Fitch:Tι θα κερδίσει η Eurobank από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας – Πόσο θα κοστίσει το εγχείρημα

Τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στην Eurobank η πλήρης εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας, υπολογίζει η Fitch. Εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά, το επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank θα βελτιωθεί, μέσω της αυξημένης γεωγραφικής διαφοροποίησης και της καλύτερης ισορροπίας μεταξύ retail

και business banking, ενώ η ποιότητα ενεργητικού θα βελτιωθεί οριακά, εκτιμά ο οίκος.

Όπως σημειώνει η Fitch, η τελική επίδραση που θα έχει η σχεδιαζόμενη απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού στην Ελληνική, στις αξιολογήσεις και των δύο τραπεζών, θα φανεί μετά το τέλος της συναλλαγής και της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Συγκεκριμένα, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μετοχών που θα αγοραστούν και το τίμημα.

Πάντως, ο οίκος βλέπει υψηλές πιθανότητες η Eurobank να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της Ελληνικής με την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης.

Με ενεργητικό 20,2 δισ. ευρώ, η Ελληνική θα αποτελεί περίπου το 20% του συνολικού ενεργητικού του συνδυασμένου σχήματος, των περίπου 100 δισ. ευρώ.

Εάν ολοκληρωθεί, η εξαγορά θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank αυξάνοντας τη γεωγραφική διαφοροποίηση και θα οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ λιανικών και επιχειρηματικών τραπεζικών δραστηριοτήτων, σημειώνει η Fitch, καθώς η Ελληνική Τράπεζα εστιάζει στο retail με ένα πολύ ισχυρό franchise καταθέσεων, ενώ η Eurobank είναι περισσότερο στραμμένη προς τις επιχειρήσεις και έχει μια συγκριτικά ασθενέστερη και με μεγαλύτερη συγκέντρωση καταθετική βάση.

Ο συνδυασμός των δύο τραπεζών θα βελτίωνε οριακά την ποιότητα ενεργητικού της Eurobank, καθώς η έκθεσή της σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώνεται στο 5,9% έναντι 3,4% της Ελληνικής. Όμως, όπως τονίζει η Fitch, αυτή η βελτίωση του NPE από μόνη της δεν είναι αρκετά σημαντική για να αλλάξει την άποψή της για την συνδυασμένη ποιότητα ενεργητικού του νέου σχήματος.

Πάντως, ο οίκος εκτιμά ότι η ενοποίηση θα είναι ομαλή, παρά το execution risk μιας σχετικά μεγάλης εξαγοράς, με δεδομένα τα συμπληρωματικά προφίλ των τραπεζών και την ήδη καλή γνώση της Eurobank γύρω από την κυπριακή αγορά.

Η πλήρης εξαγορά της Ελληνικής θα κοστίσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, υπολογίζει η Fitch, σημειώνοντας ότι αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 10%  του Common Equity Tier 1 κεφαλαίου της of Eurobank ή περίπου στα μισά από τα ετησιοποιημένα καθαρά κέρδη της τράπεζας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται από τον οίκο ως διαχειρίσιμο, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται σε αρκετά τρίμηνα.

Keywords
Αναζητήσεις
fitchti-tha-kerdisei-i-eurobank-apo-tin-exagora-tis-ellinikis-trapezas--poso-tha-kostisei-to-egcheirima.htm
Τυχαία Θέματα