Eισαγγελική έρευνα για επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 8 δισ. ευρώ

Εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγήσει στο παρελθόν έλαβαν ελληνικές τράπεζες, ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται να γίνει σε βάθος έλεγχος σε συγκεκριμένα δανειακά χαρτοφυλάκια, ώστε να διαπιστωθεί εάν ορθώς δόθηκαν οι χορηγήσεις και το αν ζητήθηκαν επαρκείς καλύψεις από τις τράπεζες.

Στη

σχετική λίστα περιλαμβάνονται και όμιλοι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, οι οποίοι είναι κορυφαίοι στον κλάδο τους, έχουν υψηλές ταμειακές ροές και κερδοφορία, και εξυπηρετούν κανονικά τις οφειλές τους.

Όπως επισημαίνει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, «ο κλάδος δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης. Δεν είναι ότι δε θέλουμε τον έλεγχο από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, ωστόσο εάν κάθε έγκριση δανείου αποτελεί εν δυνάμει κατηγορητήριο για τα στελέχη μας, ο χρηματοδοτικός μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Ο ίδιος τονίζει ότι «έχουν γίνει σοβαρά λάθη στο παρελθόν στις χορηγήσεις προβληματικών δανείων, ωστόσο με τη στάση της η Δικαιοσύνη θέλει να μας καταστήσει προφήτες για το μέλλον κάθε επιχείρησης», σύμφωνα με το Βήμα.

Και εξηγεί «ότι δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε με ακρίβεια την πορεία μίας εταιρείας που έχει ικανοποιητικά μεγέθη σήμερα, για να αποφασίσουμε αν θα τις χορηγήσουμε δάνειο. Αυτό είναι αδύνατον!».

Σημειώνει δε πως η Δικαιοσύνη επέλεξε να παρέμβει σε μία περίοδο κατά την οποία ο κλάδος προσπαθεί να ανακάμψει και να βελτιώσει τη ρευστότητά του, για να ανοίξει σταδιακά η κάνουλα των δανείων, προς στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα