Eurobank: Πρώτο βήμα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η συμφωνία με την τρόικα

Ως το πρώτο θετικό βήμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, χαρακτηρίζει τη συμφωνία με την τρόικα η Eurobank Research στο τελευταίο τεύχος του δελτίου “7 Ημέρες Οικονομία”.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση βασίστηκε:

-Στην δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση

του μεγαλύτερου μέρους των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την βελτίωση του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία

- Στη δέσμευση για τη χρήση μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος γα την ανάπτυξη/δημοσιονομική ενίσχυση της οικονομίας μέσω τις αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων επιπλέον αυτόν που περιλαμβάνονταν ήδη στον Προϋπολογισμό 2014.

- Στη δέσμευση για την άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ώστε οι τελευταίες να θωρακισθούν έναντι των κινδύνων των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να συμβάλουν στην προσπάθεια επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Από εδώ και πέρα -σημειώνει η Eurobank- το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι αναγκαίο να στραφεί στην επίτευξη του στόχου του Προϋπολογισμού 2014 για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 (1,6% ΑΕΠ). Απαιτείται συνεπώς ανανέωση της προσπάθειας για την επίτευξη του Πλεονάσματος 2014 και σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά:

1. Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2014 για πρώτη φορά από το 2007. Η πρόσφατη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% του ΑΕΠ το 2014 ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank είναι για θετικό ρυθμό αύξησης 0,4% ΑΕΠ.

2. Η συνέχιση της προσπάθειας για εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου.

3. Η συνέχιση της προσπάθειας για τη μείωση της φοροδιαφυγής και επίτευξη των στόχων για τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου

Προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές

Πιθανή έξοδος στις αγορές θα έχει σκοπό την τόνωση της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και προϋποθέτει:

- νομοθέτηση των συμφωνηθέντων,

- θετική απόφαση για εκταμίευση της δόσης,

- βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας

- δέσμευση για συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος

Original article: Eurobank: Πρώτο βήμα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η συμφωνία με την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα