργια 26 σεπτεμβριου, αποτελεσματα, αμοιβες, χωρες, ρωσία, αφρικη, ζιμπαμπουε, ινδια, κινα, ντουμπαι, ογκος, πιεση, ψυγεια, smart, αγορα, αυξηση, ασια, γινει, δευτερο, διοικηση, δομη, δυτικη, εξοδα, επενδυσεις, επηρεάζει, επιτυχια, εταιρεία, ετος, ευρωπη, εφαπαξ, ζαμπια, ζημια, κενυα, λύση, μειωση, νιγηρια, νοτια αφρικη, ουγκαντα, οφείλεται, περιβαλλον, πηγη, πληθωρισμος, πωλησεις, σειρες, συντηρηση, ταση, ψηφιακη, αγορες, ebitda, εμφαση, εννεα, jebel ali, jebel, θετικα
Τυχαία Θέματα