Eurogroup: Χωρίς προαπαιτούμενα δεν έχει δόση – Αυστηρές συστάσεις στην Αθήνα – Επιστρέφει η τρόικα

10:29 9/9/2016 - Πηγή: BankWars

(upd) Δεν έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης το Eurogroup, όπως αναμενόταν, με τους υπουργούς Οικονομικών να απαυεθύνουν αυστηρές συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για προπαρασκευαστικές συναντήσεις, όπως δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών

Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μπρατισλάβα.
O ίδιος δήλωσε «αισιόδοξος» γιατί ενώ υπάρχει ακόμα δουλειά που απομένει να γίνει και μάλιστα «απαιτητική», η Ελλάδα θα καταφέρει να μπει σε μία περίοδο «ανάπτυξης», κάνοντας πραγματικότητα το «success story».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουν, όπως έχει συμφωνηθεί, η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της. «Χάθηκε κάποιος χρόνος, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να εξισορροπηθούν από την ενταντικοποίηση και την επιτάχυνση των τελευταίων ημερών», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται «δραματοποίηση της κατάστασης», καθώς υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους εντός του χρονοδιαγράμματος.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως δεν αναλύθηκαν οι λόγοι των καθυστερήσεων, αλλά το Eurogorup επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει η παραμονή εντός της τροχιάς του προγράμματος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για λόγους εμπιστοσύνης που συνδέονται και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «ατυχή υπόθεση» και παρέπεμψε στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σχετικά με την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, εκ μέρους του ESM, υπενθύμισε ότι από τα 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος, τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν, ήδη, εκταμιευθεί πριν το καλοκαίρι και απομένουν 2,8 δισ., τα οποία πρέπει να εκταμιευθούν πριν το τέλος Οκτώβρη, καθώς τότε λήγει η περίοδος διαθεσιμότητάς τους.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Αυτά τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν 15 μέτρα, τα οποία αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση του κλάδου ενέργειας, την τραπεζική διακυβέρνηση και την ίδρυση μιας ανεξάρτητης αρχής εσόδων.

H εφαρμογή των προαπαιτούμενων αποτελεί την προϋπόθεση για την εκταμίευση τη υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα, προκειμένου να προετοιμάσουν την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

12:08

Την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μετά το καλοκαίρι τόνισε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Παραδέχομαι πως ορισμένα από τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστικά. Παρ’ όλα αυτά στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει οι ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει πια η δικαιολογία του καλοκαιριού, πρέπει να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της Eurostat, τη χαρακτήρισε «ατυχή», σημειώνοντας πως τον λόγο έχουν τα δικαστήρια. «Έχει εξαιρετική σημασία η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βεβαίως όπως ξέρετε έχει γίνει και μία δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο οπότε πρέπει να περιμένουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η πορεία εφαρμογής από την Ελλάδα των εναπομείναντων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. αποτελεί το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Αναμένω την αναφορά των θεσμών ως προς τον τρόπο εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο» σημείωσε προσερχόμενος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σλοβάκος υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, Πίτερ Κάζιμιρ, από την πλευρά του, σημείωσε πως η Ελλάδα «έχει κάνει πολλά», τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει. Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ανέφερε πως οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την «πρόοδο» της Ελλάδας, ενώ ευχήθηκε, επίσης, η ελληνική οικονομία να «συνεχίσει να αναπτύσσεται» και να ξεπεράσει η Ελλάδα «τη δύσκολη κατάσταση».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε αυστηρές συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς δεν αναμένεται έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα.

Η Αθήνα έχει εφαρμόσει μόνο 2 από τις 15 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων, ενώ κινείται με αργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Το Eurogroup έχει εγκρίνει δόση ύψους 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα τον Μάιο, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί. Για το υπόλοιπο ποσό των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» εφόσον υλοποιηθούν οι 15 εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Προέδρου Ντάισελμπλουμ, το eurogroup συνεδριάζει με πρώτο και βασικό θέμα στην ατζέντα του την Ελλάδα και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

To eurogroup θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, η οποία όταν συντελεστεί θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση 2,8 δισ. ευρώ, που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι υπουργοί αναμένεται να ενημερωθούν από το θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εφαρμογή των ορόσημων και την αποπληρωμή των εσωτερικών οφειλών του κράτους, όπως ορίζεται στη δήλωση του eurogroup για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, καθώς και τα επόμενα βήματα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η δήλωση του eurogroup της 25ης Μαΐου αναφέρει ότι η πρόσθετη εκταμίευση μετά το καλοκαίρι, κάτω από τη δεύτερη δόση θα υπόκειται στην ολοκλήρωση των ορόσημων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Επενδύσεων και Ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην τραπεζική διακυβέρνηση, το ανεξάρτητο γραφείο εσόδων της ελληνικής διοίκησης και στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην εκκαθάρισης των καθυστερούμενων χρεών της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα