Ernst & Young: Ενισχύονται οι έλεγχοι των ενδοομιλικών συναλλαγών

«Η αντιμετώπιση της διεθνούς φοροαποφυγής και ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών στην Ελλάδα, βρίσκονται μεταξύ των στόχων της φορολογικής διοίκησης. Παράλληλα, όμως, η φορολογική διοίκηση θεωρεί σημαντικό να ενθαρρύνει την προσφυγή των επιχειρήσεων στη διαδικασία προέγκρισης της μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης, προκειμένου να αποφεύγονται ή και να επιλύονται αμφισβητήσεις που δημιουργούνται κατά το στάδιο του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων

(ΓΓΔΕ) κα. Αικατερίνη Σαββαϊδου μιλώντας σε συμπόσιο που οργάνωσε η ΕΥ, με θέμα «Το transfer pricing στο προσκήνιο των διεθνών φορολογικών εξελίξεων και η εφαρμογή του στην Ελλάδα», με συντονιστή τον δημοσιογράφο της «Καθημερινής» κ. Λεωνίδα Στεργίου.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η κα. Σαββαϊδου, “μέχρι σήμερα έχει διενεργηθεί από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) έλεγχος για θέματα ενδοομιλικών συναλλαγών σε 114 επιχειρήσεις, με 268 ελεγχόμενες διαχειριστικές περιόδους και συνολικές ενδοομιλικές συναλλαγές ύψους 361 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του ελέγχου διαπιστώθηκαν διαφορές σε 14 επιχειρήσεις με συνολικό ύψος διαφορών 20 εκατ. ευρώ.

Από τις 14 ελεγχόμενες επιχειρήσεις, οι 4 αποδέχθηκαν τις διαφορές, ενώ οι 10 κατέθεσαν ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών οι οποίες απορρίφθηκαν (σιωπηρά) και ασκήθηκαν προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια».

Στις διεθνείς εξελίξεις, από τις οποίες διαφαίνεται ότι το περιβάλλον που αφορά στις ενδοομιλικές συναλλαγές θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό τα επόμενα χρόνια και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο κ.Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής του φορολογικού μήματος της ΕΥ Ελλάδος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Τις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις και τάσεις στους κανόνες transfer pricing παρουσίασε ο κ.Αλέξανδρος Καρακίτης, επικεφαλής του τομέα transfer pricing της ΕΥ στην Ανατολική και ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στους ισχύοντες κανόνες τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών και πως αυτές αναμένεται να επηρεαστούν από τις δράσεις του ΟΟΣΑ κατά του λεγόμενου BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), δηλαδή κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς κερδών.

Ο Χρήστος Κουρουνιώτης, senior manager της ΕΥ Ελλάδας, αναφέρθηκε στη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ενδοομιλικών συναλλαγών της επιχείρησης, από το στάδιο της προετοιμασίας της σύναψης της ενδοομιλικής σύμβασης και τη βάση καθορισμού των τιμών ως τον έλεγχο ορθής εφαρμογής των όρων της συναλλαγής και τον έγκαιρο εντοπισμό και διενέργεια τυχόν αναπροσαρμογών στις τιμολογήσεις.

Με τη σειρά του, ο κ.Γιάννης Γουλιάς, partner του φορολογικού τμήματος της ΕΥ Ελλάδας, αναφέρθηκε στην εισαγωγή στην Ελληνική νομοθεσία κανόνων κατά της «φοροαποφυγής στη φορολογία εισοδήματος» και ειδικότερα στους κανόνες για τις Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες (CFC rules). Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, από 1/1/2014 τα μη διανεμημένα κέρδη που πραγματοποιεί μια αλλοδαπή θυγατρική μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να φορολογηθούν στο επίπεδο του μετόχου κατοίκου Ελλάδας. Όπως επεσήμανε, οι νέοι κανόνες για τις EAE μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όμως, θα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα