Fitch: Στήριξη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ – Βλέπει παράταση στο waiver

Θετική για την Ελλάδα αποτιμάει ο οίκος αξιολόγησης Fitch την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συνεχίσει τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων και μετά τον Μάρτιο του 2022, όταν και λήγει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP).

Η απόφαση της ΕΚΤ να επανεπενδύσει τα έσοδα του PEPP,

όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο ίδιο πλαίσιο, ο οίκος Fitch θεωρεί πιθανή την επέκταση του waiver, ώστε η κεντρική τράπεζα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις repos μετά τον Ιούνιο.

Εκτίμησε δε, ότι ΕΚΤ θα επιδείξει αρκετή ευελιξία, ώστε να αποφευχθουν αρνητικές επιπτώσεις στην χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Το PEPP, σημειώνει η Fitch, υπήρξε μια σημαντική πηγή ευελιξίας χρηματοδότησης για την Ελλάδα, της οποίας τα κρατικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για άλλα προγράμματα της ΕΚΤ λόγω του ότι δεν αξιολογούνται με επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικούς κρατικούς τίτλους αξίας 34,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (19,3% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του 2021).

Οι αγορές μέσω του PEPP συνέβαλαν στη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων του ελληνικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε περίπου 1,3% από πάνω από 2% τον Μάιο του 2020.

Άλλοι παράγοντες υποστηρίζουν επίσης τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας προβλέπεται να είναι κοντά στο 18% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, το οποίο καλύπτει το κόστος εξυπηρέτησης για ολόκληρο το 2022.

Η ευνοϊκή φύση των περισσότερων ομολόγων σημαίνει ότι το μέσο κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό και τα προγράμματα απόσβεσης είναι διαχειρίσιμα.

Τέλος, ο οίκος Fitch δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το υψηλό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αδυναμίας για την περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 197,3% του ΑΕΠ το 2021 από 206,3% του ΑΕΠ το 2020. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με «ΒΒ», με σταθερό outlook. To επόμενο report είναι πριογραμματισμένο για τις 14 Ιανουαρίου,

Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει κάποια αναβάθμιση, οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά είναι υψηλές. Η JP Morgan έχει προβλέψει ότι η Ελλάδα θα βγει από την κατηγορία «junk» το β΄ εξάμηνο του έτους. Επισήμως, προσδοκία της Αθήνας είναι να έχει ανακτήσει την επενδυτική κατηγορία έως το 2023.

Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία, καθώς θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό και ως APP.

Keywords
Τυχαία Θέματα