EUROGROUP: ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ! – Χρέος 124% το 2020 – ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΟΣΗ

ΟΛΑ, ΤΕΛΙΚΑ, ΠΗΓΑΝ ΚΑΛΑ. Η Συμφωνία του EUROGROUP για την Ελλάδα, είναι γεγονός. Οι πιέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για το χρέος και η υποχώρησή της να διαμορφωθεί το 2020 στο 124 % του ΑΕΠ από 120%, ανάγκασε τον Σόιμπλε και τους “σκληρούς” της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε πολύ σημαντικές υποχωρήσεις από όσα δήλωναν

μέχρι χθες.  Ήδη υπάρχουν και οι πρώτες δηλώσεις: Ικανοποιημένος εμφανίστηκε λίγο μετά από το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi. Αποχωρώντας, τόνισε “χαιρετίζω τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοι Οικονομικών, θα μειώσουν την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα”.

- ΔΟΣΗ: ΑΜΕΣΑ ΤΑ 31,5 ΔΙΣ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ – ΜΑΡΤΙΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 44 ΔΙΣ

- ΤΟ “ΑΓΚΑΘΙ”: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΔΕ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ, ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ!

ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΑΝΕΙΟ

Οι υπουργοί αποφάσισαν να μειώσουν άμεσα τα επιτόκια σε δάνεια ύψους 53 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το πρώτο πακέτο διάσωσης στο Euribor συν 0,9% και στο Euribor συν 0,5% όταν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών.  Το υφιστάμενο επιτόκιο είναι στο Euribor συν 1,5%.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Οι υπουργοί Οικονομικών και η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρει το REUTERS, συμφώνησαν ότι θα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος το 2020 αν φτάσει το 124% του ΑΕΠ και όχι το 120% που προβλεπόταν μέχρι τώρα. Αν η πληροφορία του διεθνούς πρακτορείου είναι σωστή, αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ που είχε βάλει τον πήχυ του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, έκανε μια σημαντική υποχώρηση. Η υποχώρηση όμως αυτή, σημαίνει κατ’ αρχήν  μείωση των απαιτήσεων μείωσης του χρέους κατά 8 δισ Ευρώ περίπου.  Σημαίνει όμως επίσης, ότι η Γερμανική πλευρά, έχει κάνει και αυτή τις υποχωρήσεις της απέναντι στο ΔΝΤ. Βάσει του σεναρίου που είχαμε δημοσιεύσει από το πρωί σήμερα:

“Η Γερμανία δέχεται δραστική μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και πρόκειται να χορηγηθούν ως βοήθεια. Βάζει όμως ως όρο ελάχιστου επιτοκίου το euribor + 0,75. Επίσης συζητά μετάθεση αποπληρωμής των δανείων αλλά και πάγωμα καταβολής των τόκων μέχρι το 2016. Το ΔΝΤ από την πλευρά δέχεται μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής.

Η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης δέχονται να επιστρέψουν το 75% των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Έτσι επιτυγχάνεται ένα έμμεσο κούρεμα του χρέους”. Εννοείται, πως αν όλα αυτά υλοποιηθούν, πακέτο πάει και η δόση! Το ερώτημα βέβαια είναι αν αυτή δοθεί ολόκληρη 44 δισ, ή 31,5 δισ. τώρα και τα υπλοιπα τον Ιανουάριο.

Σ.Σ. Αυτό είναι ένα σενάριο και μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί. Ισχύει στην περίπτωση, το “η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη…”

Ο Φ.ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΟ MEGA

Ο Φ. Ιγνατίου έδωσε την είδηση ότι συμφώνησε

Keywords
Τυχαία Θέματα