Eurobank – GrantThornton: “Μήνυμα ζωής” από τον επιχειρηματικό κόσμο στην πολιτική ηγεσία στα Growth Awards

Η Eurobank και η GrantThornton, έστειλαν το βράδι της Πέμπτης, ηχηρό μήνυμα υπέρ της επιχειρηματικότητας, βραβεύοντας υγιείς, εξωστρεφείς και δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη, του Προέδρου της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη και εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Τα Growth Awards,

που αποτελούν ιδέα του Προέδρου της Eurobank Ν. Καραμούζη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Grant Thornton Βασίλη Καζάς έδωσαν την ευκαιρία, στην εντυπωσιακή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής, να ακουστούν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση οι προτάσεις που μπορούν βάσιμα να βγάλουν την Ελλάδα από το τέλμα των μνημονίων.

—-O Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας ανέφερε: «Ύστερα από μια επταετία πρωτοφανούς κρίσης, σε βάθος και διάρκεια, έχει γίνει πια κοινό κτήμα η αντίληψη πως ο μόνος δρόμος εξόδου είναι ο δρόμος της ανάπτυξης. Και, επίσης, ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, ως αυτονόητη διάδοχος της υφεσιακής φάσης, αλλά μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια, που περιλαμβάνει την καθοριστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και κατεξοχήν των πιο δυναμικών, εξωστρεφών και καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι και το μήνυμα της κοινής πρωτοβουλίας της Eurobank και της GrantThornton για τη θέσπιση των GrowthAwards.» Υπογράμμισε δε ότι «παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η Eurobank σήμερα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει κανείς που να έρθει στη Eurobank με ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με προοπτικές επιτυχίας, και να μην βρούμε λύση για να το χρηματοδοτήσουμε. Η έλλειψη υγιούς ζήτησης για δάνεια είναι σήμερα μεγαλύτερο πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία από την στενότητα ρευστότητας στις τράπεζες

—-O Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης, σημείωσε: «Βραβεύουμε σήμερα τους νικητές της ανοικτής οικονομίας της αγοράς σε δύσκολες συνθήκες, τη νέα ελληνική επιχειρηματικότητα που δεν είναι κρατικοδίαιτη, δεν στηρίζεται σε επιδοτήσεις, δεν επιζητά την προστασία από τον ανταγωνισμό, αλλά στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, στους εργαζομένους και τα στελέχη της, στο ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα των επιχειρηματιών ιδρυτών της, που τους γοητεύουν οι προκλήσεις, η ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων, η δημιουργική επιχειρηματικότητα, επενδύοντας στο μέλλον των επιχειρήσεων τους, αλλά και στο μέλλον της χώρας. Το μόνο που ζητούν είναι σταθερό οικονομικό, θεσμικό, πολιτικό και φορολογικό πλαίσιο και άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, εφάμιλλα αντιστοίχων που απολαμβάνουν οι ανταγωνιστές τους στις άλλες χώρες.Αυτή η Ελλάδα της ελπίδας, της δημιουργίας, της προοπτικής, της σύγχρονης επιχειρηματικότητας θεμελιώνει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα κτίσουμε μια σύγχρονη ελληνική οικονομία, τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση, τη νέα οικονομική ευρωστία που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, σε δίκαιη κοινωνική πολιτική ευκαιριών και προστασίας.».

—-Ο κ. Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της GrantThornton Ελλάδας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Με την αποψινή πραγμάτωση του κοινού οράματος που είχαμε με την Eurobank, θέλουμε να επισημάνουμε πως σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης για την χώρα μας, δεν υπάρχουν μόνο δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές δαπανών. Η επάνοδος της χώρας στην ομαλότητα και στην εξωστρέφεια θα προέλθει κυρίως μέσα από τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του πιο σημαντικού κεφαλαίου που διαθέτουμε: τους ανθρώπους μας και πεποίθησή μας είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν τον κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την πορεία.» και συνέχισε «Χαίρομαι που βλέπω, νεαρά πρόσωπα να αγκαλιάζουν τον θεσμό, δίνοντάς μου με τον καλύτερο τρόπο την ελπίδα ότι το μέλλον της χώρας είναι ΕΔΩ και είναι δυναμικό. Το μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω είναι: Τολμήστε να δοκιμάζετε. Τολμήστε να ονειρεύεστε. Θα τα καταφέρουμε!».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε: ««Η μετάβαση σ’ ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, καινοτόμου και δίκαιης ανάπτυξης, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, είναι κοινωνικό χρέος, εθνική ανάγκη, ιστορική επιταγή. Αυτό απαιτεί μια νέα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Δεν είναι δυνατό στο όνομα της επιχειρηματικότητας να συγκαλύπτονται εκείνες οι μορφές επιχειρηματικότητας που θέλουν να πλουτίζουν παρασιτικά μέσα από τις σχέσεις τους με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Χαίρομαι που ακούω επιχειρηματίες, ολοένα και περισσότερους τελευταία, να στηλιτεύουν οι ίδιοι τα φαινόμενα αυτά. Ορισμένοι μάλιστα επιχειρηματίες και άνθρωποι των αγορών αναφέρονται τελευταία στην ανάγκη ενός επενδυτικού πατριωτισμού. Αναφέρονται ουσιαστικά στην ανάγκη -θα πω εγώ- για μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που επενδύει τα κέρδη της στην έρευνα, που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, νοιώθει υπεύθυνη όχι μόνο απέναντι στους μετόχους αλλά και στην κοινωνία και νοιάζεται για τους εργαζόμενους, για την ασφάλεια και την κατάρτισή τους. Είναι εκείνη η επιχειρηματικότητα με την οποία μπορούμε να βγούμε από την κρίση».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς επενδύσεις. Δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την επιχειρηματικότητα.

Η πολιτική μας βασίζεται στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού – πελατειακού κράτους. Έχει ως άξονα τη μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, ένα Κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Θέτει στο επίκεντρο την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Η δική μας δουλειά είναι να διασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν. Να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, την κανονικότητα. Οι επιχειρήσεις που άντεξαν και κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση – πόσο μάλλον αυτές που διακρίθηκαν και βραβεύουμε σήμερα – θα είναι οι αυριανοί πρωταθλητές».

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ

Τις επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν επέλεξε η Επιτροπή Βράβευσης, στην οποία προεδρεύουν από κοινού οι κ.κ. Νικόλαος Καραμούζης και Βασίλης Καζάςκαι η οποία συγκροτείται από εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου:

– Ηρώ Αθανασίου, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΕΛΑΪΣ-UnileverHellas ΑΕ

– Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ

– Κωνσταντίνος Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής Eurobank

– Εμμανουήλ Γιακουμάκης, Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

– Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Chipita

– Νέλλη Κάτσου, Αντιπρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος Pharmathen

– Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΜΕΣ ΑΕ

– Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος ΔΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ

– Γιώργος Προβόπουλος, Chairman of the Board, Eurobank Bulgaria AD

– Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ

– Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ

– Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος ΔΣ Fourlis Holdings SA

– Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος NaviosMaritimeHoldings

Ειδικό βραβείο «Επιχειρηματικής Αριστείας» απονεμήθηκε στην εταιρεία ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (AegeanAirlines) για τις συνολικές επιδόσεις της και τη σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν ανά κατηγορία είναι:

ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε., στην κατηγορία «Λειτουργική/Επιχειρησιακή βελτίωση»ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ Α.Ε ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝστην κατηγορία«Ανάπτυξη Προϊόντος»ΚΑΡΑΤΖΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.,στην κατηγορία«Ανάπτυξη Αγορών»ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,στην κατηγορία «Ανθρώπινο Δυναμικό και Εταιρική Κουλτούρα»ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.,στην κατηγορία«Επενδύσεις»ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε.,στην κατηγορία «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη»

ΟΙ 20 ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ISOMAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝJUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑMARMOR SG ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΝΙΤΗSEPTONA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΚΑΡΑΤΖΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΚΑΥΚΑΣ Β.-ΚΡΗΤΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ-ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ.ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ – (KLEEMANN HELLAS) ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε.Ν. ΛΑΚΑΣΑΣ – Π. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Α.Ε. ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΟΡΦΕΥΣ ΒΕΙΝΟΓΛΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝ-ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ Α.ΕΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟΥΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ, ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΩΛΗΝΩΝ Ανώνυμη ΕταιρείαΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ Α.Ε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα στελέχη της GrantThornton κ.κ. Μ. Μιχαλιός και Ν. Ιωάννου παρουσίασαν κλαδική έρευνα με τίτλο «Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Οικοδομώντας την Ανάπτυξη».

Η τελετή βράβευσης των Growth Awards έγινε στην κατάμεστη, κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος, ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Νίκος Μαυραγάνης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης,ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Μητροπολίτης Γαβριήλ, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Γιώργος Μιχελής, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. EricTourret, το μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χριστόφορος Στράτος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Νίκος Γκαργκάνας, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας κ.α.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Φ.ΚΑΡΑΒΙΑ

Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στα GrowthAwards που αναλάβαμε από κοινού η GrantThornton και η Eurobank και πριν από όλα να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που μας κάνουν να βρίσκονται απόψε σε αυτή την αίθουσα και να χαιρετίσουν την εκδήλωσή μας. Η παρουσία και των δύο αποτελεί, πιστεύω, την πιο απτή απόδειξη ότι, ύστερα από μια επταετία πρωτοφανούς κρίσης, σε βάθος και διάρκεια, έχει γίνει πια κοινό κτήμα η αντίληψη πως ο μόνος δρόμος εξόδου είναι ο δρόμος της ανάπτυξης. Και, επίσης, ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, ως αυτονόητη διάδοχος της υφεσιακής φάσης, αλλά μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια, που περιλαμβάνει την καθοριστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και κατεξοχήν των πιο δυναμικών, εξωστρεφών και καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι και το μήνυμα της κοινής πρωτοβουλίας της Eurobank και της GrantThorntonγια τη θέσπιση των GrowthAwards.

Για το 2017, με βάση τις επίσημες προβλέψεις η οικονομία θα αναπτυχθεί σε ποσοστό 2,7%. Εφόσον αυτό επαληθευτεί θα πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας. Ποιές όμως είναι οι προϋποθέσεις για να έχει ρεαλιστική βάση ο στόχος της επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης;

Η πρώτη προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Όπως έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, η καθυστέρηση έχει μεγαλύτερο κόστος από το όφελος που επιδιώκουμε κάθε φορά παρατείνοντας τη διαβούλευση με τους εταίρους. Αντιθέτως, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει να οριστικοποιηθούν παράλληλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, που με τη σειρά τους ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σε ένα περιβάλλον τόσο ρευστό όσο αυτό που βιώνουμε στην εποχή μας, γεμάτο αβεβαιότητες και απρόβλεπτους κινδύνους σε παγκόσμια κλίμακα, έχει κρίσιμη σημασία να αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε ευκαιρία στο χρονικό παράθυρο που παρουσιάζεται. Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα μόνιμης σταθεροποίησης προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και θα επιτρέψει στη χώρα να ξεκινήσει σταδιακά τη διαδρομή επιστροφής στις διεθνείς αγορές κατά το 2ο εξάμηνο του 2017. Η πρόσβαση στις αγορές είναι ένα από τα ορόσημα για την έξοδο από την κρίση.

Ένα τέτοιο βήμα αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επάνοδο στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει το δυναμικό για να εκπλήξει θετικά τα επόμενα χρόνια. Η δεύτερη προϋπόθεση της ανάπτυξης πρέπει να αποτυπώνεται στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Η μετατόπισή του σε μια πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι πλέον απαραίτητη αλλά και εφικτή αφού έχει συντελεστεί στο μέγιστο μέρος της η δημοσιονομική προσαρμογή. Ο περιορισμός του φορολογικού βάρους, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, η πειστική διαβεβαίωση για τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου και η ραγδαία μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, μαζί με την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, αποτελούν εύλογα αιτήματα της επενδυτικής κοινότητας. Συγχρόνως, η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τον επόμενο χρόνο πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα.Εάν εκπληρωθούν τα παραπάνω, υπάρχουν κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα, τώρα που τα έχουμε τόσο ανάγκη. Διαφορετικά, η χώρα θα παραμείνει εκτός του ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Η τρίτη προϋπόθεση επιστροφής σε ανάπτυξη αφορά το τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες σηκώνουν το βάρος ενός δυσβάστακτου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληροδότησε η κρίση. Έχουμε δεσμευτεί έναντι των εποπτικών αρχών για συγκεκριμένους στόχους μείωσης αυτού του αποθέματος. Οι τράπεζες έχουν τη βούληση, τα κεφάλαια και το ανθρώπινο δυναμικό για να πετύχουν τους στόχους, ξεκινώντας από το 2017 κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις συνολικά 40 που έχουν προβλεφθεί έως το τέλος του 2019. Στη Eurobank, δεσμευόμαστε ότι θα πετύχουμε το στόχο αυτό. Μαγικές ή οριζόντιες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχουν. Οφείλουμε να κινηθούμε με σαφή σχεδιασμό, εφαρμόζοντας μια σειρά από διαφορετικές λύσεις ανά περίπτωση. Σε αυτές περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους, όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται,καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους.

Η εκπλήρωση των τριώνπροϋποθέσεωνθα επιτρέψει στη χώρα πέρα από την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017 να αντιμετωπίσει από πλεονεκτικότερη θέση τις προκλήσεις του 2018. Υπενθυμίζω ότι με βάση τις επιδόσεις του 2017 θα διεξαχθούν το 2018 τα επόμενα τραπεζικά στρες τεστ, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σύμφωνα με τη συμφωνημένη στοχοθεσία και η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας θα καθορίσουνευνοϊκότερεςπαραμέτρους για τα σενάρια των στρες τεστ, που είναι και ο κρίσιμος παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα. Την ίδια περίοδο, ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους εταίρους και δανειστές – επομένως θα κριθεί με πιο τρόπο θα διαχειριστεί η χώρα τις δανειακές της ανάγκες από το 2ο εξάμηνο του 2018 και μετά.

Πεποίθησή μου είναι ότι υπό τις προϋποθέσεις που περιέγραψα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 2018 με επιτυχία. Με αυτή την έννοια, το 2017 είναι η χρονιά που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις. Συμπίπτει, επίσης, με μια ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία για την Ευρώπηπου ξεκινά ήδη από φέτος με το δημοψήφισμα στην Ιταλία, την Κυριακή, και περιλαμβάνει τις εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μέσα στον επόμενο χρόνο. Η συγκυρία είναι πολιτικά περιοριστική, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, εκτός από το να συνυπολογίσουμε τα πραγματικά δεδομένα για τον καθορισμό των δικών μας θέσεων, των δικών μας πρωτοβουλιών και προτεραιοτήτων.

Αναφέρθηκαστην ανάγκη ύπαρξης επενδυτικών κεφαλαίων, κυρίως από το εξωτερικό, που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη. Ωστόσο, απαραίτητη είναι και η ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η Eurobank σήμερα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει κανείς που να έρθει στη Eurobank με ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με προοπτικές επιτυχίας, και να μην βρούμε λύση για να το χρηματοδοτήσουμε. Η έλλειψη υγιούς ζήτησης για δάνεια είναι σήμερα μεγαλύτερο πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία από την στενότητα ρευστότητας στις τράπεζες.

Ωστόσο, το κλίμα σε αυτή την αίθουσα απόψε και ύπαρξη μιας μαγιάς ανθρώπων και επιχειρήσεων που μπορούν να σταθούν και να κερδίσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, όπως αυτοί που βραβεύονται σήμερα, αλλά και όλοι όσοι ήταν υποψήφιοι στο διαγωνισμό, με κάνουν πιο αισιόδοξο παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια ότι η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή και, γιατί όχι, ορατή, αρκεί να κινηθούμε με αποφασιστικότητα και ταχύτητα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ν.ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ

Αγαπητοί Καλεσμένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Καλησπέρα σας και από μένα και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που τίμησαν την εκδήλωσή μας με την παρουσία τους και τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλες τις επιχειρήσεις, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμόκαι να τονίσω ότι, αφετηρία της πρωτοβουλίας μας, είναι ν’ αναδείξουμε εκείνες τις επιχειρήσεις, που σε ένα δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον και παρά τις αντιξοότητες, την ύφεση, τα υψηλά επιτόκια, τη στενότητα ρευστότητας, τους υψηλούς φόρους, το μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον,όχι μόνο επιβιώνουν αλλά συνεχίζουν να δημιουργούν, να ανταγωνίζονται επιτυχώς διεθνώς και να συμβάλουν στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια.

Σε μια εποχή που στη χώρα μας κυριαρχεί δυστυχώς απαισιοδοξία και απογοήτευση, κόπωση από την πολυετή ύφεση, ανεργία και κρίση, εμείς φιλοδοξούμε με τη σημερινή εκδήλωση να αναδείξουμε ότι, σημαντικό τμήμα του Ελληνικού επιχειρείν, δεν κατέθεσε τα όπλα την περίοδο της κρίσης,αλλά διακρίθηκε, ανέλαβε πρωτοβουλίες, τολμά, επενδύει, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, κερδίζει τη μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, εφαρμόζει σταδιακά αρχές σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης, δημιουργεί σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και αναπτύσσει δράσεις κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς.

Βραβεύουμε σήμερα τους νικητές της ανοικτής οικονομίας της αγοράς σε δύσκολες συνθήκες, τη νέα Ελληνική επιχειρηματικότητα που δεν είναι κρατικοδίαιτη, δεν στηρίζεται σε επιδοτήσεις, δεν επιζητά την προστασία από τον ανταγωνισμό, αλλά στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, στους εργαζομένους και τα στελέχη της, στις επενδύσεις και στο ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα των επιχειρηματιών ιδρυτών της.

Επιχειρηματίες που τους γοητεύουν οι προκλήσεις, η ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων, η δημιουργική επιχειρηματικότητα, επενδύοντας στο μέλλον των επιχειρήσεων τους, αλλά και στο μέλλον της χώρας.Το μόνο που ζητούν είναι πρόσβαση στη χρηματοδότηση σταθερού οικονομικού, θεσμικού, πολιτικού και φορολογικού πλαισίου, σύγχρονες υποδομές και άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοιςόροις με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό.

Αυτή η Ελλάδα της δημιουργίας, της προοπτικής, της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους, θεμελιώνει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα κτίσουμε μια σύγχρονη ελληνική οικονομία, τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση, τη νέα οικονομική ευρωστία που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, σε δίκαιη κοινωνική πολιτική ευκαιριών και προστασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι, κατά την περίοδο 2009-2015, οι είκοσι ισάξιες επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης ως οι πιο δυναμικές Ελληνικές επιχειρήσεις, κατέγραψαν την παραπάνω περίοδο, βάσει των σταθμισμένων μέσων όρων

αύξηση τζίρου +35%,αύξηση απασχόλησης κατά 4.300 άτομα περίπου,βελτίωση του EBIDTA κατά +30% περίπου (βάσει των σταθμισμένων μέσων όρων ), καικατέγραψαν αυξημένα κέρδη προ φόρων σε € 399 εκ. το 2015, από € 313 εκ. το 2009.

Ο κ. Καζάς θα μας εξηγήσει τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε για την επιλογή των βραβευομένων επιχειρήσεων, όμως θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα μέλη της Επιτροπής Βραβεύσεων, τις εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στην πρόσκλησή μας και με την πολύτιμη εμπειρία τους μας βοήθησαν και συνέβαλαν στην ανάδειξη των σημερινών βραβευομένων εταιρειών.

Ευχαριστώ θερμά: (αλφαβητικά)

Την κα Ηρώ Αθανασίου, Πρόεδρο ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΕΛΑΪΣ-UnileverHellas AEτον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, Πρόεδρο, ΣΕΤΕτον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Γενικό Διευθυντή Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής Ομίλου, Eurobank Ergasiasτον κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκη, Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνώντον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Chipitaτην κα ΝέλληΚάτσου, Αντιπρόεδρο ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλο, Pharmathenτον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, Πρόεδρο ΔΣ & Διευθύνοντα Σύμβουλο, ΤΕΜΕΣ ΑΕτον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πρόεδρο ΔΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕτον κ. Γιώργο Προβόπουλο, Πρόεδρο ΔΣ, EurobankBulgaria ΑDτον κ. Μιχάλη Τσαμάζ, Πρόεδρο ΔΣ & Διευθύνοντα Σύμβουλο, ΟΤΕτον κ. Θεόδωρο Φέσσα, Πρόεδρο ΔΣ, ΣΕΒτον κ. Βασίλη Φουρλή, Πρόεδρο ΔΣ, FourlisHoldings S.A.την κ. Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρο ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλο, NaviosMaritimeHoldings

Το παράδειγμα των βραβευομένων Ελληνικών επιχειρήσεων μας διδάσκει ότι, η επιτυχία είναι σε μεγάλο βαθμό δική μας υπόθεση, χωρίς εξαιρέσεις.

Αρκεί να το πιστέψουμε και να γίνουμε εμείς η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε.

Σ’ αυτή την περίοδο των μεγάλων ανατροπών είναι επιτακτική η ανάγκη συστράτευσης της επιχειρηματικότητας σε ένα νέο πατριωτισμό, ευθύνης, επενδύσεων και κοινωνικής προσφοράς στον τόπο.

Η επιχειρηματική κοινότητα έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την επιστροφή της οικονομίας και της χώρας στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.

Αποτελεί βασικό εταίρο μιας συμμαχίας με την κοινωνία, την πολιτική και τη σύγχρονη Ελληνική διανόηση, που θα ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την επενδυτική άνθιση, την οικονομική ανάκαμψη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και πλούτου.

Από μία τέτοια στρατηγική έχουν να επωφεληθούν οι πολλοί, κυρίως όμως τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, που επωμίσθηκαν τα βάρη της κρίσης και όλοι όσοι με συνέπεια, εντιμότητα και αξιοπρέπεια αντιστέκονται σε συμφέροντα, παρασιτικές και συντεχνιακές λογικές και συμβάλλουν και εισφέρουν στην εθνική προσπάθεια σαν να είναι προσωπική τους ευθύνη.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Β.ΚΑΖΑ, Διευθύνοντος Συμβούλου της GrantThornton

Όλα ξεκίνησαν με μια ιδέα. Μία ιδέα για την ανάδειξη της Ελλάδας, την ενίσχυση πρωτοβουλιών στο επιχειρείν και την ενθάρρυνση των οργανισμών να συνεχίσουν να προσπαθούν, να επιμένουν, να διαφοροποιούνται και να ξεχωρίζουν.

Μία ιδέα που τιμά όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν τη δυναμική να διαμορφώσουν ένα νέο επιχειρηματικό τοπίο, συνδυάζοντας τη λογική των αριθμών με το ανθρώπινο αποτύπωμα.

Σήμερα, αυτή η ιδέα μετουσιώθηκε σε μία υπόσχεση. Μια υπόσχεση της Eurobank και της Grant Thornton, να επιβραβεύουμε τις επιχειρήσεις που διακρίνονται για τον δυναμισμό τους και τη συνεισφορά τους στην οικονομία της χώρας μας.

***

8.000 εταιρείες, αξιολογήθηκαν από την Grant Thornton, με τη χρήση της μεθοδολογίας Growth/Ηealth matrix, η οποία βασίζεται στην ανάλυση χρηματοοικονομικών μεγεθών/δεικτών/τάσεων της χρηματοοικονομικής απόδοσης και διάρθρωσης των εταιρειών.

Κατόπιν της ανωτέρω αξιολόγησης, με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων (για παράδειγμα μ.ο. κύκλου εργασιών την τελευταία πενταετία 10 εκ., έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές, ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις), και της μεθοδολογίας μας Growth/Ηealth matrix, αναγνωρίσθηκαν 172 εταιρείες με την καλύτερη επίδοση, οι οποίες και κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μέσω συμπλήρωσης σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας.

Επιλέξαμε 6 ποιοτικά χαρακτηριστικά για να αξιολογήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις:

Λειτουργική/Επιχειρησιακή βελτίωσηΑνάπτυξη προϊόντοςΑνάπτυξη αγορώνΑνθρώπινο δυναμικό και εταιρική κουλτούραΕπενδύσειςΕταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η επίδοση των εταιρειών και οι ενέργειές τους στα ανωτέρω ποιοτικά χαρακτηριστικά, τεκμηριώθηκαν από τις εταιρείες μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας και αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων (Nomination Committee, Eurobank και Grant Thornton), στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων για κάθε χαρακτηριστικό.

Από τις εταιρείες που συμμετείχαν, τελικά επιλέχθηκαν 20, οι οποίες προκρίθηκαν και αξιολογήθηκαν από την 15μελή επιτροπή.

***

Καμία ιδέα δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη δέσμευση και αφοσίωση ανθρώπων.

Για την επεξεργασία όλων των στοιχείων, την ανάπτυξη της μεθοδολογίας και την τελική επιλογή των 20 εταιρειών, εργάσθηκε μία ομάδα στελεχών της Eurobank και της GrantThornton το τελευταίο τρίμηνο.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα στελέχη της Eurobank, Κώστα Βασιλείου, Ανδρέα Χασάπη και Πάνο Λυμπερόπουλο καθώς επίσης και στα στελέχη της GrantThornton Μανόλη Μιχαλιό, Θανάση Ξύνα και Δημήτρη Παντερλή.

***

Σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης για την χώρα μας θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν μόνο δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές δαπανών.

Η επάνοδος της χώρας στην ομαλότητα και στην εξωστρέφεια θα προέλθει κυρίως μέσα από τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του πιο σημαντικού κεφαλαίου που διαθέτουμε: τους ανθρώπους μας.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν τον κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την πορεία.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω, σήμερα εδώ τόσα νεαρά πρόσωπα που αγκάλιασαν τον θεσμό. Με γεμίζουν με ενθουσιασμό αλλά και με την ελπίδα ότι το μέλλον της χώρας είναι ΕΔΩ και είναι δυναμικό.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έχει πει:

«Νίκησα; Νικήσαμε; Τούτο μονάχα ξέρω: Είμαι γεμάτος πληγές, και στέκομαι όρθιος»

Τολμήστε να δοκιμάζετε. Τολμήστε να ονειρεύεστε. Θα τα καταφέρουμε!

Keywords
eurobank, eurobank alpha, alpha eurobank, ηγεσια, eurobank, ανωνυμη εταιρεια, υφυπουργός εργασίας, αδωνις γεωργιαδης, σας ευχαριστώ, νεα δημοκρατια, grant, ελλαδα, συμμετοχή, λύση, τραπεζες, νέα, βασεις, δραγασάκης, χρεος, τεμεσ, bulgaria, fourlis, εταιρεία, μεγα, εμπορικη, εταιρια, φαρμα, kleemann, hellas, σουπερ, αθηνα, παραιτηση λεβεντη, ΠΑΣΟΚ, ομιλια, ΕΚΤ, απρόσκοπτα, τεστ, δημοψηφισμα 2015, εκλογες, γαλλια, προσφορες, matrix, αφοσίωση, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, κικιλιας, σταση εργασιας, χατζηδακης, αλλαγη ωρας, κρητη, στρατος, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αγγελικη, κοινωνια, δραγασάκης, βουλευτες, επιδοτησεις, χωρες, αχιλλεας, βημα, γερμανια, δανεια, δουλεια, εθνικη, εμπορικη, εξοδος, ιταλια, οικονομια, ολλανδια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τεστ, υφεση, αδωνις, αυξηση, εξαιρεσεις, ανδρεαδης, ανεργια, αξιοπρεπεια, απρόσκοπτα, αυτοπεποιθηση, αφοσίωση, αχιλλεα, γαβριηλ, γινει, γινεται, δημοσιο, δυστυχως, δικη, διοικητης, δρομος, δυναμικο, εγινε, εδαφος, ελενα, ευκαιρια, αιθουσα, υπαρχει, ελλειψη, ελπιδα, εμμανουηλ, ενθαρρυνση, εννοια, εξωστρεφεια, επενδυσεις, εποχη, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, εταιρια, ευθυνη, ζωης, ιδεα, ιδια, η δικη, εικοσι, υποθεση, ηρω, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, ιωαννου, ομιλια, καζαντζακης, κυβερνηση, κλιμακα, κλιμα, κοπωση, κτημα, λεβεντης, λύση, μεγαρο μουσικης, μητσοτακης, μειωση, μνεια, μυτιληναιος, νεες θεσεις εργασιας, νελλη, ομαδα, οδυσσεας, ανωνυμη εταιρεια, ονομα, ουσιαστικα, οφελος, περιβαλλον, πρυτανης, πωλησεις, ρανταρ, ρολο, σας ευχαριστώ, σειρα, συμμετοχή, συγχρονο, σουπερ, σχεδιο, τεμεσ, τιμη, τμημα, τολμηστε, τριτη, υγιεις, υλοποιηση, υφυπουργός εργασίας, φαρμα, φεσσα, φορα, κωνσταντινος, αγορες, ασφαλεια, bulgaria, δημητρης, δικαιωματα, ετοιμη, fourlis, grant, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, matrix, πληγες, σπυρος, θελω να, θεσεις, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα