EUROGROUP: Συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ESM

Το Eurogroup επέτυχε πολιτική συμφωνία για τα βασικά χαρακτηριστικά της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από τον ΕSM, δήλωσε ο J. Dijsselbloem μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Dijsselbloem ανέφερε ότι το όργανο αυτό αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της τραπεζικής ένωσης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα βοηθήσει στην αποτροπή της μετάδοση της κρίσης από το χρηματοπιστωτικό τομέα στα κράτη και θα σπάσει την επικίνδυνη αλληλεξάρτηση

μεταξύ κρατών και τραπεζών.

Όπως ξεκαθάρισε, ο ESM θα διαθέτει κεφάλαια 60 δισ. ευρώ για την στήριξη των συστημικών τραπεζών.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το ποσό των 60 δισ. ευρώ για την διάσωση των τραπεζών θα μπορεί να τροποποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το Eurogroup συμφώνησε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεισφέρουν το 20% στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ESM το 80%. Η συνεισφορά των κυβερνήσεων στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα υποχωρήσει στο 10% του απαιτούμενου κεφαλαίου δύο χρόνια μετά την ισχύ των κανονισμών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι ο ESM θα προβαίνει στην απευθείας στήριξη τραπεζών, μόνο αφού έχουν εξεταστεί οι επιλογές του “bail – in” και της κρατικής στήριξης. Η επιλογή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης θα εξετάζεται ως δυνατότητα μόνο αν η κρατική στήριξη θέτει κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα μιας εθνικής κυβέρνησης και αν η τράπεζα είναι συστημική.

Όσον αφορά το σημαντικό ζήτημα της αναδρομικής ισχύς της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Dijsselbloem τόνισε ότι θα αποφασίζεται κατά περίσταση και με κοινή συμφωνία. Η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά μόλις το όργανο συγκροτηθεί.

“H επιλογή της αναδρομικής εφαρμογής του οργάνου είναι διαθέσιμη, αυτή είναι η σημαντική απόφαση σήμερα” υπογράμμισε ο κ. Dijsselbleom.

“Αν μια χώρα θέλει να κάνει χρήση αυτή της επιλογής, είναι δικό της θέμα να υποβάλλει αίτημα και τότε θα συζητήσουμε” πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: euro2day,gr

Keywords
Τυχαία Θέματα