Eurogroup: Καλά λόγια για την Ελλάδα αλλά μηδέν αποτέλεσμα! – Θα πάρει μήνες η αξιολόγηση ξαναλέει ο Ντάισελμπλουμ

Ευχές και καλά λόγια για την προσπάθεια, πήρε η Ελλάδα στο Eurogroup. Όπως όλα δείχνουν, η αξιολόγηση θα πάρει πολλές εβδομάδες (ή μήνες) και χωρίς αυτήν, όπως ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση για το χρέος. Οι…θεσμοί, όπως έχουμε επισημάνει στο bankwars, παίζουν….τον παπά με την Ελλάδα

και καθυστερούν τα πάντα. Αυτή τη φορά, ζήτησαν, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, “περισσότερα στοιχεία για το συνταξιοδοτικό αλλά και για τα δημοσιονομικά για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιολόγηση.

—-Στη διάρκεια των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε:

«Με ρωτάταε ξανά και ξανά πότε θα γίνει η αξιολόγηση. Η έντιμη απάντηση είναι ότι δεν ξέρω. Εγώ θα ήθελα να είναι γρήγορα».

«Προς το παρόν υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων στο τραπέζι και ευελπιστούμε ότι οι θεσμοί θα πάνε στην Αθήνα, εφόσον έχουν τις απαντήσεις που χρειάζονται», τόνισε. Εκτός από το συνταξιοδοτικό, ανέφερε, «υπάρχει ένας αριθμός δημοσιονομικών θεμάτων και όλα αυτά σχετίζονται μεταξύ τους».

Όταν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, «τότε οι πολιτικοί θα ξανασχοληθούμε με τη διαδικασία και θα ξανασυζητήσουμε τη συμφωνία, την αξιολόγηση και το θέμα του χρέους». Επίσης ανέφερε ότι στο Eurogroup θα ενημερωθούν για την κατάσταση «στην επόμενη συνάντησή μας στον Φεβρουάριο».

«Εάν αθροίσουμε όλα αυτά, θα καταλάβαινετε γιατί είναι θέμα μηνών και όχι εβδομάδων», τόνισε. «Αν μπορούμε να κάνουμε πολύ γρήγορα θα είμαι ευτυχής».

Ερωτώμενος για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η συμμετοχή του έχει τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ και ο Πολ Τόμσεν του Ταμείο έχει εκφράσει την επιθυμία του οργανισμού να μετάσχει στο πρόγραμμα.

«Ο Έλληνας ομόλογός μας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση να συνεργαστούμε με το ΔΝΤ», είπε. «Υπήρχε μια παρεξήγηση και το ξεκαθάρισε ότι θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ. Φυσικά αυτό ήταν μέρος της συμφωνίας μας το καλοκαίρι».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι έχει την «αίσθηση» ότι «η νυν ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι πολύ αποφασισμένοι να συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς, γιατί αυτός και ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση αυτού του κομματιού του προγράμαμταος είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάκαμψη».

«Γι’ αυτό και ήταν πολύ ισχυρή η δέσμευσή τους και αυτή ήταν μια πολύ θετική στάση».

Μοσκοβισί: «Χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο» – Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε για την Ελλάδα πως «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο» και τόνισε η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμάται ως απαραίτητη από όλους στο ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ελπίζει ότι η ομάδα των θεσμών θα μπορεί να είναι στην Αθήνα τις επόμενες δύο ημέρες, αλλά «θυμίσαμε στην ελληνική πλευρά ότι χρειάζονται πληροφορίες αρκετά γρήγορα».

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση βρίσκεται στην καρδιά της συζήτησης. «Δεν είναι το μοναδικό, αλλά είναι το πιο σημαντικό θέμα, το πιο ευαίσθητο» τόνισε.

«Είμαστε μόνο στην αρχή της συζήτησης» είπε ο επίτροπος Οικονομικών και όσον αφορά το σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, είπε:

«Το πρώτο σχέδιο και προσχέδιο που είδαμε είναι χτισμένο με στοιχεία γενικής φύσεως, γεγονός που είναι καλό, αλλά θα χρειατούμε κι άλλα και γρήγορα».

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, έχουν «γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες» και μάλιστα «έχει υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή στις σχέσεις» και πάνω σε αυτό το γεγονός «πρέπει να χτίσουμε», να «διατηρήσουμε αυτό το μομέντουμ».

Διαφορετικά όπως επισήμανε «δεν θα επιταχυνθούν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις».

Ο επίτροπος Οικονομικώς σημείωσε ότι είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας ο πρώτος κύκλος» και «είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί ικανοποιητικά η αξιολόγηση».

«Μετά θα μπορούμε να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, «μαζί με το ΔΝΤ».

Keywords
Τυχαία Θέματα