Eurobank: 1 στις 2 επιχειρήσεις πλήττεται από το κόστος – Οι κινήσεις και τα αναχώματα στο νέο πληθωριστικό περιβάλλον

Σχεδόν 1 στις 2 ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση του κόστους της άνω του 10% και το 55% παραδέχεται ότι οι ακριβότερες πρώτες ύλες έχουν ήδη επηρεάσει τις πωλήσεις. Όμως, τα αντανακλαστικά των επιχειρήσεων επικεντρώνονται κυρίως στο να αυξήσουν την τελική τιμή των προϊόντων τους (κάτι που έκανε μία στις τρεις) ή/και στο να προσπαθήσουν να απορροφήσουν μέρος του αυξημένου κόστους. Λύσεις δομικού χαρακτήρα οι  οποίες περιλαμβάνουν επενδύσεις σε υποδομές φαίνεται πως δεν πέφτουν στο τραπέζι, καθώς το 53% των επιχειρήσεων απάντησε ότι δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει καμία επένδυση.

Σε

έρευνα της Eurobank, στην οποία έλαβαν μέρος 1.186 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 47% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξήθηκε >10% εξαιτίας της αύξησης του κόστους α’ υλών

Το 19% των επιχειρήσεων απάντησε ότι το κόστος της επιχείρησης αυξήθηκε πάνω από 20% λόγω της αύξησης του κόστους α’ υλών.

Μεγαλύτερη επίπτωση παρατηρείται στον κλάδο των Κατασκευών, όπου το 69% απάντησε ότι το συνολικό κόστος αυξήθηκε >10% ενώ ακολουθούν οι κλάδοι της Μεταποίησης και του Χονδρικού εμπορίου (με 55% και 53% αντίστοιχα).

Στις επιχειρήσεις με τζίρο 2,5m+, το 21% έχει απαντήσει ότι το κόστος έχει αυξηθεί >20%.

Το 55% των επιχειρήσεων απάντησε ότι η αύξηση του κόστους α ́ υλών έχει επηρεάσει τις πωλήσεις τους.

Στο Λιανικό εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξης του 65%.

Στις επιχειρήσεις με τζίρο 2,5m+, το 74% απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην κατηγορία τζίρου 10%.

Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του ποσοστού των επιχειρήσεων που ανέφεραν αύξηση κόστους πρώτων υλών μεγαλύτερη του 10%. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μερική απορρόφηση του αυξημένου κόστους αλλά όχι αναγκαστικά δεδομένου ότι άλλα κόστη, όπως το κόστος εργασίας, εμφανίζουν διαφορετικούς ρυθμούς αύξησης κατά την εν λόγω περίοδο (και κατά μέσο όρο μικρότερη).

Όπως αναμενόταν, μεγαλύτερη επίπτωση παρατηρείται στον κλάδο των Κατασκευών, της Μεταποίησης και του Χονδρικού εμπορίου.

Στις Κατασκευές το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξης του 56% ενώ στις Υπηρεσίες μόλις 17%.

Όσον αφορά την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, το 34% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το κόστος της επιχείρησης αυξήθηκε >10% λόγω της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 12% των επιχειρήσεων απάντησε ότι το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξήθηκε > 20%, το 37% δήλωσε πως αντιμετωπίζει μέτρια αύξηση του κόστους (5-10%) ενώ στο 28% των επιχειρήσεων η επίπτωση στο συνολικό κόστος είναι σχετικά μικρή (20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην κατηγορία 1m-2,5m &

Keywords
Αναζητήσεις
eurobank-1-stis-2-epicheiriseis-plittetai-apo-to-kostos--oi-kiniseis-kai-ta-anachomata-sto-neo-plithoristiko-perivallon.htm
Τυχαία Θέματα