EUROGROUP: ΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ – ΣΤΙΣ 26 Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δύο ακόμη Eurogroup θα χρειαστούν (στις 20 και 26 Νοεμβρίου) για να επικυρωθεί η δόση, ενώ ΔΝΤ και Γερμανία, έχουν μια βδομάδα καιρό, μέχρι το Σάββατο, για να λύσουν τις μεγάλες διαφορές τους, σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους.

-          Κατοχυρώθηκε η επιμήκυνση εφαρμογής του προγράμματος κατά 2 χρόνια.

-          Η τρόικα

επισημαίνει ότι «αν μεταρρυθμίσεις στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων δεν επιταχυνθούν, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος, η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να μην επιστρέψει το 2014, όπως προβλέπεται»

-          Από τις δηλώσεις αισιοδοξίας του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προκύπτει ότι ναι μεν τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην τράπεζα της Ελλάδος, αλλά εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.

-          Η δ’οση θα καταβληθεί ολόκληρη και ΄όχι τμηματικά

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

-          Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της Τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συνέλθει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.

-          Στη συνέχεια, οι χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της Τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP

Το Eurogroup χαιρετίζει την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας για το αναθεωρημένο πρόγραμμα το οποίο συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα «γενναίων» και απαραίτητων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των κρατικοποιήσεων, των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης (του δημοσιονομικού προγράμματος) και της σταθεροποίησης του δημοσιονομικού τομέα.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν-μετά από ένα πολύ δύσκολο έτος-στην οικονομία να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης με αυξημένα ποσοστά απασχόλησης που είναι και η καλύτερη εγγύηση για ένα πιο ακμάζον μέλλον.

Το Eurogroup καλωσορίζει την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε (σωστή) τροχιά, κυρίως μέσω της έγκρισης από την βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου ενός βιώσιμου πακέτου μεταρρυθμίσεων, καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013. Αυτά έχουν λάβει μια προκαταρκτική, θετική αποτίμηση από την τρόικα.

Το Eurogroup επισημαίνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή νέων εργαλείων πριν την επόμενη εκταμίευση, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος του προγράμματος που θα την βοηθήσει να παραμείνει στην (σωστή) πορεία, κυρίως μέσω των μηχανισμών αυτόμα

Keywords
Τυχαία Θέματα