Euro Working Group – Ελσίνκι: Τα πήραν όλα και είπαν “ναι” στη δόση

22:46 9/6/2016 - Πηγή: BankWars

Οι εκπρόσωποι των δανειστών (θεσμοί) και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είπαν το”ναι” για την εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης των 7,5 δισ. τις επόμενες ημέρες, καθώς πιστοποίησαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Η απόφαση ελήφθη σε δείπνο εργασίας του EWG στο Ελσίνκι με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπεί ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Πλησιάζει άλλωστε και ο Ιούλιος, που η Ελλάδα

οφείλει στην ΕΚΤ 2,3 δισ και χωρίς την υποδόση, δεν έχει για να τους πληρώσει…

Πλέον, ξεκινά η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών της ΕΕ ώστε την άλλη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου που συνεδριάσει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο να μπορούν να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Τα δύο θέματα που μεταφέρονται στην διαδικασία των οροσήμων (milestones) για τα 2,8 δισ. ευρώ που απομένουν είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική προστασία των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου.

Λίγη ώρα πριν ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Pierre Moscovici, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε – για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες – τη βεβαιότητά του για ευτυχή κατάληξη: “Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα” ανέφερε. Επισήμανε επίσης ότι στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα εξεταστεί η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και θα επικυρωθούν οι συζητήσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα