FED: Ανησυχεί για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις αγορές – “Αναμονή” για νέα αύξηση στα επιτόκια

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, εξέφρασε όμως ανησυχία για την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές, τις εξελίξεις στις οποίες θα παρακολουθεί στενά.

Η Fed ανέφερε την Τετάρτη ότι η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί από το Δεκέμβριο, οπότε προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι προετοιμασμένη να καθυστερήσει την περαιτέρω αύξηση

των επιτοκίων εάν οι διεθνείς κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Πάντως, η Fed δεν απέκλεισε την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στη συνάντηση του Μαρτίου.

Οι αξιωματούχοι της τράπεζας εξακολουθούν να πιστεύουν πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και σταδιακά να ωθήσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, παρά τις ανησυχίες για τις πτωτικές τιμές μετοχών και πετρελαίου και την αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο η Fed έθεσε ως στόχο να προβεί σε επιπλέον τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Επενδυτές και traders πιστεύουν πως θα είναι πολύ λιγότερες. Εάν η Fed μείνει πιστή στο σχέδιό της, το επιτόκιο θα έχει αυξηθεί στο 1,375% έως τα τέλη του 2016. Η προθεσμιακή αγορά τοποθετεί το αναμενόμενο επιτόκιο στο 0,605% για το Δεκέμβριο, που σημαίνει ότι αναμένει μόλις άλλη μία αύξηση.

Η Πρόεδρος της Fed, Janet Yellen έχει μπροστά της μία απαιτητική ατζέντα με την κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου το Φεβρουάριο και την κρίσιμη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 15 και 16 Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι θα κληθούν τότε να αξιολογήσουν εάν πρέπει να αυξήσουν ξανά το επιτοκίο.

Η σημερινή τους ανακοίνωση καταδεικνύει το μικτό οικονομικό τοπίο που διακρίνουν τώρα. “Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώθηκαν περαιτέρω ακόμη και παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στα τέλη του περασμένου έτους”, ανέφερε η Fed. Ενώ η αύξηση της απασχόλησης ήταν ισχυρή, η καταναλωτική δαπάνη και οι επιχειρηματικές επενδύσεις ήταν απλά ήπιες και οι καθαρές εξαγωγές αδύναμες.

Η Fed προσπαθεί επίσης να αξιολογήσει τις μεταβαλλόμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός βραχυπρόθεσμα, χάρη στην πτώση των τιμών ενέργειας και εισαγωγών αλλά σταδιακά θα αυξηθεί. Ένα πράγμα που τους ανησυχεί είναι πως οι προσδοκίες της αγοράς για τον μελλοντικό πληθωρισμό υποβαθμίζονται, γεγονός που αναγνωρίζεται από την τράπεζα.

Άλλη μία πρόκληση που αντιμετώπιζαν σήμερα οι αξιωματούχοι ήταν να αποφασίσουν σε τι βαθμό θα εξέπεμπαν ανησυχία για την πτώση των τιμών των μετοχών και της τιμής του πετρελαίου και την αβεβαιότητα για τις μεταβαλλόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της Κίνας. Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές το καλοκαίρι έως και τις αρχές του φθινοπώρου, οι αξιωματούχοι της Fed είχαν πει το Σεπτέμβριο ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα και να πιέσουν καθοδικά τον πληθωρισμό.

Την Τετάρτη, δεν χρησιμοποίησαν την ίδια γλώσσα, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει πως οι οικονομικές τους προβλέψεις “δηλητηριάζονται” από τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές. Αντ’αυτού, είπαν πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, επαναφέροντας τη γλώσσα που είχαν χρησιμοποιήσει τον Οκτώβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα