Financial Times: Δύσκολα θα πιάσει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα

09:41 7/7/2014 - Πηγή: BankWars

Αμφισβητούν την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να πετύχει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης (κοντά στο 3%) οι Financial Times, προκειμένου η χώρα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2016, όπως υπολογίζουν οι πιστωτές της.

“Η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακτήσει πάνω από το 30% της ανταγωνιστικότητάς της. λόγω της σοβαρής μείωσης των μισθών και των μεταρρυθμίσεων που άνοιξαν την αγορά εργασίας”,

τονίζεται στο ρεπορτάζ των FT που συνεχίζει: “οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και η μερική απασχόληση έχουν γίνει καθεστώς, σε συνδυασμό με την μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και την καταβαράθρωση των συντάξεων”.

“Η οικονομία μας όπως ανακάμπτει μετά την ύφεση θα είναι πολύ πιο υγειής”, επισημαίνει ωστόσο ο Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank. Μιλώντας στους FT δηλώνει ότι “η ανάπτυξη 3% ετησίως είναι βιώσιμος στόχος”.

Το ΔΝΤ, πάντως προειδοποιεί για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, αλλά και αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου η χώρα να συγκεντρώσει 25 δισ. ευρώ ως το 2025.

“Για την ώρα κανείς δεν παίρνει μακροπρόθεσμες αποφάσεις. Οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα”, τονίζει στους FT η πρόεδρος της EP Consulting, Μιράντα Ξαφά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για πρώτη φορά από το 2011 οπότε η Ελλάδα μπήκε στο ΔΝΤ, το Ταμείο είναι αισιόδοξο για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα