Eurogroup – ΚΥΠΡΟΣ: Όλα τα σενάρια της σωτηρίας στο τραπέζι – “Απελθέτω απ’ εμού…”, λέει η Ελλάδα

Πως θα σωθεί η Κύπρος; Θα υπάρξει συμμετοχή ή όχι της Ελλάδας; Τι θα γίνει με τις κυπριοακές τράπεζες και κυρίως με την παρουσία τους στην Ελλάδα; Ποιά θα είναι η συμμετοχή των Ρώσων; Θα υπάρξει; Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρηθεί απόψε να δοθούν κάποιες πρώτες απαντήσεις στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.H ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει

περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών με ελληνικά χρήματα από τη στήριξη των Ευρωπαίων, τη δε κυπριακή ισχυρίζεται ότι γίνονται συζητήσεις

Η σημερινή σύνοδος δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συνολική απόφαση για την Κύπρο, αλλά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρέμβαση στη συνεδρίαση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν έχει δεσμευθεί ακόμη για συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο πρόγραμμα.

Οι Ευρωπαίοι για να πετύχουν τη συμμετοχή και του ΔΝΤ επιδιώκουν να περιορίσουν το ποσοστό της στήριξης της Ευρωζώνης και του διεθνή οργανισμού στα 10-11 δισ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες της Κύπρου ανέρχονται σε 17,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη στήριξη της οικονομίας.

Για το λόγο αυτό αναζητούνται περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, η οποία ενδιαφέρεται να αγοράσει τη Λαϊκή Τράπεζα, ενώ περίπου 3 δισ. ευρώ θα αναζητηθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις, την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων κατά 1-2 μονάδες και την επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που συμφωνήθηκε να επιβληθεί σε 11 κράτη-μέλη.

Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ για τη συμπλήρωση του ποσού, η Λευκωσία διαρρέει ότι θα μπορούσαν να καλυφθούν από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πως δεν είναι αντίθετοι σε μια τέτοια λύση οι εταίροι, που έχουν δώσει και τα δάνεια στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένα σημεία που θα αποτελέσουν μέρος της τελικής συμφωνίας είναι τα εξής:

To μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας θα έχει αποδέκτη τις τράπεζεςΚύπρος αναμένεται να αυξήσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή της κατά 2,5% στο 12,5%.Πιθανόν να επιβληθεί ένας φόρος 20% έως 30% στους τόκους καταθέσεων για τρία έτη.Ενδεχομένως να επιβληθεί ένας εφάπαξ φόρος στις καταθέσεις έως 5%, αποφέροντας περί τα 3,5 δισ. ευρώ.Η Κύπρος πιθανόν να εισαγάγει φόρο επί των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.Μία ιδιωτικοποίηση της κυπριακής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και της αρχής διαχείρισης λιμένων, θα μπορούσε να αποφέρει συνολικά 2 έως 3 δισ. ευρώ.Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει τη συμβολή της στο πακέτο διάσωσης, εάν λάβει το ίδιο πιστωτικό καθεστώς με αυτό των δανειστών της Ευρωζώνης.Η Κύπρος ζητεί πενταετή επιμήκυνση στην αποπληρωμή του σημερινού δανείου της ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς τη Ρωσία, που λήγει το 2016, καθώς και μείωση του επιτοκίου 4,5%.Αξιωματούχοι έχουν ήδη δηλώσει ότι Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται για αγορά πλειοψηφικού μεριδίου στη Λαϊκή Τράπεζα και αύξηση του μεριδίου τους στην Τράπεζα Κύπρου.Από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα είναι το κούρεμα των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζεςΚύπρος, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., εγγυάται τραπεζικές καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, όμως ορισμένοι διαμορφωτές πολιτικής πρότειναν την ιδέα να επιτραπεί σε αυτούς που έχουν καταθέσεις υψηλότερες από το ποσό αυτό σε προβληματικές τράπεζες να χάσουν τα χρήματά τους, ιδέα που υποστηρίζει το ΔΝΤ, αλλά αντιτάσσονται πολλές χώρες, η Κομισιόν και η ΕΚΤ.Η Λευκωσία έχει κάνει λόγο για το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των μελλοντικών αναμενόμενων εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ομως, το ΔΝΤ αρνείται να συμπεριλάβει τα μελλοντικά έσοδα στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα