FT: «Οι φασίστες στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης»

 Η Χρυσή Αυγή εισήλθε πανηγυρικά στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Τώρα όμως, αυτό που της έχει απομείνει είναι περιφρόνηση για τον θεσμό. «Αισθανόμαστε εκεί αηδία και αποστροφή», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος.

Είναι πιθανόν το ακροδεξιό κόμμα να αποχωρήσει μαζικά από το Κοινοβούλιο για να επιστρέψει σύντομα προκαλώντας. Τώρα έχει έναν λόγο περισσότερο για να το κάνει: Στην ελληνική

Βουλή έχουν ήδη κατατεθεί τέσσερα αιτήματα για την άρση της ασυλίας μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής. Οι αστυνομικές αρχές αναγκάστηκαν να δράσουν εξαιτίας των όλο και πιο συχνών επιθέσεων πολιτικών του κόμματος εναντίον μεταναστών.

Ολοένα και περισσότερο οι Ακροδεξιοί προσπαθούν να διαδραματίσουν τον ρόλο του εγγυητή της τάξης. Στο πλαίσιο αυτό βουλευτές του κόμματος πραγματοποίησαν στην Ραφήνα και το Μεσολόγγι ελέγχους στις άδειες αλλοδαπών μικροπωλητών. Οπαδοί του κόμματος προέβησαν σε καταστροφές πάγκων και ξυλοδαρμούς μικροπωλητών. Στο Μεσολόγγι συμμετείχε στις δραστηριότητες αυτές και ο αστυνομικός που έχει διατεθεί για την φύλαξη του τοπικού βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση. Γι’ αυτόν τον λόγο αποσύρθηκαν όλοι οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την φύλαξη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, η αστυνομία ήθελε να αποφύγει τη συμμετοχή μελών της σε άλλα ενοχλητικό περιστατικά. Αριστερόστροφα κόμματα και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούν κριτική για το ότι αστυνομικοί συμμερίζονται τις απόψεις του φασιστικού κόμματος και κάνουν ότι δεν βλέπουν τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών.

Η Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι έδειξε ανήσυχη για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική αστυνομία δεν είναι σε θέση «να προστατεύσει τα θύματα της ξενοφοβικής βίας». Ο Σύλλογος Αλλοδαπών Εργατών, μία οργάνωση που εδρεύει στην Αθήνα, κάνει λόγο για περίπου 500 επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα στην Αθήνα στο πρώτο μισό τη χρονιάς. Η Ελληνική Αστυνομία απαντά ότι πολύ λιγότερα περιστατικά καταγγέλθηκαν. Υπάρχουν από την άλλη πλευρά και ποινικά αδικήματα, τα οποία αποπνέουν την αίσθηση ρατσιστικών επιθέσεων, στην πραγματικότητα όμως έχουν άλλα κίνητρα, π.χ. αντιδικίες σχετικά με τον έλεγχο μίας περιοχής.

Η αναγκαιότητα, μέσα στην υπάρχουσα τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα να ενισχυθεί η πειθαρχία των αστυνομικών, δεν έχει εντοπιστεί από την ηγεσία της αστυνομίας. Το Αρχηγείο της επιμένει ότι «επανειλημμένα έχουν δοθεί οδηγίες στις οποίες περιγράφεται η σωστή συμπεριφορά των αστυνομικών έναντι όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους».

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός προστασίας του πολίτη, ο οποίος μέχρι τώρα μιλούσε μόνον για εισβολή των αλλοδαπών, έθεσε τουλάχιστον σε διαθεσιμότητα την επικεφαλής της αστυνομίας στη Ραφήνα. Ο Υπουργός φαίνεται να ακολουθεί μία διττή προσέγγιση.

Τον Αύγουστο ξεκίνησε μία επιχείρηση σε όλη την επικράτεια εναντίον των λαθρομεταναστών με την ονομασία «Ξένιος Ζευς», τώρα μιλά για «τάγματα εφόδου» του φασιστικού κόμματος, τα οποία θέλει να σταματήσει. Δ

Keywords
Τυχαία Θέματα