Μια στο καρφί και μία στο πέταλο οι δηλώσεις Ρεν, Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

Mήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας απέστειλαν οι Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αισιόδοξος ότι η συμφωνία μεταξύ της τριμερούς και της Ελλάδας έως το τέλος της εβδομάδας είναι εφικτή εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup,

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει πρόοδο έως σήμερα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά» ξεκαθάρισε ωστόσο ο ολλανδός αξιωματούχος, αναφέροντας ότι τα εκκρεμή ζητήματα παραμένουν τα ίδια για τους δύο τελευταίους μήνες. Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – τρόικας έχουν ξεπεράσεις τους επτά μήνες.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα υπάρξει αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα να κάνει από την πλευρά της ό,τι καλύτερο μπορεί για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας με την τρόικα, τότε η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι εφικτό να υιοθετηθεί στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Αθήνα.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι στο Eurogroup επετεύχθη πρόοδος και όσον αφορά τον SRM (Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης/Εκκαθάρισης Τραπεζών), το δεύτερο πυλώνας της τραπεζικής ένωσης μετά τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM).

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν διαμήνυσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας έως το τέλος της εβδομάδας.

«Το προσωπικό μας συνεχίζει να εργάζεται πολύ σκληρά για να καταλήξουμε σε συμφωνία» πρόσθεσε ο φινλανδός επίτροπος.

Ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι στην Κύπρο και την Πορτογαλία τα προγράμματα οικονομικής ανασυγκρότησης εφαρμόζονται ικανοποιητικά, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα ανέφερε επίσης ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες».

Tο Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 150 εκατ. ευρώ προς τη Μεγαλόνησο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν από τον ESM στις αρχές Απριλίου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ διευκρίνισε ότι το ύψος και ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, σημειώνοντας πως για το 2014 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τον Μηχανισμό 10,1 δισ. ευρώ από το «τρέχον» πρόγραμμα βοήθειας.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, έδωσε το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, κατά τη συζήτηση στο Eurogroup ασκήθηκε κριτική για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναγνωρίστηκε η πρόοδος στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για Ελλάδα και Κύπρο, δεν δόθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ενώ το Eurogoup δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την Ελλάδα, άρα ο υπουργός Οικονομικών δεν έλαβε την πολυπόθητη “δήλωση προόδου”.Εν τω μεταξύ, την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Κύπρο ενέκρινε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.Αναμένεται να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο και να δοθεί η επίσημη έγκριση από τον ESM για να αποδεσμευτούν 150 εκατ. ευρώ έως τις αρχές Απριλίου.

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ενδείξεις προόδου στη μακρο-χρηματοοικονομική σταθερότητα όσο συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος.

Οι υπουργοί συνεχίζουν τη συνεδρίασή τους, με το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης να κυριαρχεί.ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν, ελπίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δηλώσεις του, την ώρα που προσερχόταν στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε:

«Είναι σημαντικό για όλους μας και ειδικότερα για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία. Ας ελπίσουμε ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας πολύ σύντομα».

Στο σημερινό eurogroup δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη, πλην μιας θετικής δήλωσης για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, όπου θα αποτυπώνεται, με σαφήνεια η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη με μια πολιτική δήλωση του σημερινού Eurogroup ή της τρόικας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν από Τετάρτη στην Αθήνα μετά και την ολοκλήρωση του Eurogroup. Aν η διαπραγμάτευση εξελιχθεί ομαλά, ή ικανοποιηθούν εν μέρει τα αιτήματα, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να λάβει μόνο 4,9 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο και θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοπρασίες εντόκων ή άλλου είδους ενέργειες για να καλύψει το κενό των 9,2 δισ. ευρώ των ομολόγων που λήγουν.

Κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε μία σειρά από θέματα, ενώ σε κάποια άλλα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς, όπως έπραξε και στο παρελθόν.

Όσον αφορά στο μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η λύση έχει βρεθεί και ο Γ. Στρουρνάρας θα προσέλθει στο Eurogroup με συμφωνία σε αυτό το θέμα μετά και την υποχώρηση του ΔΝΤ στις απαιτήσεις του.

Σε ότι αφορα τα υπόλοιπα “μέτωπα”, στόχος του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι να αφήσει το θέμα των επιπρόσθετων μέτρων του 2015, αλλά και άλλα καυτά μέτωπα, όπως τις διαφωνίες για το γάλα, τα φάρμακα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, για μετά την ανακοίνωση του πλεονάσματος, ώστε να έχει άλλη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους δανειστές και ίσως να αποφύγει κάποια από τα πιο πάνω αγκάθια.

Original article: Μια στο καρφί και μία στο πέταλο οι δηλώσεις Ρεν, Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα