Eurobank: Ευρωζώνη και ΗΠΑ οι μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία

Τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ αναφέρει ως κυριότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, έκθεση της Eurobank για την Παγκόσμια Οικονομία και τις Αγορές.

Κίνδυνοι

Σύμφωνα με την μελέτη, απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να ανακάμπτει η οικονομική εμπιστοσύνη είναι η προσήλωση των ευρωπαίων πολιτικών στο μεταρρυθμιστικό τους έργο και στην περαιτέρω οικοδόμηση των ευρωπαϊκών θεσμών δημοσιονομικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος να ατονήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι υπαρκτός. Επίσης επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία είναι και μια εκτεταμένη σε μέγεθος εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή στις ΗΠΑ που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Προοπτικές

Όσον αφορά στις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, η Eurobank προβλέπει οριακή αύξηση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης το 2013.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τράπεζας, η συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από πολλές κεντρικές τράπεζες, τα αργά αλλά σταθερά βήματα των ευρωπαίων πολιτικών προς την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την κρίση χρέους και οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να επιτρέψουν μια οριακή αύξηση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης το 2013 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Παρ’ όλο που οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν υποχωρήσει σημαντικά, οι αναλυτές της Eurobank προειδοποιούν ότι το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι εύθραυστο και επιρρεπές σε απότομες μεταβολές του οικονομικό κλίματος.

Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη αναμένεται αναιμική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Σύμφωνα με τη Eurobank, η υποχώρηση των κινδύνων διάσπασης της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ, έχει επιτρέψει μια ομαλοποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με το κεντρικό της σενάριο, η τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αρχίσει να καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να είναι αναιμική λόγω της συνεχιζόμενης προ-κυκλικής δημοσιονομικής προσαρμογής σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, των συνθηκών πιστωτικής στενότητας και της αυξανόμενης ανεργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα