Eurobank: Αλλάζει το κλίμα για την ελληνική οικονομία αλλά καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις

18:11 6/6/2013 - Πηγή: BankWars

Βελτιώνεται το κλίμα για την ελληνική οικονομία, ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει σε ανάλυσή της η Eurobank.

Η αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης από το ΔΝΤ αποδεικνύει πως τώρα η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει η τράπεζα.Κατά τη Eurobank,
η δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ για την 3η Αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας μαζί με την εκταμίευση της δόσης των €1,7 δισ. (που αντιστοιχεί στην χρηματοδότηση για το 1ο τρίμηνο του 2013) περιέχει αρκετά στοιχεία που επιτρέπουν αισιοδοξία για την επόμενη περίοδο και σηματοδοτούν την βελτίωση του κλίματος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.Όπως σημειώνεται στην έκθεση “Στην Έκθεση αναγνωρίζεται η ανάγκη λήψης νέων μέτρων σε μελλοντική αξιολόγηση (με πιο πιθανή αυτή του Οκτωβρίου 2013) για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2015-16. Το κενό αυτό εκτιμάται περίπου στο 2,1% του ΑΕΠ. Θεωρούμε ότι η διαφαινόμενη στρατηγική της κυβέρνησης να καλύψει το συγκεκριμένο κενό με την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και 2014 έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας”.Ωστόσο η Eurobank κάνει ειδική αναφορά και στις σημαντικές καθυστερήσεις σε συγκεκριμένους τομείς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων:1. Στη μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Στην Έκθεση επισημαίνεται πως από την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα εξαρτηθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των επόμενων κενών καθώς και η αποφυγή λήψης νέων μέτρων (περικοπών δαπανών). Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014 μπορεί να επιτευχθεί από την καλύτερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το 2015 εκτιμάται στα €4,6 δισ. και €6,5 δισ. αντίστοιχα. Οποιαδήποτε αξιόπιστη προσπάθεια μείωσης του συγκεκριμένου κενού θα έχει ως προϋπόθεση έναν αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό.2. Στη μεταρρύθμιση του Ελληνικού Δημοσίου. Παρόλη την προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ανθρωπίνου δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του προγράμματος κινητικότητας (συμπεριλαμβανομένων και των πιθανών απομακρύνσεων) δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.3. Στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων.
Keywords
Τυχαία Θέματα