F.G. Europe: 45 χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τη συμπλήρωση 45 ετών από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο γιόρτασε η F.G. Europe (πρώην ΒΙΟΜΕΤΑΛ ESKIMO) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στο κτήριο του ΧΑΑ.

H εταιρεία, που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1968 έφτασε να κατέχει τη θέση της 23ης Βιομηχανίας στη Ελλάδα, παράγοντας όλη τη

γκάμα των Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών.

Το 2001 μέσω της F.G. EUROPE Α.Ε. αποκτήθηκε ο έλεγχός της τότε ESKIMO Α.Β.Ε. και την 11/6/2003 η εταιρείες συγχωνεύθηκαν. Σήμερα η εταιρεία, με ετήσιο τζίρο της τάξεως των 100 περίπου εκατομμυρίων ευρώ δραστηριοποιείται σε 10 συνολικά χώρες.

O πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Φειδάκης, αν και ξεκίνησε την εμπορική σταδιοδρομία του, ασχολούμενος με την αντιπροσώπευση και εισαγωγή αυτοκινήτων γνώρισε την επιτυχία χάρη στην αγορά των κλιματιστικών. Όταν –το 1988- ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον ιαπωνικό όμιλο της Fujitsu General, λίγοι ήταν εκείνοι που θα μπορούσαν να προβλέψουν την κατακόρυφη άνοδο του κλάδου, και μαζί του την επιτυχία της εταιρείας του. Και όμως, ο κ. Φειδάκης, όχι μόνο κατάφερε να φέρει την F.G. Europe στην πρώτη θέση της αγοράς κλιματιστικών, αλλά –χάρη στην επιτυχημένη του πορεία- κατάφερε να διακινεί πλέον τα προϊόντα της Fujitsu στην Ιταλία, τα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Το επιχειρηματικό του όμως δαιμόνιο δεν περιορίστηκε στα κλιματιστικά. Το 2001 εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της ESKIMO, ενώ παράλληλα ανέλαβε και την αντιπροσωπεία της Sharp στην Ελλάδα. Το 2003 «μπήκε» και στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δύο χρόνια αργότερα εγκαινίασε το πρώτο του Υδροηλεκτρικό έργο. Το 2007, άνοιξε πανιά και στην αγορά της ναυτιλίας, ιδρύοντας την εταιρεία Globus Maritime.

Ο κλιματισμός –αλλά και γενικότερα ο κλάδος των λευκών συσκευών παραμένουν όμως το βασικό αντικείμενο του επιχειρηματία. Έτσι, βλέποντας τις ραγδαίες αλλαγές στην αγορά, ανέλαβε και την αντιπροσώπευση του κινεζικού κολοσσού Μidea στην Ελλάδα, διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων του, καλύπτοντας έτσι όλο το εύρος των τιμών. Χάρη στις κινήσεις του αυτές, ο κ. Φειδάκης βραβεύτηκε πρόσφατα από το ΕΒΕΑ με τον τίτλο του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία της χρονιάς

Original article: F.G. Europe: 45 χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα