Eurobank: Αυξάνει τον κίνδυνο η αβεβαιότητα για τη ψήφιση των μέτρων

Προειδοποιούν οι αναλυτές της Eurobank ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με την ψήφιση των μέτρων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αυξάνει τον κίνδυνο για την Ελλάδα.

Όπως, επίσης, τονίζει, στο τεύχος «Επτά ημέρες οικονομία» ο κίνδυνος βρίσκεται σε διαρκεί άνοδο μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στην Συνάντηση Κορυφής της 18η Οκτωβρίου 2012, ενώ η τμηματική καταβολή της δόσης των €31,3 δισ. (ή των €44,7 δισ.) δεν επιλύει το πρόβλημα

ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, η βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας στον δείκτη ανταγωνιστικότητας (Doing Business) της Παγκόσμιας Τράπεζας (78η το 2012 από 89η το 2011) οφείλεται σε διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 και ανεβάζει τον πήχη υλοποίησης των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τη μεγάλη διαφορά που τη χωρίζει από το μέσο όρο κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ (29η θέση).

Μάλιστα, τονίζει ότι η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από τους δανειστές ως πρόφαση για τη μη λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις το ελληνικό δημόσιο χρέος υπολογίζεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του 152,8% του ΑΕΠ το 2018 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΔΝΤ (Οκτώβριος 2012). Προτάσεις όπως ο δανεισμός της Ελλάδας από τον ESM και η επαναγορά του χρέους από τη δευτερογενή αγορά ή η αγορά από τον ESM των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και η απομείωση τους (κούρεμα) στη συνέχεια, δείχνουν ότι υπάρχει διάλογος για το θέμα στο παρασκήνιο. «Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν καταλήξει σε μια αξιόπιστη και εφαρμόσιμη πρόταση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα